Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Korunk népbetegsége: az allergia

Cikkek

Korunk népbetegsége: az allergia

Világszerte és Magyarországon is évrõl évre egyre több allergiás megbetegedést diagnosztizálnak. Tünetei széles skálán mozognak: az enyhébb orr- és szem-, valamint viszketéses bõrtünetektõl a súlyosabb asztmás tünetekig, akár hólyagos kiütések, sõt ritkán életveszélyes állapot is kialakulhat. Az allergia hátterében az immunrendszer túlzott védekezõ reakciója áll. Kezelésének legfontosabb lépése az adott allergén anyag kerülése, illetve a kialakult tünetek csökkentése.

Világszerte és Magyarországon is évrõl évre egyre több allergiás megbetegedést diagnosztizálnak. Tünetei széles skálán mozognak: az enyhébb orr- és szem-, valamint viszketéses bõrtünetektõl a súlyosabb asztmás tünetekig, akár hólyagos kiütések, sõt ritkán életveszélyes állapot is kialakulhat. Az allergia hátterében az immunrendszer túlzott védekezõ reakciója áll. Kezelésének legfontosabb lépése az adott allergén anyag kerülése, illetve a kialakult tünetek csökkentése.

 

Mit nevezünk allergén anyagnak?

 

Az allergiát kiváltó anyagokat nevezzük allergéneknek, melyek valójában ártalmatlanok, de testünk (túlzott) immunválasszal védekezik ellene. A tünetek a szervezetbe történõ bejutás helye szerint alakulnak ki, így a leggyakrabban érintett testrészek a bõr, a szem, az orr és légutak, a száj és a bélcsatorna.

 

A leggyakoribb allergén anyagok:

- pollen

- házi por, portka, állatszõr

- penészgomba

- ételallergia

- fém, latex, illatanyag, tartósítószer, adalékanyagok

- rovarok mérgei

- gyógyszerek

 

Hogyan jelennek meg a tünetek?

 

Amikor bejut a szervezetbe az allergénként azonosított anyag, az immunrendszer B-sejtjei nagy mennyiségû IgE ellenanyagot (antitestet) kezdenek termelni a veszélyesnek minõsített anyag eliminálására. Ezek az antitestek a korai fázisban hízósejtekhez kapcsolódva hisztamin-felszabadulást idéznek elõ. Késõi fázisban a gyulladás a jellemzõ, melyben citokinek és különbözõ gyulladási faktorok vesznek részt 1.

 

Rizikófaktorok

 

Az adott allergiás betegség ugyan nem öröklõdik, de a betegségre való hajlam igen. A genetika és a környezeti tényezõk együttesen határozzák meg, hogy kifejlõdik-e egy adott allergia, milyen betegséget okoz és milyen mértékûvé válik.

 

A környezeti hatások közül a dohányzás, a levegõszennyezettség és a lakókörnyezet (párás, zárt helyiségek; háziállatok tartása; stb.) a leginkább befolyásoló tényezõk.

 

A kialakult allergia lehet szezonálisan fellépõ (intermittáló) vagy folyamatos (perzisztáló) jellegû.

 

A leggyakrabban elõforduló allergiás betegségek:

 

Szénanátha, rhinitis

 

Általában szezonális jellegû kórkép. Jellemzõ tünetei a szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, tüsszögés, torokkaparás, irritáló köhögés. Általános tünetként megjelenhet fejfájás, fáradtság, csökkent koncentrációképesség is, mely a pihenésre és munkavégzésre is kihatással lehet. A tünetek kezelése fontos, mert kezeletlenül asztma alakulhat ki.

 

Asthma

 

Krónikus légúti megbetegedés, melynek jellegzetes tünetei a nehézlégzés, fokozódó légszomj, kilégzéskor jellegzetes sípoló hang, köhögés, mellkasi szorító érzés. Kezelése mindenképp orvosi felügyeletet igényel.

 

Bõrallergiák (csalánkiütés, atópiás dermatitis, kontakt dermatitis, ekcéma)

 

Enyhébb esetben bõrirritáció, égõ/viszketõ érzés lép fel. A csalánkiütés pár apróbb pöttytõl az egész testen át kiterjedõ változatos nagyságú foltokig, duzzanatokig is kiterjedhet. Ha a bõr mélyebb rétegeit is érintik a tünetek, fokozott fájdalomérzet is megjelenik. Súlyosabb esetben gennyes bõrgyulladás is kialakulhat.

