Környezettudatos életmód - élj együtt a természettel!

Környezettudatos életmód - élj együtt a természettel!

Hogyan gyűjtöd a szemetet? Odafigyelsz arra, hogy fogmosás közben folyatod-e a csapot? Mennyi műanyag kap helyet konyhádban? A kérdésekkel egyre gyakrabban találkozni a közösségi médiában, de világszinten is minden korábbinál nagyobb szerep jut a környezetvédelemnek. Nem véletlen, hiszen bolygónk erőforrásai végesek, és ezt a teljesítmény- és bevétel orientált világunkban hajlamosak vagyunk elfeledni.

 

Pedig a bolygó számtalan módon üzen, az ember mégis figyelmen kívül hagyja a jeleket. Az időjárási anomáliák, a világszerte megjelenő vírusok, a kihalóban levő állatfajok és a bolygó tüdejének számító fák és zöld területek csökkenése bizony egyet jelentenek azzal, hogy az ember nincs jó hatással környezetére. Persze minden nap új lehetőségeket tartogat, a változást pedig mindannyian elkezdhetjük saját egyéni szintünkön is. Bár sokan azon az állásponton vannak, hogy globális szintű megszorítások és változások szükségesek a ténylegesen mérhető eredményekhez, de amíg ezek váratnak magukra, addig tedd meg azt, amit Te magad tudsz ökológiai lábnyomod csökkentésének érdekében.

 

Energiatakarékosság

 

A háztartások energiafelhasználása nem elhanyagolható. A témával kapcsolatban gyakran megszokásaink rabjai vagyunk. Ha a kinti hőmérséklet engedi, érdemes lekapcsolni a fűtést. A nem használt helyiségekben a villanyt felesleges használni. Ugyan befektetést igényel, de a napenergia felhasználásán alapuló rendszerekkel hosszú távon sokat lehet takarékoskodni. Ingatlan felújítás esetén érdemes ezen elgondolkodni.

 

A tiszta víz érték!

 

Sokan csak akkor vesszük ezt észre, amikor egy tikkasztó napon alig várjuk, hogy végre egy palack vizet vegyünk a boltban. Belegondolunk azonban abba, hogy a műanyag palackok milyen káros hatással vannak a környezetre? A szelektív hulladékgyűjtés nem valósul meg minden esetben, pláne nem akkor, ha a vízpartokon, szórakozóhelyek, fesztiválok környékén eldobált szemetet vesszük szemügyre. A világ nem minden pontján nyilvánvaló, hogy rendelkezésre áll elegendő tiszta víz. Értékeljük tehát azt, és az otthoni vízfelhasználás során is helyezzük fókuszba a tudatosságot.

 

Egyre többen vannak, akik a vízszűrő kancsók vagy a csapra szerelhető víztisztítók segítségével igyekeznek kiváltani a folyamatos ásványvízvásárlást. Ez nem csak kényelmesebb, hanem olcsóbb és környezettudatosabb is. Az üveg palackok széles választékban elérhetőek napjaink kínálatában, ezeket pedig gond nélkül használhatjuk a mindennapokban, ha innivalót szeretnénk magunkkal vinni.

 

Tényleg szükséges az autó?

 

Ma már szinte minden családban megtalálható legalább egy autó. Nem ritka, hogy még a szomszédos üzletbe is azzal megyünk. Ugyan számtalan előnnyel és a biztonság érzetével bír a gépjármű, de vannak helyzetek, amikor teljesen felesleges annak használata. Egy kis testmozgás nem árt, és ha az idő is engedi, akkor néha nyugodtan nélkülözhetjük az autóhasználatot. Tökéletes példa az autóforgalom visszaszorulására a jelenlegi helyzet, amikor a légkör jelentősen kitisztult. Ehhez persze a légiközlekedés visszaesése is hozzájárult. Napjainkban, amikor meglepően olcsón hozzájuthatunk repülőjegyekhez, nem csoda, hogy sokan akár egy hosszú hétvége erejéig is kiugranak valamelyik turisztikailag frekventált nagyvárosba. Itt az ideje azonban annak, hogy felfedezzük saját lakókörnyezetünket, országunkat, ahol remek szórakozási lehetőségek adódnak korosztálytól függetlenül.

 

Komposztálj, csökkentsd a szemetet!

 

A háztartási hulladék egy része komposztálható. Ha kertes házban élsz, akkor ezt rendkívül egyszerűen megoldhatod. Akkor sem kell azonban feltétlenül a kukába dobnod a lebomló anyagokat, ha lakásban főzöl nap, mint nap. Gyűjtsd össze a lebomló hulladékot, és komposztálj akár szüleidnél, vagy az erkélyen is elhelyezhető, forgatható, speciális kialakítással bíró komposztálóban.

 

Vásárolj másodkézből!

 

A textilipar mérhetetlenül nagy mennyiségű szemetet termel, vízfelhasználása hatalmas, hogy a dolog etikai oldaláról már ne is beszéljünk. Gondoltál már arra, hogy kedvenc üzleteidben miért kerülnek csak annyiba a trendi ruhadarabok, amennyibe? Az előállítás során sokszor a végletekig kihasználják a munkaerőt, a ruhák minősége pedig sok esetben hagy maga után kívánnivalót. Nem véletlen, hogy a külföldi influencerek között is egyre többen vannak, akik a másodkézből történő vásárlást, a turizás előnyeit hirdetik. Ma már minden városban megtalálhatóak a használtruha üzletek. A nagyobb üzletláncoknál igen magas árakkal találkozhatsz, de egy kis életrevalósággal rábukkanhatsz olyan üzletekre, amelyek a megfizethető áron rejtenek igazi kincseket. A használt ruhák között akár márkás darabokat is találhatsz, de ami még jobb az egészben, az a kiváló minőségű ruhadarabok széles választéka, melyek az egyediséget sem nélkülözik.

 

Varázsold a természetet otthonodba!

 

A természet közelségét nem csak akkor élheted át, ha a szabadban töltöd időd. A lakásba legegyszerűbben zöld növényekkel viheted be a természetes színeket és textúrákat. Készíts úgynevezett tündérkerteket, vagy ültess össze random, azonos vízigénnyel rendelkező növényeket. Ha az ilyen kreációk nem nyerik el tetszésed, akkor a klasszikus kaspókba ültetett zöldek remek választásnak bizonyulhatnak számodra.

 

A természet szépségei képesek arra, hogy új energiákkal töltsenek fel és kiszakadhass a hétköznapi hajtásból. Néha elég csak a közeli kirándulóhelyet felkeresni, ahol csicseregnek a madarak, nincs embertömeg, fényképezheted a tavon megcsillanó napsugarakat. Saját ökológiai lábnyomod csökkentésével, a környezettudatos megoldások előnyben részesítésével elindulhatsz azon az úton, melyről egyre több szó esik manapság. Minél több követőre lel a fenntartható fejlődés életszemlélete, annál élhetőbb marad bolygónk a jövő generációi számára.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.promenad.hu/2019/11/02/harom-lepes-a-kornyezettudatossag-fele-kepekben/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.