Méltóság az öregedésben - a titok az elfogadás!

Méltóság az öregedésben - a titok az elfogadás!

Az évek múlását nem állíthatjuk meg, sokan mégis igyekeznek úgy tenni, mintha az öregedés nem érintené őket. Erre ma már mindenféle lehetőségünk megvan. A plasztikai sebészet egészen elképesztő eredményeket érhet el, de az arcfiatalító kezelések és akár egy jó frizura hatására is éveket, évtizedeket tagadhatunk le. Van azonban valami, ami nem alakítható sem szikével, sem hajfestékkel, ez pedig az öregedés méltósága.

 

Az öregedéstől a legtöbben félünk, hiszen arra hívja fel a figyelmet, hogy az élet véges. Ahogyan elhagyjuk azt a bűvös 50-et, egyre több betegség jelentkezhet. Nem csak a fizikai megbetegedésekről van szó, hanem a mentális, pszichés állapotról is. Vannak, akik nehezen viselik a tudatod, hogy már nem aktív részesei a társadalomnak, és egyfajta parkoló-pályára kerülnek, ahonnan nincsenek új tervek, célok. A méltóságteljes öregedésnek pedig szerves részét képezi az, hogy mentálisan is a helyén kezeljük az egyre múló éveket.

 

Egyre ritkábbak a többgenerációs családok

 

Napjainkban a fiatalok igyekeznek minél korábban önálló életet kezdeni, s így ma már az idősebb generáció tagjaival történő együttélés ritkaságszámba megy. Ennek megfelelően kevésbé vagyunk tisztában azzal, milyen betegségek érinthetik szeretteinket, hogyan zajlanak azok. Eltávolodtunk az elmúlás gondolatától, így az sokunkat félelemmel tölt el. A „szépkorúak” körében éppen ezért egyre ritkább az elfogadás. Nem csak a pszichés egyensúly megőrzésének érdekében lenne ez azonban fontos, hanem az élet adta értékek megélésének apropóján is. A mai kor embere elfelejtette, milyen a természet szépsége, egy napfelkelte vagy a vörösen lenyugvó nap látványa. A karrier, az anyagiak hajhászása során egyszer csak ott találjuk magunkat, hogy már az idős korosztályhoz tartozunk. Tény pedig, hogy az aktivitásnak és az életvidámságnak nem kell véget érnie a nyugdíjas korba lépéssel.

 

Az öregedés nem szégyellnivaló!

 

Az aktuális trendeknek megfelelően nem csak a ráncok, hanem az ősz haj is gyakran egyfajta szégyellnivalóként jelenik meg. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy fiatalos vonalainkat, feszességünket megőrizzük. Ezt persze a szépségipar és a plasztikai sebészet tökéletesen kiszolgálja, ám egy idő után a ráncok nem elfedhetőek és a megjelenésen megmutatkozik az évek múlása. A kérdés, hogyan éljük meg azt, és miként tekintünk testünk változásaira. Mindez pedig lelki munkát igényel.

 

Tapasztalatok testi lenyomatai

 

Ha alaposan szemügyre vesszük testünket, minden heg, folt, ránc megmutatja azt, milyen életet éltünk korábban. Egyfajta számvetésként is tekinthetünk erre. Nem vagy elégedett azzal, amilyen emlékek felbukkannak? Miért hiszed, hogy változtatni már túl késő? Minden nap egy új esély arra, hogy úgy feküdj le, Te mindent megtettél önmagad megvalósítása és szeretteid érdekében. Mindig van hová fejlődni, és az öregedést ennél az oldalánál megfogó emberek egyfajta méltóságot is érezhetnek életéveikben.

 

Adj időt magadnak a pihenésre!

 

Mikor máskor lenne nagyobb szükséged a pihenésre, mint a nyugdíjas években? Gyermekként

ezt szüleiddel, nagyszüleiddel kapcsolatban is érdemes szem előtt tartani. Bár néha kétségtelen, hogy terelgetésre szorulnak az idősebb generáció tagjai, de odafigyeléssel és szeretettel bármilyen felmerülő helyzet megoldható.

 

Ahogyan az évek múlnak, a test is kevesebbet bír. Ami néhány évtizede még meg sem kottyant, az később már komoly erőfeszítést vehet igénybe. De miért és kinek bizonygatnád, hogy nem változott teherbíró képességed? Az önazonosság ott is kezdődik, hogy megadjuk saját magunknak azt, amire szükségünk van, és nem mások elvárásai szerint éljük életünket. A tapasztalatok szerint a legtöbben éppen ez utóbbit bánják meg a végén… azt, hogy a saját célok, igények, vágyak háttérbe szorulnak, és mindig a másoknak való megfelelés kerül a fókuszba. Természetesen a megfelelési kényszer önmagában megérne néhány oldalt annak kiváltó okaival és következményeivel együtt, de cikkünk témája most nem ebbe az irányba halad.

 

Szabadulj meg a múlt börtönétől!

 

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem képesek a jelennek örülni, mert mindig csak a múlton búslakodnak. A „lehetett volna másként is” –gondolatok nem visznek előrébb, sőt, visszahúznak a múltba és bűntudattal, önhibáztatással társulhatnak, mely érzések a jelent is megmérgezik. Ha korábban nem tetted, akkor éppen itt az ideje, hogy a mának élj!

 

Félre a magánnyal!

 

Az időskori pszichés problémák gyakran a bezárkózásra vezethetőek vissza. Érdemes pedig keresni az emberek társaságát, nyitni új hobbik iránt, érdeklődni a világ változásait illetően. Az internet megismerése remek választás lehet ahhoz, hogy az otthon kényelméből is kinyíljon a világ, s ebben nagy segítséget nyújthatnak a fiatal generáció tagjai. Bár jelen élethelyzetünkben az idősek fokozott óvása mellett nem mehetünk el, de a korszerű technológiának köszönhetően a mindennapi kapcsolattartás gond nélkül megoldható.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.vital.hu/themes/psyc/oregedes1.htm
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.