Miért fontos a természetes fény ősszel is?

Miért fontos a természetes fény ősszel is?

Az őszi hónapokkal egyidejűleg az egyre korábbi sötétedéssel is számolnunk kell. Ugyan napjainkban a korszerű világítástechnikai eszközöknek köszönhetően ez nem jelent problémát, de valahol mégis fontos, hogy elegendő természetes fényhez jussunk nap mint nap.

 

Bár fény nélkül élni lehetséges, s ezt a világ több pontján is megtapasztalhatják az ott élők. Az Északi-sarkon például szeptember 23-a után fél év világosságot követően fél éves sötétség vár a területre. Eleinte még alkonyi fény borul a térségre, majd több hónapos éjszaka következik. Nem véletlen, hogy például az alaszkai Barrow nem a legnépszerűbb terület akkor, ha letelepedésről van szó. Itt ugyanis november 20-át követően 64 napos sötétség következik, amikor a mesterséges világítás jöhet szóba egyedül. Hazánkban azonban egészen kedvező helyzetben vagyunk, mindössze azzal kell számolnunk, hogy ősztől indulva egyre rövidebbek a nappalok. Ez sokak közérzetére van hatással, nyilvánvaló tehát, hogy nem mindegy, mennyi természetes fényhez jutunk hozzá.

 

Csökkentsd a szívbetegségek kockázatát!

 

Míg a nyári hőségben inkább az árnyékban kerestünk megnyugvást, addig az indiánnyár napjaiban már sokkal inkább kedveljük a napsütést és a kellemes fényeket. Érdemes ilyenkor minél több időt a szabadban tölteni, ezzel ugyanis hozzájuthatunk a szükséges D-vitaminhoz. Fontos tudni, hogy a D-vitamin hiánya nem csak az immunrendszert gyengíti, de a szívbetegségek kockázata is nőhet hatására.

 

Depressziós hónapok? Felejtsd el azokat!

 

Az őszi esőzések, a mind hűvösebbé váló időjárás sokak számára egyet jelentenek a szezonális depresszióval. A nyártól való búcsúzás, az iskolakezdés, vagy a munkahelyi hajtás közepette azonban érdemes meglátni mindazt a szépséget, amelyet az ősz kínál számunkra. Észrevetted már, hogy ősszel a legszínesebb a természet? Felfigyeltél már arra, hogy milyen mennyei fogásokat lehet készíteni az ősz zöldségekből és gyümölcsökből? Ki tudna ellenállni egy sütőtök-krémlevesnek? Az időszakos depresszióra mindig találhatunk okot, az viszont már saját döntésünk, hogy az élet naposabbik oldaláról szemléljük-e mindennapjainkat.

 

A természetes fény elősegíti az éjszakai nyugalmat

 

Persze nem arra gondolunk, hogy a legjobban déli napsütésben lehet aludni. Sokkal inkább tény, hogy ha elegendő természetes fényhez jut szervezetünk, az nem csupán közérzetünkre van jó hatással, hanem a napi bioritmusra is. Ha munka után a szabadban töltesz legalább egy órát, akkor a friss levegőnek és a napfénynek hála könnyebben elalszol majd este. Ez pedig nélkülözhetetlen a másnapi energikussághoz. A modern kor egyik civilizációs problémája, hogy az ember nehezen kapcsol ki az este során, és akár órákon át a tennivalókon, a stressz-faktorokon jár az esze. A természetes fény és a kint tartózkodással beiktatott szabadidő mindenképpen jótékony hatással van az élet e területére is.

 

Engedd be a fényt otthonodba!

 

Ha munkádból kifolyólag sok időt töltesz a számítógép előtt, mesterséges fénnyel megvilágított helyiségben, akkor észreveheted magadon, hogy gyakrabban fáj a fejed, romlik a szemed. Hasznos lehet, ha otthonodban is odafigyelsz arra, hogy minél több természetes fény jusson be. Ha nem is tudod átépíttetni az ingatlant, akkor is tehetsz a kívánt cél érdekében.

 

A nehéz, sötét lakástextíliák, főként a sötétítő függönyök a bejutó fény útjába állnak. Ezeket inkább vékony, világos anyagokkal érdemes helyettesíteni, hiszen ősszel már nem kell tartanod a beszűrődő napsugárzás jelentette hőségtől sem. A tükrök a megfelelő helyeken nem csak tágítják a teret, hanem a fényviszonyokat is előnyösen befolyásolják. Nem mindegy, milyenek a falak színei. A fehér kiválóan visszaveri a fényt, bár sokan nem kedvelik azt. Szerencsére a kínálat minden korábbinál szélesebb, így a világos árnyalatok között mindenki találhat kedvére valót. Ha mégis szívesen látnád viszont otthonodban a sötét falszínt, akkor kombináld világos falrészekkel azt.

 

Irány a természet!

 

Mi más lehetne ősszel kellemesebb elfoglaltság, mint a már komfortos hőmérsékletben kirándulni, természetet járni, felfedezni hazánk legszebb tájait? Ha nem utaznál el, akkor is biztosan van a környékeden olyan vízpart, erdő, arborétum, ahol feltöltődhetsz a természet szépségeivel és persze a napfény erejével. A szabadban történő séta, kerékpározás, sportolás egészségedre is jótékony hatással lesz, hiszen a mozgás javítja az egészségi állapotod, erősíti immunrendszered, és pszichédre is pozitív hatást gyakorol.

 

D-vitamin étrend-kiegészítőkkel

 

Tudtad, hogy a hazai lakosság legalább kilencven százaléka D-vitamin hiányos állapotban van? Egy mindenre kiterjedő vérvizsgálattal kideríthető, mennyire érint Téged ez a probléma. A megfelelő étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatsz ahhoz, hogy szervezeted jobb D-vitamin ellátottsággal rendelkezzen.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mindennapok egészséges bioritmusához nem csak az azonos időben történő alvás, vagy az esti rutin kialakítása a fontos, hanem a szabadban, a természetes fényben töltött időszak is. Bizonyára tisztában vagy azzal, hogy egy friss levegőn eltöltött nap után új energiákkal gazdagodva, fáradtan, mégis jóleső érzéssel bújik az ember ágyba. Néha a jó közérzet és az egészség megőrzése éppen ezeken a szokásokon múlik. Fontos tehát, hogy a fényről az őszi hónapokban se mondjunk le. Bár ilyenkor az esőzések és a hűvös szelek már egyre gyakoribbá válnak, mégis megtalálható az az időszak, amikor élvezhetjük a kinti fényviszonyok előnyeit. Vedd észre az ősz szépségeit, és a szabadban töltött idő testre-lélekre kifejtett gyógyító hatásait!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/a-termeszetes-feny-jotekony-hatasai/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.