Immunerősítés 50 év felett - Segítünk, mire figyelj!

Immunerősítés 50 év felett - Segítünk, mire figyelj!

Nehezebben épülsz fel egy megfázásból, mint néhány évtizede? Gyakrabban szembesülsz fájdalmakkal, gyengeséggel, fáradékonysággal? Az évek múlása ellen nincs orvosság, viszont életmódoddal sokat tehetsz annak érdekében, hogy 50 felett is energikusnak érezd magad, és a betegségek is elkerüljenek – vagy legalábbis hamarabb túljuss azokon.

 

Az immunrendszer állapotáról leginkább akkor hallunk, ha megbetegedéssel, fertőzéssel, influenzával találjuk szembe magunkat. Ilyenkor korántsem mindegy, hogy mennyire erős az immunrendszer, hiszen ezen múlik, milyen gyorsan sikerül magunk mögött tudni a betegséget. De mi is tulajdonképpen az immunrendszer?

 

Fokozatosan zsugorodik a csecsemőmirigy - mit is jelent ez?

 

Ez olyan sejtek, szervek és szövetek hálózata, amelyek együttes munkával nyújtanak védelmet a szervezet számára a kórokozókkal szemben. A védelmi rendszer a fehérvérsejtek vagy más néven leukociták működésével szoros kapcsolatban vannak. Kevesen tudják, de már a húszas évektől elkezd gyengülni az immunrendszer, s ez a folyamat 50 éves kor felett még inkább szembetűnő. Természetesen ennek is megvan a tudományos magyarázata, ugyanis főként a csecsemőmirigy fokozatos zsugorodására vezethető vissza a jelenség. Ez a szegycsont mögött található, és a T-sejtek termelésében játszik szerepet. Ezek a sejtek alkotják tulajdonképpen az immunrendszer emlékezetét, vagyis ezeknek hála ismeri fel az immunrendszer az antigéneket; a vírusokat, baktériumokat és gombákat.

 

Immunrendszer idős korban

 

Nem kell ahhoz 70-80 évesnek lenni, hogy az immunrendszer a kornál fogva gyengüljön. Már ötven felett észlelhető, hogy csökken a T-sejtek száma.  Mivel a védőoltások hatékonyságukat az új T-sejtekkel együtt képesek kifejteni, ezért tény, hogy ilyen korban a védőoltások nem mindig hozzák a várt eredményeket. A középkorú vagy idősebb betegek immunrendszere lassabban válaszol a szervezetet ért támadásokra, így a megbetegedésnek nagyobb az esélye. Hasonlóképpen problémás lehet a felépülés is, hiszen kevesebb immunsejtet és fehérvérsejtet állít elő a szervezet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az évek múlásával egyre nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megelőzésre és az általános állapot javítására.

 

Fókuszban a prevenció!

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát. A krónikus megbetegedések folyamatos figyelemmel követése nélkülözhetetlen egy bizonyos kor után. Az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri megbetegedések vezető helyet foglalnak el ezek között, és a kontrollnak köszönhetően időben kiszűrhető az állapot súlyosbodása.

 

Minőségi és mennyiségi alvás

 

A munkával töltött évek alatt igen nehéz betartani a megfelelő mennyiségű alvást. A nyugtalan éjszakák, az álmatlanság befolyásolják az immunrendszer állapotát, ezért törekedj a szükséges pihenés megtartására. Alvási nehézségekkel sokan nem fordulnak szakemberhez, pedig érdemes lenne. Akár egy enyhe nyugtató is elegendő lehet ahhoz, hogy ki tudj kapcsolni a hétköznapi rohanásból, és átadd magad az erőt adó alvásnak.

 

Félre a stresszel!

 

50 éves kor környékén még bőven benne van az ember abban az életszakaszban, amikor a hétköznapi bosszúságok bizony nem elkerülhetőek. Pedig későbbi egészséges nyugdíjas éveidnek ekkor ágyazol meg. Nem ritka, hogy a folyamatos feszültség egészségtelen táplálkozással és túlsúllyal is társul, melyek szintén egészségügyi kockázatot teremtenek. Fontos tehát, hogy mérlegelj, kiiktasd a stresszt okozó faktorokat életedből – akár egy új munkahely vagy párkapcsolati váltás terén.

 

Tartsd meg a szociális távolságot!

 

A kifejezés napjainkban már senki számára nem hangzik ismeretlenül. Vírushelyzeten kívül is érdemes azonban távolságot tartani az olyan emberektől, akik láthatóan betegek. A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók is komoly veszélyt jelenthetnek akkor, ha legyengült állapotban van immunrendszered.

 

A testmozgás erősíti az immunrendszert!

 

Kevés olyan betegség van, melynek esetében a testmozgás kerülendő. Még az ízületi fájdalmak is enyhülhetnek akkor, ha a megfelelő, mértékletes mozgással erősíted a körülöttük levő izmokat. Korosztálytól függetlenül kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres mozgás, s legyen szó akár csak a sétáról is, az biztosan megmutatja majd pozitív hozadékait. Arra azonban ügyelj, hogy mindig edzettségednek és egészségi állapotodnak megfelelően válassz mozgásformát. A sétával és az úszással biztosan nem lőhetsz mellé. A mozgás egyébként a népesség nagy részét érintő magas vérnyomás ellen is jó választás, hiszen erősíti a szívet, mely így könnyebben végzi majd munkáját és nem lesz túlterhelve.

 

Superfood-ok és étrend-kiegészítők

 

A vélemények megoszlanak arról, hogy milyen márkát és típust érdemes előnyben részesíteni. Abban azonban az egészségtudatos emberek mind egyetértenek, hogy az úgynevezett szuperélelmiszerek és az étrend-kiegészítők nélkülözhetetlenek manapság. Ételeink kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint egykor, s ezért főként a nagyüzemi előállítás, vagy például a földek kimerülése tehető felelőssé. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztása mellett megéri az étrend-kiegészítőket is beiktatni a mindennapokba.

 

Az olyan szuperélelmiszerek, mint a búzafű lé, a maca por vagy a virágpor korosztálytól függetlenül beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A vitaminok és ásványi anyagok kiválasztásakor a minőségi, megbízható márkákat érdemes előnyben részesíteni, a komplex multivitaminok helyett pedig inkább külön-külön fogyasszuk a szükséges mennyiségű mikroelemet.

 

50 év felett sem lehetetlen gyógyszerek nélkül, egészségesen élni, ám ezért nap mint nap tenni kell. Az immunrendszer magától nem fog erősödni, így tudatos átgondolást és szervezést igényel az életmód. Nagyon fontos, hogy a súlyfeleslegtől igyekezz megszabadulni, ez ugyanis kockázati tényezőnek számít szinte minden betegség esetében. Az interneten megszámlálhatatlanul sok információ elérhető, tájékozódj hiteles forrásból.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://dietaesfitnesz.hu/egeszseg/5-alapveto-vitamin-es-asvanyi-anyag-amire-a-noknek-szukseguk-van-29727/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.