Hogyan küzdd le a szociális szorongást?

Hogyan küzdd le a szociális szorongást?

Nehezen kommunikálsz az emberekkel? Heves szívdobogás kíséri még a mindennapos ügyintézéseket is? Vannak, akik számára a nyilvános beszéd vagy az ismeretlen emberek társasága feszélyező hatással bír. A szociális szorongás ennél mélyebb, erőteljesebb érzés, és ennél fogva akár a hétköznapi feladatok elvégzésében is gátként jelentkezik.

 

A generalizált szorongás sokkal többeket érint manapság, mint amennyien beszélnek róla, pláne, ahányan szakemberhez is fordulnak. Ennek oka általában a szégyenérzet és az, hogy az ilyen gyengeségekről nem szívesen beszél az ember másoknak. A legtöbben hisztinek vélik, az érintetteknek viszont az élet megkeserítője lehet az ilyen mentális betegség.

 

Nem mindegy a környezet hozzáállása!

 

A szociális szorongással küzdőknek éppen elég problémájuk van saját állapotukkal, nem szívesen hallgatják mások lekicsinylő megjegyzéseit. A mentális, lelki gyengeség ismérvének vélik a legtöbben a nagyfokú félelmet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a segítőkész, határozott hozzáállás előmozdíthatja, hogy az érintett szakemberhez forduljon. Sokszor a nyugtatók, feszültségoldók hozhatják meg a szükséges változást. Ezektől a legtöbben tartanak, hiszen gyakran függőséget okozó készítményekről van szó esetükben. Tény viszont az is, hogy egy egészen új életszemléletet adhat a célirányos terápia.

 

Szorongás és pánikroham- gyakran együtt járnak

 

A generalizált szorongást ismerők között többen a pánikbetegség tüneteit is tapasztalhatják magukon.   Ezzel az a probléma, hogy bármikor felütheti a fejét a pánik, ehhez elegendő akár egy ismeretlen stresszhelyzet. Jobb megelőzni az ilyesmit, és az érintettnek szakmai segítséget kérnie. A háziorvos a megfelelő szakrendelésre utalhat, de magánúton is felkereshetsz pszichiátert, így a személyes beszélgetés terápiás jellegére is elegendő idő juthat a kezelés során.

 

Haladj lépésenként!

 

Amíg elbújsz a szorongást kiváltó helyzetek elől, addig a félelem fog uralni. Fontos tehát, hogy gyógyszeres kezeléssel vagy akár anélkül, de igyekezz keresni az olyan helyzeteket, melyek feszültséget váltanak ki belőled. Ha például nehézséget jelent a tömegközlekedés használata, vagy egy nagyobb üzletbe bemenni, akkor kérd meg egy barátodat, családtagodat, hogy kísérjen el. A legjobb olyan helyzetekkel próbálkozni, melyekből minden esetben van „menekülési lehetőség”. Válassz olyan üzletet, ahonnan bármikor kisétálhatsz, és nem kell a kasszánál sorba állnod. Ez biztonságot adhat, de mégis olyan helyzetben teheted próbára magad, mely félelemmel tölt el. Sajnos csak így tapasztalhatod meg, hogy semmi rossz nem történhet veled az olyan hétköznapi helyzetekben, amelyek bárki más számára problémamentesek.

 

Az emberek nem harapnak

 

Csalódások, gyermekkori traumák után nehéz lehet elhinni, hogy az emberek nem mind rosszak. Pedig ez így van. A tapasztalatok szerint a szociális szorongással érintettek gyakran a sorozatos bántások, rosszul megélt helyzetek, megszégyenítések miatt igyekeznek tartani másoktól a távolságot. Ez akár beteges méreteket is ölthet, és rányomhatja az életminőségre a bélyegét. A kiút keresése mindenképpen követendő cél, hiszen csak ez vezethet el olyan élethez, amilyenről mindig is álmodtál.

 

Milyen testi tünetekkel jár a szociális fóbia?

 

A betegek gyakran úgy érzik, hogy rájuk irányul a figyelem. Ez sokszor alaptalan, hiszen az élet hétköznapi helyzeteiben fordul elő, például bevásárlásnál, nyilvános étkezésnél, kommunikáció során. Ilyenkor az elpirulás az első tünet, de olyan komolyabb panaszok is jelentkezhetnek, mint a szapora szívverés, a vérnyomás jelentős emelkedése, az intenzív izzadás, vagy a szemkontaktus felvételére való képtelenség. Ezek akaratlan jelek, az érintett nem tudja irányítani azokat, és talán ez a legfélelmetesebb számára.

 

Aki élt már át nyilvános rosszullétet, annak szorongásos betegségét végigkísérheti az ájulástól való félelem, és itt már találkozik egymással a szociális fóbia és a pánikbetegség. Ez oda vezethet, hogy az egyén kerüli a nyilvános helyzeteket, egyre inkább magába fordul, ez munkahelyi teljesítményére és magánéletének alakulására is hatással lehet. Ha van legalább egy olyan ember, akinek el tudod mondani, mit élsz át, és nem szégyelled már előtte, az nagyon jó út a kilábalás irányába. Ez akár lehet egy szakember is.

 

Gyermekkori minták és kapcsolatok

 

A személyiségfejlődésben a gyermekkor kiemelt jelentőséggel bír. Alapvetően elmondható, hogy a pszichés fejlődési zavarok gyakran okozhatnak szorongásos tüneteket. A sérült énkép, a gyermekkori kapcsolatok a szülőkkel mind meghatározhatják azt, hogy milyen személyiség válik belőlünk, miként reagálunk az élet bizonyos helyzeteire. Alapvetően meghatározott lenne tehát, hogy milyen életút vár ránk csonka családban felnőve, alkoholista szülőktől származva, vagy mentálisan bántalmazó családi kapcsolatot megélve?

 

A gyermekkorban megtapasztaltakat igen nehéz levetkőzni magunkról. Vannak emlékek és érzések, amelyek hosszasan végigkísérnek bennünket. Szerencsére a személyiségfejlődés ennél sokkal összetettebb, és tudatosan is irányíthatjuk azt, miként kerülünk ki egyes szituációkból. Igen, könnyen lehet, hogy az út nem lesz egyszerű, és akár segítséget is kell majd kérned. Hidd el azonban, hogy megéri átlépni komfortzónádat, mely mindenkinél máshol helyezkedik el.

 

Út önmagadhoz

 

Légzéstechnika, meditáció, mikrotápanyagok, pszichiátriai kezelés- a lehetőségeket sokáig sorolhatnánk, amelyek a szociális fóbiával küzdők számára megoldást kínálhatnak. Mindez azonban mit sem ér anélkül, ha nem ismered meg saját magad, nem térképezed fel a benned rejlő erőt. Az ember társas lény, de az sem baj, ha nem akarsz a társaság középpontja lenni. Fontos azonban, hogy felismerd, amikor már tudatosan kerülsz bizonyos helyzeteket. Ne feledd, segítség mindig létezik, akár szakember közreműködésével!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.bura.hu/szakmai-informaciok/terapiak/onsegito-programok/onsegito-strategiak-szoc
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.