Időjárás változás: a testre és a lélekre is hatással van!

Időjárás változás: a testre és a lélekre is hatással van!

Az időjárás alapvetően hatással van hangulatunkra. Napjainkban azonban egyre nagyobb azok száma, akik tényleges fizikális tünetekkel is reagálnak a frontok érkezésére. Nem csak a felnőttek érintettek, hanem sokszor már a gyermekek körében is megfigyelhető a jelenség. Mi áll ennek hátterében? Milyen tünetekre számíthatnak azok, akik érzékenyek az időjárás változásaira? S legfőként hogyan lehet ezeknek elejét venni, lehetőleg természetes módszerekkel? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

 

Személyiségfüggő reakciók

 

A napsütéses idő a legtöbbekre életvidámsággal hat. Beindul a szervezetben az endorfin termelése, javul közérzetünk és mindennek konkrét fájdalomcsillapító hatását is megtapasztalhatjuk. Ellenben az esős időjárás a legtöbbek kedélyállapotára lehangoló. Persze ez is, mint oly sok minden más, személyiségfüggő. Vannak, akik kifejezetten szeretik az esős időt, és sokkal produktívabbnak érzik akkor magukat munkájukban, a kreatív elfoglaltságokban. Mások a hóesés hatására látják meg, milyen szép is a bennünket körülvevő világ. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ha fejfájással, görcsökkel, szív-és érrendszeri panaszokkal társul az időjárás változása, akkor a tünetek igen kínzóak lehetnek.

 

Tudtad, hogy Dante, Leonardo da Vinci, Michelangelo és Goethe is gyakran az időjárással vélte összefüggőnek azt, mennyire volt kreatív és termékeny a művészetben? A túlérzékeny emberek, akik között sok a művész, gyakran panaszkodnak frontérzékenységre. Vannak, akik a konkrét frontok idején nincsenek rosszul, de azt megelőzően igen.

 

Fontos az aktív életmód!

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik ritkán vannak a szabadban, keveset mozognak, ők kifejezetten érzékenyek lehetnek az időjárás változásra. Az állandó hőmérsékletű helyiségben tartózkodás, a mozgáshiány okozta oxigénhiányos életmód hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezebben sikerüljön tolerálni a frontokat. Tény az is, hogy a pesszimista emberek szervezete is érzékenyebb a változásokra, mint ahogyan a stressz is megágyaz a frontérzékenységnek. A folyamatos feszültség a mindennapokban a szervezet mikrotápanyag raktárait feléli, ez pedig a környezeti hatásokkal szembeni érzékenységet is okozhatja.

 

Fejfájástól a vérnyomás-ingadozásig

 

Az egészséges emberi szervezet viszonylag könnyen alkalmazkodik az időjárás változásához. Körülbelül a lakosság harminc százaléka viszont kellemetlen tüneteket tapasztal, melyek az egész napra rányomják bélyegüket. A panaszok igen széles skálát ölelnek fel. A fejfájás, a szédülékenység, a vérnyomás ingadozása jelentkeznek a leggyakrabban. Ezekhez társulhat tompaság, koncentrációs nehézségek, fáradtság és aluszékonyság is. A szívbetegeknek légzési nehézségeik is adódhatnak, így ők fokozott kockázatnak vannak kitéve a frontok érkezésekor. A reumatikus fájdalmakkal küzdők szintén megérzik a frontokat, mint ahogyan azok is, akiknek már volt eltörve valamelyik csontjuk.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők már csak a szervezetükben lezajló hormonális ingadozások miatt is érzékenyebbek, mint a férfiak. A 20 és 50 év közötti korosztályban minden harmadik ember ismeri az időjárás érzékenység fogalmát, 50 fölött pedig még gyakoribbak az ilyen jellegű panaszok.

 

Front vagy időjárás-érzékenység

 

Ugyan a két kifejezést egymás szinonimájaként használjuk a hétköznapokban, de tulajdonképpen két külön fogalomról van szó. A frontérzékenyek bizonyos közérzeti tünetekkel reagálnak a jelenségre, így fejfájással, álmatlansággal, étvágytalansággal, szapora pulzussal, fáradtsággal, vérnyomáseséssel. Ezek a problémák ténylegesen képesek megnehezíteni a hétköznapokat, bár konkrét betegség nem áll a hátterükben.

 

Ellenben az időjárás-érzékenység esetében már egy meglévő betegség tünetei romlanak. A krónikus betegséggel küzdőket jelentősen nagyobb százalékban érintik a panaszok, mint az egészséges szervezetnek örvendőket. Az asztma, a szívpanaszok, a reuma, a már valamilyen károsodáson átment szervek súlyosabb tüneteket mutatnak időjárás változáskor. Mint korábban említettük, a korábban eltört, elrepedt csontok helye is megérzi a frontot, de akár egy amputált végtag helyéről is megjelenhetnek az úgynevezett fantomfájdalmak. A tapasztalatok szerint a műtéti hegek területét is érzékenyen érintik a légköri változások.

 

Abban azonban a front-és az időjárás érzékenyek is megegyeznek, hogy szorongásos panaszokkal, hangulatingadozással, levertséggel társulhatnak a tünetek. Vannak olyan emberek, akik a hideg hatására nagyon fázóssá válnak, végtagjaik mindig hidegek. Tipikusan ilyenek a vékony, magas, halvány bőrszínnel és alacsony vérnyomással rendelkező emberek. A meleg időszak is sokakat megvisel, így a nyár biztosan nem tartozik kedvenc évszakjuk közé. Rendszerint az elhízásra hajlamos személyek tartoznak ide, akik még a reggeleket is egy hideg tusolással indítanák. Természetesen a súlyfelesleggel nem rendelkezők is lehetnek szeszélyesek, rossz közérzetűek a légköri változások hatására. A szél sokakat tesz ingerültté, még akkor is, ha egyébként a hőmérséklet megfelelő.

 

Újabb civilizációs ártalom?

 

A civilizációs megbetegedések korát éljük, amikor életmódunk és a bennünket körülvevő környezeti hatások miatt betegszenek meg sokan. Az időjárás változása alapvetően nem okoz betegséget, viszont a civilizációs ártalmakkal karöltve már kockázati tényezőt jelent. Ha egészséges életmódot folytatsz, figyelsz arra, mennyit mozogsz, milyen alapanyagok kerülnek a tányérodra, és megfelelően kezeled-e a stresszt, akkor nem sok esélyed van a frontok érkezésekor a komoly panaszokra. A legtöbben azonban sajnos valamelyik faktor terén nem figyelünk eléggé szervezetünk optimális működésére, így a frontokra való érzékenység és a már meglévő betegségek is fokozódhatnak.

 

Érdemes tudni, hogy a frontok érkezésekor megjelenő tünetek sokat elárulhatnak arról, hogy mely szerveink vannak rosszabb állapotban. Ez egyébként a védekezésben is egyfajta támpont lehet, hiszen ha az érintett területet megerősítjük akár életmódunkkal, akár például étrend-kiegészítők fogyasztásával, akkor jó esélyeink vannak a tünetek mérséklődésére.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/vigyazat-front
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.