Karácsony a környezettudatosság jegyében

Karácsony a környezettudatosság jegyében

A környezetvédelem évek óta sokat emlegetett téma, ám érdemi változás sajnos globális szinten aligha tapasztalható. Nem lehet azonban úgy gondolkodni, hogy az egyén szintjén hiába teszünk bármit is, hiszen a társadalmak is egyénekből állnak össze. A fenntartható fejlődés csak úgy lehetséges, ha változtatunk korábbi szokásainkon, és átgondoltabban, tudatosabban teszünk környezetünk védelmének érdekében.

 

A téma természetesen a karácsony kapcsán is időről-időre előkerül. A mérhetetlen mennyiségű elhasznált csomagolópapír, vagy a sokadszorra lecserélt televízió mind olyan területek, melyek újragondolást igényelnek napjainkban. A mai kor embere a fogyasztói társadalomban élve nehezen tudja magát függetleníteni a marketing-fogásoktól és a reklámok befolyásolásától. Minden saját döntésed függvénye, erről az ünnepek kapcsán se feledkezz meg!

 

Túlfogyasztás - tényleg nincs megállás?

 

A bevásárlóközpontokban minden a vásárlásra csábít, és ez az ünnepekhez közeledve még inkább így van. A túlfogyasztás egyébként is jellemző társadalmunkra, és gyakran olyan holmikat szerzünk be, amelyekre tulajdonképpen semmi szükségünk nincsen. Néha csak az akciós ajánlatokat használjuk ki, máskor a lelki kiegyensúlyozatlanságra keresünk megoldást egy-egy vásárlással. Kínálat pedig bőven akad, s az ünnepekhez közeledve hajlamosak vagyunk saját magunknak is a szokottnál többet megengedni. De belegondolsz néha abba, hogy valóban szükséged van-e a kiszemeltekre?

 

A túlfogyasztás egyébként nem csak pénztárcádnak tesz rosszat, hanem a környezetnek is. A szeméthegyek jelentős része olyan tárgyakból tevődik össze, melyek megjavíthatóak lennének, vagy újrahasznosíthatnák azokat a rászorulók. Legtöbben gondolkodás nélkül dobjuk ki akár a legkisebb hibával rendelkező holmikat is, hiszen megtehetjük, hogy újat vásároljunk. Különösen igaz ez a műszaki cikkekre, amelyek karácsony környékén fokozott érdeklődésre tartanak számot. Hasonlóképpen kedveltek a ruházati termékek. A fastfashion üzletek szezonról-szezonra izgalmas újdonságokkal jelennek be, abba viszont már kevesebben gondolnak bele, hogy a megfizethető árak gyakran milyen minőséget és előállítási körülményeket rejtenek magukban.

 

Egyre divatosabbak az élmény-jellegű ajándékok

 

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ajándékozni bűn, és bármit is vásárolsz, azzal csak a környezetnek teszel rosszat. Célszerű viszont átgondolni, hogy valóban olyan ajándékot válassz, amire a másiknak szüksége van, s egyúttal az ajándékozás élménye is megmarad.

 

Apropó, élmény! Tudtad, hogy az élmény-jellegű ajándékok minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek? Ugyan aktuálisan korlátozott azon események száma, melyeken részt lehet venni, de idővel biztosan elérkezik majd e téren is a szabadság. Nézz körül a hazai wellness lehetőségek között, vagy akár egy romantikus faházat is bérelhetsz jakuzzival és minden extra szolgáltatással. Kreatív gondolkodással és a másik személyiségének ismeretével valóban olyan meglepetést találhatsz ki, ami életre szóló élményt kínál.

 

Készíts ajándékot saját kezűleg!

 

Utoljára óvodában vagy kisiskolásként kedveskedtél saját kézzel készített ajándékkal szüleidnek? Amit akkoriban talán nem értettél, hogy miért örülnek ennek annyira, annak lényegét felnőttként már máshogy fogja fel az ember. Persze mindig lesznek, akik a szeretetet az elköltött forintokban mérik, de még mindig sokan vannak, akik a személyes jellegű meglepetéseknek örülnek igazán. Ez nem azt jelenti, hogy ne vehetnél valami klassz dolgot a megajándékozni kívánt személynek, hanem sokkal inkább az ünnepre való tényleges belső készülődésben rejlik a lényeg. S mint ilyen, maga után vonja azt is, hogy tényleg foglalkozol azzal, mit ajándékozz. Remek saját kézzel elkészíthető meglepetések ötletekkel találkozhatsz a világhálón akár videós formában is.

 

Gondoltál már arra, hogy álomcsapdát készíts? Jól rajzolsz, vagy a festéssel próbálkozol? Miért ne alkotnál valamit, még ha nem is profi szinten? Keretezd be, és jó eséllyel a megajándékozott kedvenc dekorációs elemét adhatod így az ünnepkor. Ha valami egyszerűbbel próbálkoznál, szerezz be dekorkavicsokat, kagylókat, csigákat, és díszíts ilyen módon egy képkeretet. Ragasztópisztollyal tulajdonképpen bármit rögzíthetsz a fa keretre, és egészen egyedi ajándékot adhatsz, amelyben saját munkád és odafigyelésed is benne van.

 

Csomagolj! - Na, de mibe?

 

A legegyszerűbb megoldásnak kétségkívül az ívekben kapható csomagolópapírok és az ajándéktasakok bizonyulnak. Míg ez utóbbiak néha indokolatlanul túlárazottak és nem is túl kreatívak, addig a csomagolópapírokkal rendkívüli módon szennyezed a környezetet. Persze ez utóbbiak között is megtalálhatóak olyan újrahasznosított papírból készült megoldások, melyekkel retro hatást érhetsz el, és a természetességet is közelebb hozhatod az ünnephez. Dekorálj szárított narancskarikával, tobozzal, vagy egyéb terményekkel, melyeket a természetben megejtett séta alkalmával is összegyűjthetsz. A préselt színes őszi faleveleknek is nagy hasznát veheted ilyenkor. A Pinterest kimeríthetetlen tárháza a csomagolási módszereknek is, ráadásul a környezetvédelmet szem előtt tartók is szép számmal megtalálhatóak közöttük.

 

Felejtsd el az élő fát!

 

A környezettudatosan gondolkodók körében évről-évre a legnagyobb felháborodást a fenyőfák kérdése okozza. Nem véletlen, hiszen az erdőtüzek, az oxigént termelő fák nagymennyiségű irtása egyébként is rengeteg problémát okoz. A decemberben beinduló fenyőkivágások pedig csak tovább növelik a gondot. Hiába ültetnek helyükre másik fát, azoknak évekre, évtizedekre van szükségük, míg elérik a megfelelő méretet. Válassz idén műfenyőt, ami ugyan műanyag, ám hosszú éveken át használhatod majd az év végi ünnepekkor. Ma már egészen valósághű megoldások is elérhetőek, melyek megtévesztően hasonlítanak valódi társaikra. Ha odafigyelsz környezetedre, és óvod azt karácsony alkalmával is, azzal a bolygó megmentéséért is tehetsz saját szinteden. De hát mi másból is állna össze a kívánt eredmény, ha nem az egyének környezettudatos választásaiból?

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://femina.hu/karacsony/kornyezettudatos-karacsony-tippek/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.