Korunk betegsége a száraz szem

Korunk betegsége a száraz szem

A szemszárazság nem más, mint könnyhiány vagy a könny túlzott mértékű párolgása miatt kialakuló könnyfilm-felszakadás, amely a szemfelszín károsodását és egyéb kellemetlen tüneteket okoz.

 

A szemszárazság egy vagy több tünetétől - különböző mértékben ugyan - a lakosság 20-30%-a szenved. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában, és a szemészhez fordulók ötödénél lelhető fel ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek sorvadása miatt a tünetek még gyakoribbak, a 65 éves kor felettiek 50-60 %-át is érinthetik.


A száraz szem nemcsak kellemetlen és rontja az életminőséget, hanem kezeletlenül veszélyessé is válhat. Ha nem kezdődik meg időben a megfelelő terápia, a szem szaruhártyáját maradandó károsodás érheti.

 

Különösen érintettek azok, akiket munkájuk a számítógéphez köt, folyamatosan a monitort, a tablet vagy a telefon képernyőjét nézik, vagy akik hosszú időt töltenek például autóvezetéssel, tévénézéssel vagy olvasással. A baj fő oka az, hogy ilyenkor egyszerűen elfelejtünk pislogni. Míg normál esetben egy perc alatt átlagosan 22-t kellene pislognunk, a fenti esetekben ez akár percentként 5-7 pislantásra is csökkenhet.        

 

A szemszárazság felismerése gyakran nehéz, mivel könnyen összetéveszthető egyéb szembetegségekkel, például fertőzésekkel vagy allergiával. Sokan nincsenek is tisztában magával a betegséggel, csak tapasztalják a tüneteket, érzik, hogy valami „nincs rendben”.

 

MITŐL ALAKULHAT KI?

 

A szemszárazságot az időjárástól kezdve a gyógyszeres kezelésig gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat. Nézzük most a leggyakoribb okokat:

 

  • környezeti hatások: szél, por, füst, szennyezett városi levegő, légkondicionáló, fénycsöves világítás stb.

  • olyan tevékenységek, melyeknél hosszabb ideig megerőltetjük a szemünket: számítógép-, tablet-, illetve mobiltelefon-használat, televíziónézés, olvasás, autóvezetés

  • bizonyos alkalmankénti tevékenységek, mint úszás, szoláriumozás, kozmetikumok vagy vegyszerek használata

  • kontaktlencse viselés, különösen a kontaktlencsével való alvás

  • dekongesztáns szemcseppek használata

  • életkor: becslések szerint a 65 év felettiek 75%-a szenved száraz szem szindrómában

  • a nőket érintő hormonális változások: terhesség, szoptatás, menstruáció vagy menopauza

  • gyógyszerek mellékhatásaként: pl. antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók

  • bizonyos betegségek: pl. reuma, cukorbetegség, asztma, pajzsmirigy betegség, glaukóma

  • szemsebészeti beavatkozások vagy a szem sérülése

 

MIK A TÜNETEK?

 

A tünetek tekintetében nagyon nagy különbségek lehetségesek, és különböző súlyosságú változatok léteznek. A panaszok az enyhe kellemetlenségtől a fájdalomig terjedhetnek.

 

A leggyakoribb tünetek a következők:

 

szemviszketés

homályos látás

szúró érzés

túlzott fényérzékenység

égő érzés

a szem kivörösödése

idegentest-érzés

túlzott könnyezés

homokszem-érzés

 

Kezdetben általában kicsi kellemetlenséget érezni a szemben, mintha porszem vagy szempilla ment volna bele, ezért az ember gyakrabban hunyorog vagy pislog. A kötőhártya kipirosodása már tartósabb irritációt jelez. A pislantás gyakran fájdalmas, és nem ritka, hogy a reggeli ébredés után fájdalmassá válik a szem kinyitása is. Sokan az irritáció következtében nem tudnak kontaktlencsét viselni.

 

Valódi szemszárazság érzés ritkán fordul elő, sőt meglepő módon a betegség - a nevével ellentétben - gyakran vezet heves könnyezéshez, mert a szem ugyanis annyira kiszáradhat, hogy túltermeli a könnyeket, de ez már nem segít, mivel az így termelt könnyben nincsenek meg a megfelelő síkosító anyagok. 

 

MIT TEGYÜNK, HA KIALAKULT?

 

Sajnos az esetek nagy részében nem találnak rá a betegség valódi okára, így csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. A kezelés célja a szemfelszín nedvesen tartása és ez által a tünetek megszüntetése.

 

A száraz szem újranedvesítésére számos szemcsepp áll rendelkezésre, de a kiválasztásnál több tényezőt kell egyszerre figyelembe venni. Egy jó szemcseppnek ugyanis nemcsak a hiányzó víztartalmat kell pótolnia!

