A hideg hónapokhoz közeledve egyre inkább aktuálissá válik a fény hánya. Míg nyáron még este kilenckor is világos volt, mostanság órákkal korábban besötétedik. Nem csak az évszakok váltakozásával összefüggésben érdemel azonban figyelmet a fény emberi szervezetre gyakorolt hatása.

 

A természetes fény nélkül nem csak a növények lennének bajban, hanem mi, emberek is. A fény hiánya befolyásolja általános egészségi állapotunkat, hangulatunkat. Ami azonban nappal előny, az éjjel hátrány, hiszen világosban nehezebben megy az elalvás, nyilvánvaló hormonális okok miatt. Lássuk, milyen szerepet tölt be a fény az ember életében, és hogyan befolyásolja az a szervezet működését!

 

Óvatosan a napozással!

 

A napfény kapcsán sokan a nyári napfürdőzésre asszociálnak. Kétségtelen, hogy a D-vitamin termelődéséhez nélkülözhetetlen a szabadban tartózkodás, ám a nap káros UV-sugarai mellett sem mehetünk el. Nem csak a bőr öregedését gyorsítja az fel, hanem bizonyos bőrbetegségeket is felerősíthet, allergiát okozhat, és sajnos tény, hogy a bőrrák kialakulásában is szerepet játszik. Fontos tehát az intenzív napsütést kerülni, ezzel bőrünket, szemünket is óvhatjuk.

 

A megfelelő fényvédő készítményekkel azonban rövid időt tartózkodhatunk a napon, ez különösen hasznos lehet akkor, ha pattanásos bőrrel küzdünk. Ennek állapotát javíthatja a mértékletes napsütés.

 

A nélkülözhetetlen D-vitamin

 

Kétségtelen előnye a napsütésnek az, hogy beindítja a szervezetben a D-vitamin termelését. Ez a mikroelem az, ami az izmok, a csontok és az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen. Egyes kutatások szerint, ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetben, akkor megnőhet a szív-és érrendszeri betegségek kockázata, sőt, a kóros elhízás megelőzése is összefügghet a D-vitamin ellátottsággal.

 

A fény hiányában számos betegség kialakulhat. Erre tökéletes példa a XVII. századi Anglia, ahol akkortájt sok gyenge csontozatú ember születet. Akkoriban ugyanis az ipari várások fölött szinte elsötétült az ég, és a szmog olyan méreteket öltött, amely meggátolta, hogy elegendő napfény jusson a városba.Az angolkórként is nevezett betegség, mint később bebizonyosodott, a nem megfelelő táplálkozással is összefüggésbe volt hozható a probléma, amit a D2-vitaminban gazdag csukamájolaj fogyasztásával némileg lehet kompenzálni.

 

Alvás-ébrenlét

 

Ideális esetben az éjszakákat töltjük alvással, nappal pedig aktívak vagyunk. Ez már csak azért is praktikus, mert az emberi szervezetben a sötétedéssel együtt kezd termelődni az elalvást segítő melatonin. Nem véletlen, hogy ha világosban kell aludnunk, akkor ez nehézségekbe ütközhet. Az alvás-ébrenlét természetes fázisának felborulásával sajnos energiaszintünk és egészségi állapotunk is romolhat. Akik nem alszanak eleget, vagy például munkahelyi elfoglaltságaikból adódóan éjszaka kénytelenek ébren lenni, ők gyakran küzdenek elhízással, energiahiánnyal és immunrendszerük is gyengébb. Hosszú távon komoly egészségügyi zavarokat vezethet az alvás-ébrenlét ritmusának felborulása, ez pedig a fénnyel szoros összefüggésben van.

 

Mesterséges fények otthonunkban

 

A természetes fény biztosan nem helyettesíthető mesterségessel. Tény azonban, hogy a modern kor együtt jár azzal, hogy a belső terekben gyakran mesterséges fény mellett végezzük dolgunkat. A zavaró neontól most tekintsünk el, és vegyük górcső alá a hangulatfényeket, melyek kifejezetten jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. A sólámpa vagy például a változtatható színű LED szalagok kifejezetten népszerűek manapság. Nem véletlen, ugyanis olyan hangulatos fények teremthetőek segítségükkel, melyek azonnal jótékonyan hatnak kedélyállapotunkra. Erre nagy szükség lehet azokban a hónapokban, amikor kint korán sötétedik. Fontos azonban az is, hogy rendszeresen töltsünk időt a hideg időszakban is a szabadban, ez ugyanis a depresszió és a rossz hangulat legjobb ellenszere.

 

Irány a szabad!

 

A napsütésről köztudott tény, hogy jókedvre derít. Mindegy, hogy az indiánnyárról van szó, vagy a januári hidegről, célszerű néhány órát a szabadban tölteni. A természetes fény élénkít, jókedvűvé tesz és gondoskodik arról, hogy kevésbé borúlátóak legyünk mindennapjainkban.

 

Fényszennyezés, a modern nagyvárosok betegsége

 

Bolygónk nagyvárosaiban minden korábbinál nagyobb energiafelhasználás zajlik, és a nap nagy részében világító reklámtáblák, valamint esténként elképesztő mennyiségű világítótest szolgálja a megfelelő fényviszonyok megteremtését. Ez azonban sok esetben már a ló túloldalára való átesést jelenti. A fényszennyezés valós jelenség, mely elsősorban a fejlett országokat jellemzik. Megdöbbentő tapasztalás, miszerint 1994-ben egy éjjel Los Angelesben egy földrengés következtében átmenetileg áramszünet volt. A lakók azzal hívták a segélykérő számokat, hogy valami ezüstös színt látnak az égbolton. Mint kiderült, ez nem más volt, mint a Tejút, amelyet addig sosem vettek észre a rengeteg városi fény miatt.

 

Fényre- legyen az mesterséges vagy természetes- mindenképpen szükségünk van. Fontos azonban tisztázni, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából a természetes fény az, ami nélkülözhetetlen. Nem mehetünk el az energiatakarékosság kérdése mellett sem, hiszen a már érintett fényszennyezés gyakran elképesztő pazarlással is együtt jár. A LED izzók egyfajta korszerű megoldásként kínálkoznak, ugyanis élettartamuk akár 25 ezer óra is lehet. A jövő egyértelműen az ökológiai lábnyom ilyen módon való csökkentése felé mutat. A természetes napfény életünkben betöltött szerepe pedig nyilvánvalóan nélkülözhetetlen. Megéri tehát minden nap időt szánni arra, hogy ilyen módon töltődjünk a mesterséges világítás és a monitorok fénye helyett.

 

Írta: Kiss Anita