Hogyan védekezzünk influenza ellen?

Hogyan védekezzünk influenza ellen?

Az influenza rendszerint minden télen megjelenik, a vírus mutálódott formái pedig időről-időre feladják a leckét a szakembereknek. A legtöbb esetben azonban pihenéssel, az immunrendszer megfelelő erősítésével és hatékony készítményekkel gyorsan túljuthatunk a bajon. Persze fontos tisztában lenni azzal, hogy a krónikus megbetegedéssel küzdők, az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők fokozott veszélynek vannak kitéve, ezért esetükben célszerű azonnal orvoshoz fordulni, hogy az influenza jeleit észlelik.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy télen egyébként is le van gyengülve a szervezet, hiszen a kinti hideg és a benti meleg váltakozása kedvez a meghűlésnek, fáradékonyak vagyunk, s ilyenkor a vírusok is könnyebben ágynak döntenek. Tény azonban, hogy ha már alapvetően figyelmet fordítunk az immunrendszerre, akkor jó esélyeink vannak arra, hogy a vírusokat is hamarabb leküzdi majd szervezetünk.

 

Szükséges a védőoltás?

 

Sokan vannak, akik a védőoltás mellett döntenek, bízva abban, hogy így elkerülhetik a több hétig is eltartó megbetegedést és annak minden egészségügyi kockázatát. A vírus folyamatosan mutálódik, tehát az aktuális vakcina mindig csak a korábbi vírusra tud egyfajta reakcióként szolgálni. A krónikus betegséggel küzdőknek és az időseknek mindenképpen megéri elgondolkodni a készítmény beadatásán.

 

Influenza vagy megfázás? Nem ugyanaz!

 

A meghűlés nem ismeretlen jelenség a téli időszakban. Súlyos esetben járhat annyira erős levertséggel és egyéb tünetekkel, mint az influenza. Összetéveszteni a kettőt azonban semmiképpen nem érdemes. A megfázás általában fokozatos tünetekkel jelentkezik, a torokfájás, a nátha, a köhögés körülbelül egy hét alatt megy végig a szervezeten, és fokozatos javulás észlelhető. Más a helyzet az influenzánál, amely hirtelen dönt ágynak és azonnal borzasztóan érezzük magunkat. A magas láz, a hirtelen rosszullét, a köhögés és a végtagfájdalmak egyértelműen arra utalnak, hogy elkaptuk az influenzát. Mivel cseppfertőzéssel terjed, ezért elég, ha csak a környezetünkben köhög, vagy esetleg tüsszent valaki, és máris bejuthatnak szervezetünkbe a kórokozók. Tudtad, hogy egyetlen tüsszentéssel 160 km/h sebességgel kerülnek a környezetbe a vírusok? Megfontolandó tehát, hogy az influenzaszezonban mennyit mész közösségbe. Ha megteheted, akkor csökkentsd ennek számát.

 

Lázzal a kórokozók ellen

 

A szervezet csodálatos működésének egyik kiváló példája, hogy amint kórokozók kerülnek abba, azonnal magas hőmérsékletre kapcsol a test, vagyis felmegy a láz. A hő hatására az immunrendszer is erőteljesebben működik. A láz tehát mindenképpen saját egészségünket szolgálja, de nem szabad félvállról venni. Ha nem is azonnal csillapítjuk, és adunk időt a szervezetnek, hogy gyógyító mechanizmusai beinduljanak, akkor is fontos, hogy figyeljünk a láz magasságára, és ennek függvényében csillapítsuk azt.

 

Nem csak a láz közben jelentkező izzadással távoznak a méreganyagok a szervezetből, hanem a köhögés és a nátha is elősegítik ezt. A nyálkahártyák begyulladtak influenza során, így fokozott váladékot termelnek. Az ettől való megszabadulással a vírusok is távoznak. Tekinthetünk tehát a náthára, a köhögésre és a lázra úgy is, mint a szervezet gyógyító reakcióira,melyeknek köszönhetően a kórokozók távoznak.

 

Ép bélflóra, erős immunrendszer

 

Mint minden betegség esetében, így az influenza kapcsán is rendkívül fontos a megelőzés. A terjedést ugyan megállítani nem lehet, de ha elkaptuk, akkor korántsem mindegy, milyen erős az immunrendszerünk. Sokan nem is tudják, hogy ez tulajdonképpen az ép bélflóránál indul. Nem csak a mikroelemek felszívódása biztosított így, hanem a bélbaktériumok gondoskodnak arról is, hogy a vírusok ne terjedjenek szét a szervezetben. A tapasztalatok azt mutatják azonban, hogy sok embernek nem ép a bélflórája, ennek hátterében pedig a nem megfelelő táplálkozás, az antibiotikumok szedése állnak a leggyakrabban. A puffadás, a hasmenés vagy a székrekedés egyértelműen arra utalnak, hogy valami nagyon nincs rendben az emésztőrendszerrel. Ilyenkor érdemes kifejezetten olyan alapanyagokat fogyasztani, amelyek hatékonyak e tekintetben. A savanyú káposzta vagy például a terápiás húsleves, melyet inas, porcos részek hosszú időn keresztül történő főzésével állítunk elő, kifejezetten hatékonynak bizonyulnak.

 

Influenza ellen természetesen

 

A természetes gyógymódok minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kakukkfű, a hársfavirág, vagy például a földitömjén-gyökér tea kifejezetten jó választásnak bizonyulnak, de egyéb fajtákkal is próbálkozhatunk, elősegítve ezzel többek között a folyadékpótlást is. Erre ugyanis nagy szükség van annak érdekében, hogy a köhögéssel és az orrfújással könnyebben távozzanak a kórokozók. Remek választás lehet a csukamájolaj, a cink, a rendszeres hagymafogyasztás legalább olyan hasznosnak bizonyulnak, mint a természetes forrásból bejuttatott vitaminok. Télen a narancs, a citrom, a kivi elérhető áron beszerezhetőek, de már a napi almafogyasztással is sokat tehetünk szervezetünk erősítésének érdekében.

 

Ha minden elővigyázatosság ellenére is ledöntött lábunkról az influenza, akkor a legfontosabb az, hogy adjunk időt szervezetünknek a gyógyulásra. A munka és az otthoni teendők várhatnak, valamint fordíts elegendő figyelmet az immunerősítésre. Megelőzéssel az influenzán is gyorsabban túlteheted magad. A napjainkban mutálódott vírusoktól sokan tartanak, érdemes a híreket folyamatosan a figyelemmel kísérni a témában, mi várható a világban és hazánkban.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.