 

HATÓANYAG ÉS KONCENTRÁCIÓ

 

A lehetséges hatóanyagok közül a nátrium-hialuronát egyre több figyelmet kap. Több vizet képes megtartani, mint bármely más természetes hatóanyag - akár saját súlyának ezerszeresét. Minden egyes pislogáskor stabil védőréteget képez a szem felszínén. Emellett stimulálja a szem felszínén lévő hámsejtek regenerációját, és elősegítheti a nedvesség hiányában károsodott szemfelszín gyógyulását is. Bizonyítottan kiváló alternatív kezelést nyújt a száraz szem valamennyi tünetére.

 

A VizolS szemcseppek kiemelkedően magas koncentrációban tartalmazzák a nátrium-hialuronát hatóanyagot, így hosszabb ideig tartó nedvesítést biztosítanak.

 

Vannak szemcseppek, amelyek dexpantenolt is tartalmaznak, annak érdekében, hogy a szemfelszín simaságát helyreállítsa. A mechanikus eredetű szemfelszín sérüléseket a szembe kerülő apró porszemek, tárgyak, okozhatják, esetleg a kontaktlencse használat. A dexpantenol nyugtatja és védi a szemfelszínt, elősegítve annak regenerálódását.

 

TARTÓSÍTÓSZER TARTALOM

 

A tartósítószerek számos többdózisú szemcseppben vannak jelen, hogy biztosítsák az oldat sterilitását baktériumokkal és gombákkal szemben. Számos tanulmány viszont kimutatta toxikus hatásukat a szemfelületre, különösen hosszú távú kezelések során. A szemcseppekben a legszélesebb körben alkalmazott tartósítószer a benzalkónium-klorid. Ez detergensként, fertőtlenítőként, gombaellenes, baktérium ellenes és spermicidként működik. A szemfelületen történő alkalmazása tehát jelentős következményekkel jár. A tartósítószerek valójában pro-apoptotikusak (a sejtek természetes pusztulását gyorsítják), gyulladáscsökkentők és a könnyfilm feloldódását okozhatják. Tartósítószereket tartalmazó szemcsepp(ek) hosszantartó alkalmazása változásokat idéz elő a felszíni struktúrákban (kötőhártya, szaruhártya), valamint a mélyebb struktúrákban (lencse). A legkevésbé súlyos tünetek az irritáció és a diszkomfort érzés, ideértve az idegen test érzését, viszketést vagy égő érzéseket. Súlyosabb mellékhatásokat  is leírtak, mint például változó intenzitású krónikus gyulladás vagy fokozatosan kialakuló fibrózis kialakulása a glaukomára nagyobb rizikójú betegek operációjakor.

 

A kísérleti és klinikai jelentések alapján is ajánlott tartósítószer-mentes készítményeket alkalmazni, főleg azoknál a betegeknél, ahol a kezelés hosszantartó időszakot ölel át. 

 

Vizols szemcseppek hatása


-  A Vizolszemcseppekkel bármilyen típusú szemszárazság sikeresen kezelhető, enyhétől a súlyos fokig. Alkalmazhatók kontaktlencse-használat és allergiás eredetű szemszárazság esetén is, ill. szemsebészeti kezelések után kiegészítő kezelésként.


-  Pillanatok alatt visszaállítják a könny megfelelő mennyiségét, és enyhítik a száraz szem szindróma összes tünetét.


-  A szemszárazság mértékétől függően alkalmazhatók önállóan vagy kiegészítő kezelésként terápia alatt.

 

-  Hosszantartóan védik, nedvesítik és síkosítják a szemfelszínt.

 

-  Rendszeres használatukkal megelőzhetők a szemszárazsággal járó szövődmények is.

 

-  A VizolS szemcseppek tartósítószer-mentesek, használatuk teljesen biztonságos, még tartós alkalmazás esetén is. A speciális – ezüst-ionos – szűrőt tartalmazó csepegtető technológiának köszönhetően a flakonban lévő folyadék afelbontást követően is steril marad 6 hónapig anélkül, hogy hűtést igényelne.


-  A 0,21% koncentrációjú változat ideális mindennapi használatra, enyhe szemszárazság esetén. A 0,4% változat éjszakai használatra és súlyos mértékű szemszárazság esetén ajánlott.

 

-  A Vizol Intenzív a külső tényezők okozta mechanikus irritáció esetén (kontektlencse-viselés, diagnosztikai vagy sebészeti beavatkozás, szél, nap, klóros víz, gyógyszerszedés) a szemfelszín simaságának helyreállítására kifejlesztett készítmény.

 

-   A Vizolszemcseppek kiváló minőségben készülnek, mégis kedvező az áruk és rendkívül gazdaságosak, hiszen a speciális adagolónak köszönhetően egyszerre csak egy cseppet juttat a szembe. 

 termékajánló:

további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.