A növények fogyasztásáról ma már mindannyian tudjuk, hogy nagyon egészséges. A friss zöldségek szinte minden diétás étrend alapját képezik, de a gyümölcsökre sem érdemes nemet mondani, hiszen nagymennyiségű vitaminhoz juttathatjuk általuk szervezetünket. A növényi táplálékok rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, legtöbbször alacsony kalóriatartalommal társítva. Nem csak a súlycsökkentés érdekében célszerű azonban a friss finomságokat beiktatni a mindennapi étrendbe, hanem a flavonoidok egészségre gyakorolt hatásának apropóján is.

 

Flavonoidokkal védik magukat a növények

 

A flavonoidok elsősorban a növényekben megtalálható vegyületek, amelyeket a növények főként saját életük meghosszabbítására állítanak elő. Céljuk ezzel nem más, mint például az olyan stresszhatásoktól való védelem, mint a csapadékhiány vagy a túl magas hőmérséklet. Vannak olyan növények, amelyek keserű ízű anyagaikkal biztosítják saját túlélésüket, ezzel az állatok étvágyát elvéve. A flavonoidok szaporodásukat is segítik, odacsalogatják velük a beporzást végző rovarokat.

 

Szent-Györgyi Albert és a flavonoidok

 

A flavonoidok élettani szerepének kimutatása Szent-Györgyi Albert nevéhez köthető. 1935 környékén ugyanis bebizonyította, hogy a C-vitamin felvételét nagymértékben elősegítik a flavonoidok, melyek egyébként kitűnő egészségmegőrző hatással rendelkeznek. Nem csak a keringési zavarok állíthatóak helyre rendszeres fogyasztásukkal, hanem segítenek a sejtek oxigénellátásában és eredményesen veszik fel a küzdelmet a vírusok, baktériumok és gombák ellen.

 

Szent-Györgyi Albert eredményeiben fontos szerep jutott annak, hogy eredetileg a P-vitamin után kutatott. Egy olyan anyagot keresett ugyanis, amely csökkenti az érfalak áteresztőképességét. Ha tehát a szervezetben P-vitamin hiány alakul ki, akkor vérzéses tünetek fordulhatnak elő. Amikor azonban a citromból egy sárga kristályos anyagot nyert ki, akkor jött rá, hogy tulajdonképpen nem egy vegyületre bukkant, hanem két ismert flavonoid keverékére. Kitűnő példa arra, hogy a növények milyen kis koncentrátumban tartalmazzák az értékes flavonoidokat, hogy két grammot 75 liter citromléből nyert ki.

 

Egészségvédelem flavonoidokkal

 

A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe.  Vannak olyan betegségek, melyek esetén különösen javasolt fogyasztásuk. A visszérbetegség és az aranyér esetén a hajszálerek áteresztőképességének mérséklésére javasoltak a flavonoidokat tartalmazó étrend-kiegészítők. Például a májvédő hatásáról ismert máriatövis készítmények például a flavonoidok egy speciális csoportját tartalmazzák. A gyógyteák is javasoltak, hiszen a különféle betegségek kezelése és az egészségmegőrzés érdekében remek választásnak bizonyulnak. A nyugtató hatása miatt fogyasztott kamilla, macskagyökér és golgotavirág például nagymértékben a bennük megtalálható flavonoidoknank köszönhetik hatékonyságukat. A borsmenta epetermelést fokozó hatását szintén a növényi flavonoidok teszik lehetővé.

 

Citrusféléktől a zöld teáig

 

Legjobb, ha természetes formában visszük be szervezetünkbe a flavonoidokat. Ezek legjobb forrásai a citrusfélék, melyek jótékony hatással vannak az érrendszerre és a keringésre. A bogyós gyümölcsök nem csak rendkívül ízletesek, hanem egészségesek is. Rendkívül magas flavonoid tartalommal rendelkeznek, és így a szabadgyökök megkötésére kiválóan alkalmasak. Kevesen tudják, hogy az étcsokoládé is egészséges, ám nagyon fontos, hogy minimum 70% csokoládétartalommal rendelkezzen a választott fajta, hiszen ellenkező esetben a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását. A zöld teát nem csak energetizáló hatása miatt érdemes választani, hanem antioxidánsainak és a zsírégetésben betöltött szerepének apropóján is. A rák elleni küzdelem hatékony fegyvere lehet, és persze flavonoidjai is kiemelt szereppel bírnak. A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint a kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű, és máriatövis. Gyümölcseink között fokozott mennyiségben tartalmazza az értékes anyagot a ribiszke, a kökény, az áfonya, a meggy, valamint a kékszőlő héja.

 

A flavonoidok egészségre gyakorolt hatásai

 

A flavonoidoknak bizonyított antioxidáns hatással rendelkeznek. Az oxidatív stressz nem csak gyulladásokhoz vagy korai öregedéshez vezethetnek, hanem akár a rák kialakulásához is. Ez ellen az antioxidáns hatással rendelkező flavonoidok remek választásnak bizonyulnak. Mivel megkötik a szabadgyököket, így gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Kitűnő hatással vannak az immunrendszerre, jelentősen erősíthető az segítségükkel. Legfontosabb élettani hatásuk mégis az érfalakra és a szívműködésre gyakorolt pozitívumokban merülnek ki. Meggátolják azokat a folyamatokat, amelyek a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért tehetőek felelőssé. Hatásukra javul a keringés és a szívizom vérellátása is. Mint említettük már, vannak olyan flavonoidok is, amelyek a májsejtek újraképződését támogatják meg, tipikusan ilyen a máriatövis kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása napi rendszerességgel, több részletbe elosztva a nap folyamán ajánlott. Az értékes mikrotápanyagokat, flavonoidokat tartalmazó alapanyagok gondoskodnak az egészség megőrzéséről, annak megújításáról, valamint az immunvédelemről.

 

Írta: Kiss Anita