 

A dermatitis lehet atópiás folyamat, mely bõrszárazsággal, apró viszketõ hólyagocskákkal járó gyulladásos bõrbetegség. Akut problémára a dermatitis kifejezést használják Európában, a krónikus folyamatokra az ekcéma használatos. Az atópiás megbetegedés hátterében genetikai eredetû bõrszárazszág és az immunrendszer túlzott válaszreakciójaként kialakult gyulladás együttesen játszanak szerepet2. Ekcéma esetében a bõr megvastagodása és hámlás is jellemzõ. Kontakt dermatitis esetében a bõrfelületet közvetlenül érintõ allergén anyag vált ki tüneteket.

 

Napjainkban a napallergia is egyre gyakoribb. A klasszikus napallergia esetében a fénynek nem kitett területen is megjelennek a kellemetlen tünetek, míg a fényérzékenységet az UV-sugárzásnak kitett területen tapasztaljuk, a kiváltó oka lehet fényérzékenyítõ gyógyszer, gyógynövény vagy valamilyen kozmetikum használata.

 

Ételallergia

 

 Ételallergének

 

Tünetként leginkább hasfájás, puffadás, hányás, hasmenés jelentkezik, de csalánkiütés is megjelenhet. Fontos tudni, hogy az ételallergia és az ételintolerancia nem ugyanaz. Az intolerancia (pl. laktóz) hátterében fõleg enzimhiány áll, kialakulása dózisfüggõ. Az ételallergia fõleg fehérje allergénre jelentkezik, nem dózisfüggõ, IgE immunválasz mutatható ki, illetve nemcsak emésztéses panaszok jellemzik.

 

Vannak allergének, melyeket köteles külön jelölni a gyártó az élelmiszerek összetételében. Ezek a glutén, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szója, tej, diófélék, zeller, mustár, szezám, kén-dioxid és szulfitok, csillagfürt illetve a puhatestûek és a belõlük készült termékek3.

 

Anafilaxiás reakció

 

Arc- és szájduzzanat, légzési nehézség, sápadtság, hányinger/hányás, verejtékezés, szédülés/ájulás, vérnyomásesés jellemzik. Azonnali beavatkozást és orvosi közremûködést igényel, életveszélyes állapot. Leggyakrabban állati mérgek okozzák, de gyógyszer, étel is kiválthatja. Mindenképp jelezni kell, ha valakinek elõfordul már ilyen reakciója és ha van ellenanyag injekció, mindig legyen nálunk!

 

Mi az a keresztallergia?

 

Ennek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Azok az anyagok, melyek hasonlítanak az allergén anyagra, ugyanúgy kiválhatnak allergiás tüneteket, vagy súlyosbíthatják a meglévõket. Éppen ezért az is fontos, hogy az allergén mellett ismerjük a hozzá kémiailag hasonló anyagokat is. Leggyakrabban pollen-étel keresztallergia fordul elõ4, ezek:

 

- parlagfû: dinnyék, paradicsom, uborka

- fûfélék:dinnyék, paradicsom, narancs, mogyoró, szója, borsó

- nyírfa: mogyoró, dió, alma, körte, szilva, kiwi, avokádó

- földimogyoró: dió

- diófélék: búza, rozs, mogyoró, szezám

 

Következõ cikkünkbõl megtudhatod, mi mindenre érdemes odafigyelni allergiásként a megelõzés és a tünetek csökkentése érdekében!

 

 

Írta. Dr. Szikora Gyöngyvér

szakgyógyszerész

 

Irodalom:

1: Erdei A., Sármay G., Prechl J. (2012): Immunológia, 18. fejezet

2: https://www.larocheposay.hu/szepseg-szoszedet/A/Atopias-ekcema-gl2128.aspx

3: 1169/20011 EU-rendelet és a 19/2004. (II.26) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet http://www.taplalekallergia.hu/allergenek

4: https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

 

 

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár