Javítsd otthonod levegőminőségét!

Javítsd otthonod levegőminőségét!

A belélegzett levegő minőségének gyakran nem tulajdonítunk elegendő jelentőséget. Tény pedig, hogy kiemelten fontos az jó közérzetünk, egészségünk megőrzésének érdekében. Gondolj csak arra, amikor elhasznált a levegő egy helyiségben! Ilyenkor romlik a koncentráló képesség, elálmosodsz és közérzeted is rossz. Néha elég csak kimenni a szabadba, és máris jobban érzed magad. Számos olyan helyzet adódhat azonban, amikor a négy fal között érezzük magunkat a legjobban, vagy egyszerűen az élet, a teendők arra kényszerítenek, hogy ott tartózkodjunk. Cikkünkben ahhoz igyekszünk néhány hasznos tanácsot adni, hogyan javíthatod otthonod levegőminőségét, és állíthatod azt egészséged szolgálatába!

 

A rendszeres szellőztetés alap!

 

Ugyan feleslegesnek tűnhet felhívni a figyelmet a szellőztetésre, mégis úgy tűnik, sokan elfeledkeznek róla a mindennapi rohanásban. Tény pedig, hogy nincs az a klíma, ami a kinti levegőnél frissebbet tudna biztosítani. A legjobb, ha a reggeli órákat választod a szellőztetésre, hiszen ilyenkor még kisebb a légszennyezettség, és a pollenkoncentráció is valószínűleg alacsonyabb. A szezonális allergiával küzdőknek is érdemes rendszeresen szellőztetni, számukra szintén a reggeli órák ajánlottak erre. Kereszthuzattal öt-tíz perc alatt friss levegővel telítődnek a helyiségek.

 

Milyen nyílászárót válasszunk?

 

Az egészséges mikroklíma érdekében igen lényeges az, hogy milyen nyílászárókat választunk. A műanyag típusok nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban, ugyanis teljesen képesek izolálni a lakást a külső hőmérséklettől és zajoktól. Megvan azonban ennek az a hátránya, hogy a belső nedvesség egyáltalán nem távozik a lakásból, így hajlamos az a penészesedésre. A hagyományos fa nyílászárók ezzel szemben lehetővé tesznek egyfajta folyamatos légmozgást, jó esetben a szükséges hőszigetelés biztosítása mellett. Amennyiben a műanyag nyílászárókra esne a választás, úgy célszerű naponta többször szellőztetni, főleg akkor, ha főzés, mosás, vagy szintén a levegő páratartalmának növekedésével járó zuhanyozás, fürdés történt.

 

Optimálisan működő klíma

 

Minden korábbinál több otthonban kap már helyet a klíma. A tikkasztó nyári hőségben valóban elengedhetetlen lehet, de előnyeit csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha rendszeresen tisztítjuk és karbantartjuk az eszközt. Ha ez nem történik meg, akkor a baktériumok, penészgombák, és egyéb szennyeződések nagymennyiségben kerülnek a légtérbe, ezzel akár megbetegedést is okozva. A klíma koszosan tehát több kárt okozhat, mint amennyi előnye van. Ne feledkezz meg arról sem, hogy csak a klíma használatától nem várhatjuk a friss levegőt, így a szellőztetés ekkor se maradjon el.

 

Penész nélkül

 

Kevés kellemetlenebb dolog létezhet a négy fal között, mint a penész. Alapvetően a nem megfelelő hőszigetelés és a magas belső páratartalom együttese hozza létre. A hideg falfelületeken ugyanis lecsapódik a nedvesség, mely a penészesedésnek táptalajt képez, és akár néhány nap alatt megjelenhetnek a feketés foltok. A szellőztetés tehát már csak azért is nagyon fontos, hogy a felesleges párát eltávolítsuk a levegőből, így az nem fog lecsapódni. S hogy hol számíthatunk leginkább penészesedésre? A nem megfelelően beépített nyílászárók környékén éppen úgy felütheti fejét a penész, mint a bútorok mögött, a gipszkarton rendszerek és tapéták hátulján, de a hőhidak területe sincsenek biztonságban, csakúgy, mint a lakástextíliák. A penészgomba spórái a levegőbe kerülnek, innentől pedig már a lakók egészségére is hatással vannak.

 

Fókuszban a szobanövények

 

A szobanövényeket sokan kifejezetten esztétikus megjelenésük miatt választják, pedig érdemes rájuk a levegőtisztítás segítőiként is gondolni. A vitorlavirág, a filodendron, a zöldike és az aloe például remek választásnak bizonyulnak a szerves szennyezőanyagok megkötésében. Nem csak túlélésük érdekében célszerű rendszeresen locsolni azokat, hanem azért is, hogy földjükből az ott esetlegesen jelen levő penészgombák ne kerüljenek a levegőbe.

 

Házi por, ami mindenhol jelen van

 

A házi port senkinek sem kell bemutatni, hiszen hétről-hétre találkozunk vele otthonunkban. A takarítások során nem csak a vízszintes felületekről történő portörlésre érdemes hangsúlyt helyezni, hanem a textíliákra is. A házi por nagymennyiségben felhalmozódhat a matracokban, párnákban, függönyökön és terítőkön, így azok rendszeres mosása nélkülözhetetlen a pormentes, tiszta környezetért. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házi porra rendkívül sokan allergiásak, s mivel ez egész évben jelen levő körülmény, így a tünetek sem szűnnek meg az allergiaszezonnal. Igyekezzenek az érintettek minél kevesebb textíliát, szőnyeget használni otthonukban, és törekedjenek a por megkötését célzó nedves takarításra is.

 

Kevesebb mesterséges vegyületet!

 

Tudtad, hogy a bútorokból, a falfestékekből olyan illékony szerves vegyületek szabadulhatnak fel, melyek akár éveken át szennyezik otthonod levegőjét? A tisztítószerek kapcsán sem mindegy, hogy melyek mellett tesszük le a voksot. A természetes, mesterséges összetevőktől mentes alapanyagok javasoltak, vagy ha mégis a vegyi anyagokkal történő tisztítás mellett döntenénk, akkor a lehető legkevesebb problémát okozó alapanyagot válasszuk.

 

Levegőtisztító berendezések

 

Az aktuális járványügyi helyzettel összefüggésben egyre többen érdeklődnek a levegőtisztító berendezések iránt. Ezek lehetővé teszik, hogy pontosan mérhető legyen a lakás levegőjének páratartalma, szennyezettsége, minősége. A helyiség alapterületének megfelelően választott készülék hozzásegíthet ahhoz, hogy a belső mikroklíma minden tekintetben egészségünk megőrzését szolgálja.


Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.velux.hu/indoorgeneration/egeszsegesebb-otthonok
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.