Hogyan küzdjünk a szabadgyökök káros hatásai ellen?

Hogyan küzdjünk a szabadgyökök káros hatásai ellen?

A szabadgyökökről leginkább a bőrvédelem kapcsán lehet hallani, pedig a szervezetre gyakorolt hatásuk jóval meghaladja a külsőségeket. De mégis mik azok a szabadgyökök? Hogyan befolyásolják általános egészségi állapotunkat? Miként lehetséges azok mennyiségét csökkenteni? Milyen életmódbeli változtatások javasoltak? Maradj velünk, hiszen cikkünkben ilyen kérdésekre keressük most a válaszokat!

 

Oxidáló hatás és DNS károsodás

 

A szabadgyökök tulajdonképpen a szervezetünkben lezajló anyagcsere-folyamatok kapcsán jönnek létre. Különféle fizikai vagy kémiai hatások következményeként a fehérjékből, nukleinsavakból, tehát a test óriásmolekuláiból aktív szabad kötőhelyek jönnek létre, melyek azonnal reakcióba lépnek a külvilággal, s így károsodnak az óriásmolekulák. Az erős oxidáló hatással rendelkező anyagok káros hatással vannak a sejtekre, a szövetekre és így a szervekre is. Mindezek maguk után vonják az öregedési folyamatokat, a DNS károsodásokat. Ha a szabad gyökök elszaporodnak a szervezetben, akkor károsodnak a szövetek, s akár daganatos megbetegedések is kialakulhatnak. Ez tulajdonképpen arról szól, hogy a szabad gyökök behatolnak a sejtmagba és ott a sejtosztódásért felelős DNS programot megváltoztatják.

 

Sok múlik az életmódon!

 

Amit mindebből betegként tapasztalhatunk, az nem más, mint a különféle idegrendszeri, szív-és érrendszeri betegségek, tüdőbetegségek, rákos megbetegedések és alapvetően a szervezet akár idő előtti elöregedése. Persze mondhatnánk, hogy az öregedés egy természetes folyamat, ám annak üteme és minősége korántsem elhanyagolható szempont. A betegségek megjelenése ugyan visszavezethető genetikai tényezőkre, de attól is függ, hogy mennyi szabad gyök van jelen a szervezetben. Ez utóbbi ellen pedig nyilvánvalóan életmódunkkal tehetünk a legtöbbet.

 

A környezeti ártalmakon túl mindennapi tevékenységeink is növelik a szabad gyökök számát, így a dohányzás, a gyógyszerek szedése, a folyamatosan jelen levő stressz, a tartósított élelmiszerek, vagy például a rendszeres alkoholfogyasztás is nagymértékben hozzájárulnak a szabad gyökök elszaporodásához és az azok által kifejtett káros hatásokhoz.

 

Antioxidánsokkal a szabad gyökök ellen

 

Az életmóddal szoros kapcsolatban áll az étkezés. Nem mindegy, mit viszünk be nap mint nap szervezetünkbe. A növényi alapú táplálékok magas antioxidáns tartalommal rendelkeznek. Bár a szervezet magas is termelhet antioxidánsokat, de az enzimeken túl a szervezetbe juttatott vitaminok és ásványi anyagok bizonyulnak kifejezetten hasznosnak.

 

Vonzó külső, egészséges belső

 

Ezek azok a tényezők, melyek életminőségünket jelentősen befolyásolják. Az öregedés során a szervezet egyre kevesebb kollagént termel, ráncok jelennek meg, csökken a bőr víztartalma. Az állandó feszültség sokkal komolyabb hatással van általános egészségi állapotunkra, mint azt a legtöbben hinnénk. Nem csak külsőnkön mutatkoznak meg jelei, hanem szervezetünk is reagál a folyamatos stresszre. Fontos tehát, hogy olyan életmódot folytassunk, amely egészségesen tartja külsőnket és belsőnket is. Milyen egyszerűnek tűnik ez! Holott tény, hogy az életmódváltás nem mindig megy ilyen könnyen. Míg étkezési szokásainkat és a bevitt mikrotápanyagok mennyiségét rendszerint egyszerűen megváltoztatjuk, de a személyiségünkből adódó tényezők, a környezetünk által ránk kifejtett hatás már más kérdés.

 

A C-, és az A-vitamin nélkülözhetetlenek, így a citrusféléket éppen úgy érdemes előnyben részesíteni, mint az E-vitamint és a béta-karotint. A fitonutriensek, vagyis bizonyos növényi hatóanyagok kiemelt szereppel bírnak az egészség megőrzésében. Természetesen nem mehetünk el a rostbevitel mellett, ez ugyanis hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra helyreállításához, és így a mikrotápanyagok optimális hasznosulásához.

 

Az oly sokat emlegetett antioxidánsok tulajdonképpen megvédik a szervezeted az oxidációs folyamatok káros jellegétől. Fontos tisztában lenni azzal, hogy manapság minden korábbinál nagyobb szükség van az antioxidánsokra, hiszen a szervezetet károsító elemek és tényezők száma rendkívül magas. Gondoljunk csak a környezetszennyezésre, vagy azokra az élelmiszerekre, melyeket sokan vásárolnak még annak ellenére is, hogy nyilvánvalóan negatív irányba befolyásolják az általános egészségi állapotot. A finomított szénhidrátok, a korábbiakban már említett dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, a sok tartósítószert tartalmazó élelmiszerek legalább olyan károsak lehetnek, mint a stressz.

 

Antioxidánsokkal a stressz ellen?

 

Nehéz elképzelni, hogy napjainkban bárki is feszültségmentesen éli mindennapjait. A munkahelyi elfoglaltságok, vagy a magánéleti helyzetek sokaknál váltanak ki folyamatos feszültséget. Ez nem csak a közérzetre, a hangulati állapotra nyomja rá bélyegét, hanem a szervezetet támadó szabad gyökök számát is jelentősen megnöveli. Fontos kihangsúlyozni, hogy hiába a kiegyensúlyozott, mikrotápanyagokban gazdag táplálkozás, ha életmódunkon nem sikerül változtatni. A folyamatos stressz fokozott mértékben használja fel a szervezetbe jutott vitaminokat, így az egyensúlyi állapot elérése sajnos igen nehéz lehet.

 

Az évek múlását nem állíthatjuk meg. A kutatók nem csak a szabad gyökök jelenlétében vélik felfedezni az öregedés okát, hanem az úgynevezett telomereknél fogva is. Ez a DNS-láncolatok ismétlődő szakaszai és igyekeznek a károsodástól megóvni azokat. Az öregedés során a telomerek mind rövidebbé válnak és a károsodásra, elpusztulásra is hajlamosak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szoros kapcsolatba hozható a betegségekkel, valamint kifejezetten a halálozási okkal.

 

Vannak dolgok, melyeken nem változtathatunk, de egy sor olyan tényező létezik, amelyek sorsa saját kezünkben van. Nem mindegy, milyen életmódot folytatunk, mennyire tudatosan választjuk meg a tányérra kerülő alapanyagokat. A fizikai állapot megőrzésében a rendszeres testmozgás kiemelt jelentőséggel bír. Fontos, hogy szellemileg is igyekezzünk frissek maradni, ne adjuk fel céljainkat, vágyainkat akár nyugdíjasként sem. Mindemellett a kiegyensúlyozott lelkiállapot is nélkülözhetetlen. A szeretet és a valahová tartozás olyan melegséggel töltik meg a szívet, mely a hosszú élethez is aktívan hozzájárulhat.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://sites.google.com/site/vitalporta/artalmas-szabadgyokok
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.