Hogyan kezelhető a magas vérnyomás? - ezek a leggyakrabban használt gyógyszerek!

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás? - ezek a leggyakrabban használt gyógyszerek!

Magas vérnyomás. A betegség, ami a szív-és érrendszeri megbetegedések között vezető helyet foglal el, és akár súlyos egészségügyi következményekkel is járhat, ha elmarad a megfelelő kezelés. A krónikus megbetegedés rendszerint korral egyre többeknél jelenik meg, de akár a fiatalabb korosztályt is érintheti. Az életmódbeli tényezők kiemelt jelentőséggel bírnak kialakulásában, de a genetika és a családban előfordult magasvérnyomás-betegség mellett sem mehetünk el.

 

Rendkívül fontos a magasvérnyomás-betegség helyes kezelése!

 

A betegség felismerése kiemelt jelentőséggel bír az időben történő kezelés elkezdését illetően. A hosszú évekig kezeletlen magasvérnyomás-betegség maradandó károsodást képes okozni a szervezetben. Így ha a 130/80-as értéken felülieket tapasztalsz rendszeresen, akkor célszerű mihamarabb orvoshoz fordulnod. A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran egy rutinvizsgálat, vagy egy hirtelen rosszullét kapcsán derül fény a krónikus betegségre, melyre ezt követően rendszeres gyógyszerszedést ajánlanak az orvosok. Legtöbbször több készítmény egyidejű alkalmazása az ideális választás, sőt, a vízhajtó készítmények valamelyike is hozzájárulhat a kívánt érték beállításához. Súlyosabb esetben a vérnyomás-beállítás kórházi tartózkodást is szükségessé tehet néhány hét erejéig.

 

S hogy milyen készítményeket írnak fel leginkább a szakemberek? Ez nem csak a már meglévő alapbetegségektől, vagy a korosztálytól függ, hanem egészen egyszerűen attól is, miként reagál a páciens. Könnyen lehet, hogy hosszas kísérletezés előzi meg azt, míg végül sikerül rátalálni arra, amire a beteg ténylegesen jól reagál.

 

Hogyan hatnak a bétablokkolók?

 

A vérnyomásos betegek számára valószínűleg nem ismeretlen a bétaadrenerg-blokkoló szerek neve. Ezek a készítmények a gyors pulzus-és vérnyomás-emelkedést gátolják meg. Miként lehetséges ezt elérni? A vérerek falán vannak olyan érzékelők, vagyis a béta receptorok, amelyek érzékelik, ha adrenalin-emelkedés következik be, és a szív erősebb munkára lenne kényszerítve. A bétablokkolóknak köszönhetően hiába van jelen az adrenalin a vérben, a szív nem fog erősebben működni, tehát a vérnyomás sem emelkedik meg. E készítmények nagy előnye, hogy más vérnyomás-csökkentőkkel szemben nem járnak együtt vízvisszatartással.

 

Készítmények, melyek gátolják a renin-angiotenzin-aldoszteron aktivitását

 

A felsorolt anyagok a szervezetben termelődő anyagok, melyek a vérnyomás emelkedését vonják maguk után. Ha meggátoljuk termelődésüket, akkor a magas vérnyomás értékek is elkerülhetőek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen gyógyszerek a szívelégtelenséggel küzdők számára is rendkívül hatékonynak bizonyulnak. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy ami valakinek beválik, az korántsem biztos, hogy más számára is a kívánt hatást eredményezi. Ezért nagyon fontos, hogy szakember állítsa be a gyógyszerezést, és folyamatosan kövessük nyomon otthoni vérnyomásméréssel az állapotunkat.

 

Kalcium-csatorna blokkoló készítmények

 

Ha egészen egyszerűen fogalmaznánk meg, hogy mit tudnak ezek a készítmények, akkor azt mondhatjuk, hogy tulajdonképpen az ér összehúzódása helyett annak tágulását eredményezik. Ismert tény, hogy az erek összeszűkülése a vérnyomás emelkedését okozza, erre tökéletes példa, hogy hideg időben magasabb értékeket mérhetünk, mint a nyári melegben, amikor az erek kitágulnak. A gyógyszer működése egyébként azon alapul, hogy a kalcium-csatornákat lezáró hatóanyagot tartalmaznak. Ennek következményeként a kalcium nem jut be az izomsejtekbe, vagyis nem tudják azok az ér keresztmetszetét csökkenteni. Fontos tudni, hogy a kalcium-blokkolók mellé vízhajtó szedése ajánlott. Vannak olyan gyógyszerek e csoportban, amelyek szétrágva a hirtelen kiugró vérnyomást kiválóan visszacsökkentik.

 

Mennyire hasznosak a vízhajtók?

 

S ha már a vízhajtókról esett szó, akkor mindenképpen szót érdemel azok vérnyomás-csökkentésben betöltött szerepe. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bár csökkentik a keringő vér mennyiségét, megelőzik a lábdagadást és az egyes vérnyomás-csökkentők által kiváltott vízfelhalmozódást, de ugyanakkor bizonyos típusai a káliumot is hajtják a szervezetből. A kálium létfontosságú a szívműködést illetően, így hiányában izomgyengeség, szívritmuszavar tapasztalhatóak. Az ilyen készítményeket kizárólag káliumpótló szedésével kombinálva szabad használni. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy csak az orvos által felírt készítményt, a megfelelő adagolásban szabad alkalmazni, ellenkező esetben komoly kárt okozhatunk saját magunknak.

 

Az életmódváltás is segíthet!

 

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül soroltuk fel azokat a leggyakrabban használt készítményeket, melyek hatékonyak lehetnek a probléma folyamatos orvoslását illetően. Ugyanakkor nem mehetünk el az életmód szerepe mellett sem, mely jelentősen befolyásolja azt, hogy a továbbiakban is szükség lesz-e a felírt készítményekre, vagy azoknak esetleg csökkenteni is lehet mennyiségét. Ha tehát mozgásszegény életmódot folytatsz, súlyfelesleggel rendelkezel, esetleg az alkoholfogyasztás mellett döntesz hetente több alkalommal, akkor érdemes egy átfogó életmódváltással tenni az egészséged érdekében. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy sokan csak akkor kapnak észbe, ha már nagy a baj. Ne várd meg, míg valami sürgősségi tünettel kórházba kerülsz, és ott derül ki, vérnyomás-értékeid bizony messze meghaladják a normálist.

 

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a magas vérnyomás gyakran tünetek nélkül van jelen a mindennapokban, és ha az érintettek nem ellenőrzik értékeiket otthoni készülékkel, akkor nagy a kockázata annak, hogy nem is ismerik fel időben a problémát.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/magas-vernyomas-on-milyen-gyogyszert-szed
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.