Kollagén: mire jó, és miért érdemes növelni fogyasztásának mennyiségét?

Kollagén: mire jó, és miért érdemes növelni fogyasztásának mennyiségét?

A kollagén kapcsán elsőként a szépségápolás területe juthat eszedbe. Nem véletlen, hiszen kiemelt szerepet játszik a bőr szépségének megőrzésében. Nem csak e területen érdemes azonban az anyagra gondolni, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatásáért is. De mi is tulajdonképpen az a kollagén? Milyen formában fogyaszthatjuk? Milyen egészségügyi előnyöket várhatunk rendszeres alkalmazásától? Cikkünkben ilyen kérdéseknek járunk utána.

 

A kollagén az emberek és az állatok bőrében, kötőszövetében van jelen, egyfajta fehérje. Maga a kifejezés a görög „kólla” szóból ered, ami ragasztót jelent. Ehhez társult a francia „géne” kifejezés, ami arra utal, hogy „valamit termelni”. A kollagén tehát egy fehérje, ami ragasztót termel a szervezet számára. Jelen van a test minden szövetében, tulajdonképpen együtt tartja a sejteket és előmozdítja azok optimális működését.

 

Ápolt bőr kollagénnel

 

Az öregedést gátló készítmények elmaradhatatlan eleme a kollagén. Tény viszont, hogy a kollagénes étrend-kiegészítők sokkal inkább kifejtik jótékony hatásaikat belülről kifelé. Érdemes tehát ilyen fogyasztásában gondolkodni akkor, ha a bőrápolás a cél. S hogy mit várhatunk el tőle? Rugalmassá és hidratálttá varázsolja a bőrt, csökkenti a ráncokat, valamint az UV-károsodás ellen is hasznos. A bőrben levő kollagén mennyiségének növelésével az öregedés jelei csökkenthetőek és kevésbé lesz érdes a bőr.

 

Egészséges körmök és haj

 

Azt bizonyára tudod, hogy ami bőröd számára jó, azt körmeid és hajszálaid is hasznosítani tudják. Nincs ez másként a kollagén esetében sem. Kifejezetten hasznos választásnak bizonyul törékeny körmök esetében. Az is megfigyelhető, hogy hatására gyorsabban nőnek a körmök, kevésbé töredeznek azok. Tény az is, hogy a korai hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, valamint az őszülés is megakadályozható a megfelelő minőségű és mennyiségű kollagén bevitelével.

 

Izomerő és regenerálódás

 

A rendszeres testmozgás fontossága mellett nem mehetünk el. Segít oldani a feszültséget, hozzájárul a normál testsúly megőrzéséhez, a plusz kilók leadásához, de az állóképesség is növelhető ilyen módon. A kollagén étrend-kiegészítők persze nem csak azoknak ajánlottak, akik heti négy-öt napot a konditeremben töltenek, viszont esetükben az izmok növekedése és azok regenerálódása is megfigyelhető a kollagén hatására.

 

Ízületi fájdalmak ellen is hatékony!

 

Az ízületek fájdalma nem csak az idős korosztály körében ismert. A súlyfeleslegből vagy sportsérülésekből adódóan már egészen fiatal korban is megjelenhet. A kollagén peptid készítmények fogyasztása segítséget nyújt az inak és a szalagok egészségének megőrzésében, hozzájárul a reumás megbetegedések és a porckopás megelőzéséhez. A már meglévő ízületi duzzanatok csökkenhetnek hatásukra.

 

Ép és erős csontrendszer

 

Az ízületekkel összefüggésben a csontok mellett sem mehetünk el. Ezek erőssége két tényező függvényeként alakul. A csontszövet mennyisége és a kollagén jelenléte együttesen fontosak. Az évek múlása hatással van a szervezetben jelen levő kollagén mennyiségére, s ezzel a csontok állapotára is. A természetes úton zajló kollagén-vesztés kollagén készítményekkel ellensúlyozható. A szervezetbe kerülő kollagén stimulálja azokat a sejteket, melyek a csontképzésért felelősek. Hozzájárul a kalcium felszívódásához, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidáns jellemzőkkel is bír. Érdemes a kollagén peptidek mellé kalciumot is fogyasztani, az optimális hatás így érhető el.

 

Felejtsd el a hegeket!

 

Tudtad, hogy a hegek általában kollagénből épülnek fel? A kollagén belsőleges pótlásával tehát hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a vérerek erősödjenek, még több kollagén termelődjön, és azok felépítsék a normál bőr típusát. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ha a szervezet C-vitaminhiánnyal küzd, vagy nem tud elegendő kollagént termelni, akkor ez negatívan befolyásolja a gyógyulási képességet.

 

Egészséges bélrendszer

 

A szervezet erősségéhez, az immunrendszer optimális működéséhez nélkülözhetetlen a bélrendszer egészsége. A bélrendszeri betegségek, a krónikus gyulladások negatív hatással vannak az immunrendszerre, a mikroelemek felszívódására. A terápiás húsleves remek választásnak bizonyul a bélflóra épségének megteremtéséhez, de a rendszeres kollagén peptid fogyasztás is hasznos.

 

Agy és szív - támogasd kollagénnel!

 

A szívizomsejtekhez is kollagénre van szükség, mint ahogyan a szívfalak merevségéhez szintén. A vér szivattyúzásához szükséges erőátvitel részben a kollagénnek köszönhető. Hasonlóképpen jelen van a kollagén a neuronokban, melyekben főként a degeneratív folyamatokat és az oxidációt igyekszik megelőzni.

 

Milyen előnyökkel bírnak a kollagén peptid készítmények?

 

A hidrolizált kollagén kiemelt hatékonysággal bír, ugyanis a bélből szívódik fel, gyorsítja az aminosavaknak a szövetekbe való beépülését. Alapjában véve eredményesebbnek bizonyul, mint a test által előállított kollagén, aminek egyébként is csökken idővel mennyisége. A kollagén peptidek por formában kaphatóak, és legegyszerűbben folyadékban feloldva, shakerrel elkeverve fogyasztható az. Legalább napi 10 grammot érdemes fogyasztani a kollagén peptidből, de a nagyobb mennyiség sem káros. Mellékhatásokkal nem kell számolni, viszont viszonylag magas árral annál inkább. Ennek főként az előállítás folyamata és a felhasznált alapanyag mennyiség az oka. Például 12 gramm szarvasmarha vagy sertés kollagénhez 1 kilónyi nyersanyag szükséges.

 

Többféle kollagén peptid is elérhető napjainkban, attól függően, hogy milyen alapanyagból készülnek azok. A marha kollagén kiválóan támogatja a test szöveteit. A sertés kollagénhez a sertés bőrt és csontot használják fel, a marha alapanyag esetében pedig az inak porcok is megtalálhatóak az összetevők között. A sertés kollagén áll a legközelebb az emberi kollagénhez, ezért hasznosságához kétség sem férhet. A csirke kollagén hazánkban nem igen elterjedt. Ellenben a tengeri kollagén igen. Ezt tengeri állatokból állítják elő, de vannak kizárólag halból készült hal kollagén termékek is. Ez utóbbi molekulái könnyebbek, és feldolgozásuk is környezetbarát módon történik.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.supergreens.hu/szuperelelmiszerek-blog-cikk/kollagen/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.