Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
K2-vitamin: miben van és miért hasznos?

Cikkek

K2-vitamin: miben van és miért hasznos?

Hallottál már a K2 vitaminról? Ha máshol nem is, a bio webáruházak és online patikák kínálatában már biztosan találkoztál vele, hiszen egyre több ilyen készítmény érhető el napjaink kínálatában. A mikrotápanyagok szervezetre gyakorolt pozitív hatásához kétség sem férhet.

Hallottál már a K2 vitaminról? Ha máshol nem is, a bio webáruházak és online patikák kínálatában már biztosan találkoztál vele, hiszen egyre több ilyen készítmény érhető el napjaink kínálatában. A mikrotápanyagok szervezetre gyakorolt pozitív hatásához kétség sem férhet. Bár legjobban természetes forrásból képesek azok felszívódni, mégis érdemes étrend-kiegészítőket, valamint úgynevezett superfood-okat is beiktatni a mindennapokba. Miért fontos ez?

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor emberének étrendje már sokkal kevésbé tartalmazza a szervezet számára szükséges mikroelemeket, mint néhány évtizeddel korábban. Nem véletlen, hogy egyre több szó esik a vitaminokról, ásványi anyagokról és azok helyes pótlásáról. A K2-vitamin azonban nem napjaink találmánya, hiszen már 1939-ben felismerésre került annak jelentősége. Weston Price fogorvos ugyanis Nutrition and Physical Degeneration című könyvében egy olyan tápanyagról írt, ami a fogakra, az arcberendezésre és a test egészére hatással van. Ezt ma K2-vitamin néven ismerjük.

 

A K2-vitamin szerepe a prevencióban

 

Szintén a negyvenes években derült fény arra, hogy a K-vitaminok a májban termelődő fehérjéket aktiválják, melyek a normális véralvadáshoz nélkülözhetetlenek. Az e vitamincsoportba tartozó K2 vitamin hiányában érelmeszesedés és csontritkulás is kialakulhat. Bár e betegségek az életmóddal és az évek múlásával is összefüggésbe hozhatóak, de a modern orvostudomány egyre nagyobb szerepet tulajdonít a K2-vitaminnak.

 

A mikrotápanyagok hiányára sokan hajlamosak csak legyinteni, pedig érdemes lenne a hiánybetegségeket komolyan venni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlyos betegségek kialakulásában játszhat szerepet bizonyos mikroelemek hiánya. Ez utóbbi pedig szinte már természetes állapot a nyugati társadalmakban, ahol az emberek gyakran nem fordítanak elegendő figyelmet arra, milyen minőségű ételeket fogyasztanak. Bár az egészséges életmód iránti törekvés egyfajta mozgalommá nőtte ma már ki magát, mégis túl kevesen tartoznak követőik közé. Pedig érdemes lenne odafigyelni például a K2-vitamin bevitelére is, hiszen olyan betegségek vezethetőek vissza hiányára, mint az érelmeszesedés, a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a csontritkulás, sőt, akár a rák is.

 

Sokoldalú tápanyag védő szereppel

 

Mint korábban már említettük, a K2-vitamin egyedülálló tulajdonsága, hogy képes olyan proteineket aktiválni, melyek egyes megbetegedések kialakulását megelőzhetik. Alapvető szerepe van az egészséges csontsűrűség megtartásában, hiszen hozzájárul a kalcium csontokba juttatásához. Érdemes tudni, hogy ha nem áll rendelkezésre elegendő K2-vitamin, akkor a vérben levő kalcium nem képes megjelelően eljutni a csontokhoz. Ugyan az érfalakon átszűrődik, de meszesedést okoz egyúttal. A csontvesztés főként a menopauza időszakában fordul elő, és a háttérben a hormonális változások mellett a K2 hiánya is megtalálható.

 

Mivel ebből a vitaminból szinte alig jut be a szervezetbe, ezért a legtöbben előbb vagy utóbb találkoznak a szív-és érrendszeri problémákkal, az agyat és a szívbillentyűket érintő gondokkal. A meszes erek, a károsodott szívbillentyűk már önmagukban is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elegendő K2-vitaminnal való ellátottság jelentősen csökkentheti a csonttörések arányát, valamint a szív-és érrendszeri betegségeket, súlyos állapotok kialakulását.

 

Kiknek javasolt pótolni a K2-vitamint?

 

A szakemberek 30 év felett mindenkinek ajánlják, akik szeretnék megelőzni a csontritkulást, az érelmeszesedést, vagy javítanának azok állapotán. Nők számára különösen javasolt a változókor sajátosságainál fogva. A szívbetegséggel érintetteknek az érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére célszerű bevetni a hatóanyagot. A napjainkban minden korábbinál többeket érintő 2-es típusú cukorbetegség, valamint a jelentős súlyfelesleget is okozó pajzsmirigy alulműködés kapcsán is szót érdemel a vitamin. Mivel csontépítő hatással szintén rendelkezik a K2-vitamin, így a csontokat és az ízületeket érintő betegségek kapcsán is javasolt étrend-kiegészítőként történő pótlása.

 

Természetes forrásból is bevihető?

 

Mint sok más mikrotápanyag, így a K2-vitamin is bejuttatható a szervezetbe a táplálkozás során. Az már más kérdés, hogy mennyire eredményesen, milyen jó felszívódással. Mindenesetre azzal biztosan nem ártasz szervezetednek, ha előnyben részesíted a K2-vitamint tartalmazó alapanyagokat. S hogy melyek ezek? Lássuk!

 

Bár mérsékelt mennyiségben, de jelen van a K2-vitamin a fermentált sajtokban. A feta, a kéksajtok, vagy például a cheddar remek választásnak bizonyulnak. A májat is érdemes beiktatni az étrendbe, de a csirke és a marhahús is tartalmazza az értékes mikroelemet. A zöld leveles zöldségek is kitűnő forrásnak számítanak, így a mángold, a spenót, a saláta, és a kelkáposzta nagy koncentrációban tartalmazza a K2-vitamint.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://www.fenyterapia.hu/k2-vitamin/k2-vitamin

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár