Te tudtad? - Honnan ered a Gyermeknap, mint ünnep?

Te tudtad? - Honnan ered a Gyermeknap, mint ünnep?

Manapság már mindennek van ünnepe: Anyák napja, Állatok világnapja, Madarak és fák napja, vagy a Tűzoltók napja, így természetesen a Gyermeknap sem maradhat ki a felsorolásból. De nem mindenki tudja ám, hogy honnan ered és mi az apropója, mint ünnep, pláne a mai korosztály. Szerényen bevallom én sem tudtam, utána jártam hát, összegyűjtve némi információt róla. Tartsatok velem!

 

Gyermeknap a világ más országaiban is ünnepnap. Magyarországon 1931-től ünneplik, amikor még Gyermek Hétnek hívták, 1950 óta viszont már csak egy napig tart és május utolsó vasárnapján tartják. Célja, hogy felhívja az emberek, a világ figyelmét a gyermekek jogaira, helyzetére. 

 

A Nemzetközi Gyermeknap (ami általában június 1.) megünneplése Törökországból ered és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children s Day) intézménye is.

 

Nemzetközi Gyermeknapot a világ számos országában megünneplik, általában június 1-jén. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920-ban (1920. április 23.), majd később a genfi Gyermekjóléti Konferecián 1925-ben.

 

Az Egyetemes Gyermeknapot az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak. Így szerte a világban a mai napig tartják a Gyereknap ünnepét, más-más dátummal. A legtöbben megmaradtak a június 1-i vagy a május utolsó vasárnapjánál, de a különböző dátumok közül számottevően még november 20-án tartják legtöbben ezt az ünnepet, főként az európai országok, vagy az Egyesült Arab Emírségek, Dél-afrikai Köztársaság, Fülöp-szigetek, Ciprus, és még sorolhatnánk.

 

Két országban különösen nagy eseménynek számít a Gyermeknap. Japánban a gyermeknapot 1948 óta május 5-én tartják. Ez a nap nemzeti ünnep, és munkaszüneti nap is egyben. Ezen a napon a japán családok papírsárkányokat reptetnek. Oroszországban számos rendezvényt szerveznek a gyerekek számára június 1-jén, és nagy figyelmet szentelnek ennek az ünnepnek. Az utcákat és tereket hatalmas feliratokkal, plakátokkal díszítik, így hívják fel a figyelmet a gyereknapra és az aznapi rendezvényekre.

 

Hazánkban is a Gyermeknapot programok színesítik, ahol fókuszban természetesen a legkisebbek állnak. Ez a nap a gyerekekről szól, rengeteg program várja országszerte a kicsiket, nagyokat. Budapesten és a vidéki kis- és nagyvárosokban majálisokat rendeznek, az állatkert, a vidámpark pedig rendkívüli kedvezményekkel és látnivalókkal, különleges programokkal kedveskedik a gyermekeknek. Vannak családok, ahol ezen a napon még ajándékot is kapnak a csemeték.

 

Bárhogy is teljen azonban a gyereknap, a lényeg, hogy együtt legyen a család és a gyerekek érezzék, hogy valóban fontosak nekünk. Legyen ez a nap az övék!

 

Írta: Bálint Tímea
marketing koordinátor

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermeknap, https://www.gyerek-portal.hu/a-gyereknap-eredete

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.