Fogyni szeretnél? Nem találtad meg eddig az ideális módszert? Ugyan a kalóriadeficit nagyon egyszerű célnak tűnik, mégis sokan vannak, akik nehezen bukkannak rá arra a megoldásra, mely számukra tényleges eredményekhez vezet. Van azonban egy olyan diéta, amely egyedi sajátosságainál fogva hatékonyan vethető be a felesleges kilók ellen. Nem más ez, mint az időszakos böjtölés, amit sokan csak IF néven ismernek az IntermittentFasting kifejezésből.

 

Valóban hatásos lehet az IntermittentFasting

 

A böjtölés nem ismeretlen fogalom, már csak azért sem, mert az emberiség számára nem mindig állt rendelkezésre a jelenlegi méretekben élelmiszer. A modern kor ellátottsága, az üzletek zsúfolásig telt polcai azt sugallják, hogy fogyassz, vásárolj, egyél, hiszen megteheted ezt korlátlan mértékben. Természetesen a mértéktelen evés maga után hozza az elhízást annak minden egészségügyi kockázatával. Az időszakos böjt ezen is segíteni tud. Miről is van szó esetében? Nem másról, mint 24 óra lefolyása során a böjtölési és az étkezési szakaszok váltakozásáról.

 

Többféle módszer közül választhatsz

 

Az IF többféle változata ismert, melyek között mindenki megtalálhatja azt a típust, amelyik leginkább beilleszthető mindennapjaiba. Természetesen nem mindegy, milyen életvitelt folytatsz, mikor van lehetőséged étkezni, vagy mikor muszáj, már csak a teljesítőképesség megőrzésének kapcsán is. Nézzük, milyen típusai vannak az időszakos böjtnek, és melyikre mi jellemző!

 

Az úgynevezett 16/8-as módszer a legtöbbek számára ideális lehet, hiszen ez azt jelenti, hogy 16 órás böjtöt tartasz, és nyitva hagysz egy nyolc órás időablakot, amikor változatosan, egészségesen étkezel. Ez nagyon könnyen megoldható úgy, ha kimarad a reggeli, és az első étkezés az ebéd. Az elszántabbaknak javasolt a 24 órás böjt, vagyis például egyik nap megvacsorázol, és a következő étkezésed a másnapi vacsora. Ez inkább azoknak ajánlott, akik már kipróbálták a 16/8-as módszert, és tovább mennének ezen az úton.

 

Az időszakos böjt egy szintén tartható formája az 5:2 módszer, amikor az időtartammal és a kalóriák mennyiségével is játszunk. Ez esetben úgy, hogy a hét két napján maximum 600 kalória fogyasztható, a többi napon pedig normális étkezésre lehet váltani. A böjtölésre szánt napokat úgy válasszuk meg, hogy ne egymás után következzenek. Ezt egyébként vannak, akik úgy variálják, hogy minden második nap lecsökkentik a kalória bevitelt, az utána következő napokon pedig egészségesen táplálkoznak. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy válaszd bármelyik módszert is, az étkezésre nyitott időablakban is figyelj az egészséges étkezésre, tehát ne akkor akard bepótolni a kimaradt étkezést, hiszen csak így vezethet eredményre ez a különleges diéta.

 

Milyen hatása van az egészségi állapotra?

 

A böjtölés jótékony hatásaihoz kétség sem férhet. A kalória bevitel csökkentésével egyidejűleg a test az elraktározott testzsírhoz nyúl, így abból nyer energiát, vagyis beindul a fogyás folyamata. Ez egyértelmű, és többek között arra is visszavezethető, hogy a böjt időszaka alatt az inzulinszint csökken, és a saját testzsír elérhetővé válik. Továbbá van egy hormon, a norepinephirne, ami „zsírégető hormonként” is ismert. Ez segíti, hogy a zsírsejtek zsírsavakká alakuljanak, vagyis elégethetővé a szervezet számára. Alapvetően elmondható tehát, hogy az időszakos böjt hatására felgyorsul az anyagcsere és az elraktározott zsírtól könnyebben megszabadulhatsz.

 

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy mindez milyen hatással van az izomzatra. A koplalással elért fogyás során ugyanis gyakran az izomtömegből is veszít az egyén. Miként alakul ez az időszakos böjt esetében? A tapasztalatok azt mutatják, hogy alkalmazásával több izom tartható meg, mintha a sokak által alkalmazott koplalás hátulütőit választanád.

 

Nem mindegy, mit eszel!

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy válassz bármilyen módszert is az életmódváltáshoz, a tányérra kerülő ételek minősége és mennyisége kicsit sem elhanyagolható. Az időszakos böjt tehát nem azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló étkezési időablakban azt és annyit eszel, amennyi csak beléd fér. Ilyenkor is nagyon fontos a lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása, a cukros alapanyagok, üdítők kerülése. Bár a kalóriákat nem szükséges számolni, de ha néhány hét után sem jelentkezik változás, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy az étkezési ablakon belül túl sok kalóriát fogyasztasz. Ne feledkezz meg a fehérjebevitelről sem. Ennek köszönhetően az izmok megőrizhetőek.

 

Éhezés helyett tudatos táplálkozás

 

Az időszakos böjt alatt is nélkülözhetetlen tehát a tudatos étkezés. Ehhez hozzátartoznak az étrend-kiegészítők szedése. Ha rendszeresen ilyenekkel igyekszel szervezeted és immunrendszered erősíteni, akkor ezeket a böjti időszak alatt is beveheted. Hasonlóképpen a rendszeresen szedett gyógyszereket. Kávét, teát szintén lehet fogyasztani, de mindenképpen cukor nélkül.

 

Az időszakos böjt nem egy csodamódszer, viszont sokak számára segítséget jelenthet a súlycsökkentésben. Ehhez azonban az időkorlátok betartása nagyon fontos. Ne feledkezz meg arról, hogy a szervezetnek is szüksége van az átállásra, így ha azonnal nem mutat kevesebbet a mérleg, akkor ne keseredjünk el. Nem mindegy az sem, hogy hány kilótól szeretnénk megszabadulni. A nagyobb súlyfelesleg esetén a kezdeti fogyás is nagyobb mértékben indulhat meg. A titok tehát nem az éhezésben rejlik, hanem a táplálkozásra fordított időablak korlátozásában. A kettő között nagy a különbség, és a szervezet egy idő után biztosan hozzászokik a megváltozott étkezési rendhez, s tulajdonképpen éhséggel sem szembesül az egyén a böjti órák alatt.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://shop.builder.hu/az-egyik-legjobb-dietas-modszer-amit-meg-soha-nem-probaltal-intermittent-fasting-a4823