Kontaktlencsét visel? Ezekre szüksége lehet!

Egyre elterjedtebb trend, hogy azok, akiknek rossz a látása, szemüveg helyett kontaktlencsét hordanak. Számtalan lencse közül válogathat ma már az ember. Sokkal praktikusabb lehet, mint a szemüveg, és a szakemberek szerint a látásélmény terén jobb minőséget ad.


A kontaktlencsét viselők legtöbbjének meggyőződése, hogy helyesen viseli és használja azt és nem figyelnek kellő képen az alaposságra, a veszélyekre. Ahogyan a szemüveg készíttetésnél, úgy a kontaktlencse beszerzésénél is szemészorvos segítségére van szükség, hiszen ez is személyre szabott kell, hogy legyen. Nehezítő tényező, hogy szemszárazság esetén a kontaktlencse kellemetlen a szemnek, mert idegentest érzést ad, így irritálja a száraz szaruhártyát, és krónikus gyulladást is okozhat. Szárazszem, szemhéjszél betegség, szaruhártya érzéketlenség, szemzáródási rendellenesség esetén nem ajánlott a kontaktlencse viselése, de akkor sem javasolt, ha helyi kezelést igénylő szemészeti betegség áll fenn. Mivel a lencse közvetlenül hozzáér a szemhez, előfordulhatnak komplikációk a viselésekor. Ha panaszok lépnek fel, például homályos látás, szemszúrás, égő érzés, irritáció, könnyezés, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni kell annak épségét, tisztaságát.

A legfontosabb szabályok kontaktlencse viselőknek:


1.    Mindig mossunk alaposan kezet, majd azt szárítsuk meg jól, mielőtt a szemünkhöz vagy a lencséhez nyúlunk.
2.    Soha ne nyálazzuk be a lencséket, hiszen a nyál tele van baktériumokkal.
3.    Az ápoló- és tároló folyadékok kiválasztásakor fogadjuk meg a szemészorvos tanácsát. Egy lencse viselése során ne változtassuk meg a tároló szert.
4.    A csapvíz nem alkalmas a kontaktlencse tárolására, kizárólag csak az e célból gyártott steril folyadékokat használhatjuk!
5.    A kontaktlencse kivétele után, de még a tároló folyadékba helyezése előtt tisztítsuk le a szennyeződéseket a folyadékkal.
6.    A tároló tokot is tartsuk tisztán, illetve rendszeresen cseréljük. A tároló folyadékot minden használat után öntsük ki a tokból.
7.    Ha természetes-, vagy uszodavízzel érintkeztek, ki kell dobni a lencséket és másnap újat kell felhelyezni.
8.    A tisztítás és az előírt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres szemész szakorvosi ellenőrzés, még akkor is, ha a kontaktlencse viselőnek nincs semmilyen panasza. Így korán felismerhetővé és elkerülhetővé válhatnak a gyulladások, fertőzések, és a súlyos következmények.
9.    Ne hagyjuk, hogy a szemünkön kiszáradjon a lencse, mert a száraz lencse nagyobb mechanikus irritációt okoz. Használjunk rendszeresen műkönnyet.

És még néhány praktikus tanács:


A lencsét sminkelés előtt kell beilleszteni, a smink eltávolítást pedig a lencse kivétele után végezzük! Így a különböző krémek, olajok, festékszemcsék, még ha be is kerülnek a szemrésbe, nem rakódnak fel a kontaktlencsére. Külön figyelmet igényel a hajlakk használata is. Tartalék szemüveget kontaktlencse mellett is szükséges csináltatni, mivel bármikor adódhat olyan helyzet, amikor nem viselhető a lencse.
Nyaraláskor - uszoda, tengerpart, szauna - úszószemüveg, búvárszemüveg viselése javasolt. Az ápolási, higiénés szabályok betartására különösen figyelni kell. Kényelmes megoldást nyújthat a napi eldobható lágy lencsék használata.
A lencsék kihordási ideje a felbontástól számított felhasználhatósági idő. Ezért az előírt hordási idő után is mindenképpen újra kell cserélni a kontaktlencséket. A túlhordott lencse oxigénáteresztő képessége már lényegesen kevesebb, mint amire a szemnek szüksége van, ezért a szaruhártyán komoly elváltozásokat okozhat.

A kontaktlencsét viselő szemek számára sokszor szükségesek bizonyos készítmények, azaz műkönnyek használata, amelyekkel a szemek irritációja, gyulladásai, egyéb, kellemetlen érzései megszüntethetők. Amennyiben kontaktlencsét visel, jöjjön el hozzánk az Unipatikák egyikébe, hogy segíthessünk problémamentessé tenni szemei mindennapjait!