Minden, amit a máj védelméről tudni érdemes

Minden, amit a máj védelméről tudni érdemes

Van egy olyan hasi szervünk, melynek egészséges működésére hajlamosak vagyunk túl kevés figyelmet fordítani. Tény pedig, hogy hatékony funkcionálása nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez és a teljes szervezet méregtelenítéséhez. Igen, nem más ez, mint a máj. Egyes vélemények szerint az egészség alapját képezi ez a szerv, ugyanis annak megbetegedése az izmokra, a szemekre, a veseműködésre és az agyi funkciókra egyaránt hatással van.

 

A méregtelenítés szerve

 

A bordák alatt meghúzódó máj a has bal oldalán helyezkedik el. Körülbelül 18 centiméter széles és másfél kilónyi súllyal bír. Szerepet játszik az anyagcserében, a salakanyagok kiválasztásában s a kórokozóktól is megvéd optimális funkcionálás esetén. Sajnos legtöbben csak akkor figyelünk oda rá, ha már baj van vele, pedig megelőzéssel egy életen át szolgálhatja szervezetünk egészségét. A kutatások szerint ez a szervünk több mint ötszázféle feladatot lát el. A szervezetbe kerülő vegyületeket úgy bontja le, hogy azok probléma nélkül kiürülhessenek természetes úton, a veséken és a bélrendszeren keresztül.

 

Energiapótlás és vérsejtképzés

 

Nem csak a méregtelenítésben számíthatunk azonban a májra, hanem az energia utánpótlásában is. Működése során az elfogyasztott ételeket átalakítja például olyan fehérjékké, amelyeket a szervezet már gond nélkül felhasználhat utána. A glukóz is itt alakul glikogénné, vagyis plusz erőforrásokat tárol, amelyeket például stresszhelyzetben aktiválhat a szervezet. A vérképzés kapcsán is számíthatunk a májunkra, hiszen a régi vérsejtek elkülönítését és az újak képzését is ez a szerv végzi. A véralvadáshoz nélkülözhetetlen anyagokat szintén a máj termeli, de a vitaminok és ásványi anyagok tárolásában, valamint a hormonok termelésében is nélkülözhetetlen feladatot lát el.

 

Nagyobb odafigyelést igényel!

 

Sok más szervünkkel ellenben a máj megbetegedése alig jár panaszokkal. Akár a májzsugor is éveken át észrevétlen maradhat, ha csak nem veszünk részt valamilyen kivizsgáláson. Rendszerint más szervek működése hívja fel a figyelmet arra, hogy valami nincsen rendben a szervezetben, és talán éppen a máj a bűnös.

 

Nem csak az alkohol károsítja!

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy napjainkban számos olyan anyagot bejuttatunk akár napi szinten is a szervezetbe, amely negatív hatással van a májra. Ezek között első helyet foglalja el az alkohol, melyet sokan akár napi szinten fogyasztanak. Természetesen nem mindegy a mennyiség, de a rendszeresség már alapot ad arra, hogy a májnak folyamatosan megnövekedett toxinszinttel kelljen megküzdenie. Az alkoholon túl a koffein, a gyógyszerek, a drogok, a tartósítószerek, az aroma-és szennyezőanyagok éppen úgy a májat terhelik, mint a különféle környezetből származó mérgek. Mivel test és lélek komplex egészként működik, ezért mindenképpen figyelmet érdemel az is, hogy mi játszódik le pszichénkben. A szorongás, a stressz és a düh szintén befolyásolják azt, mennyire sikerül megőriznünk a máj egészségét.

 

Táplálkozással a máj védelméért

 

Az vagy, amit megeszel- szokták mondani, s ez tényleges valóságtartalommal bír. Az étrend összeállításakor könnyedén becsempészhetünk olyan alapanyagokat a mindennapokba, amelyekkel sokat tehetünk a máj védelméért. Elsőként figyelmet érdemel az elfogyasztott étel mennyisége. A civilizált társadalomban ma már a legtöbbeknek nem kell szűkölködniük az élelmiszerben, ez azonban túlfogyasztáshoz vezet. A tapasztalatok szerint sokkal kevesebb étellel is beéri a szervezet, mint amennyit ténylegesen a tányérra szoktunk pakolni. Legjobb, ha egy kicsit még éhesnek érezzük magunkat, amikor felállunk az asztaltól, ugyanis az agynak legalább húsz percre van szüksége ahhoz, hogy tudatosuljon a jóllakottság érzése.

 

A friss gyümölcsök, zöldségek nélkülözhetetlenek. A retek, a napraforgómag, a lenmag, a dófélék, a búzacsíra, a spenót, a savanyú káposzta, a banán kifejezetten jótékony hatással vannak a májra. A finomított lisztet és a kristálycukrot helyettesítsük, erre ma már nagyon sokféle alternatíva létezik. S hogy mi az, ami kerülendő, ha jót szeretnénk májunknak? Az alkohol mindenképpen kerülendő, de a kolbászfélék, a sertéshús, a zsírban sült ételek, a túl sok tojás valamint a cukrászsütemények sem bizonyulnak a legjobb választásnak.

 

Gyógynövények a máj szolgálatában

 

Ha szeretnéd májad erősíteni, akkor a természet patikáját is segítségül hívhatod. Vannak ugyanis olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten e szerv védelmét szolgálják. A máriatövis olyan májvédő anyagot tartalmaz, mint a szilimarin. Ez védi a májsejteket, és a már sérültek regenerálására is alkalmas. Kapszulaként, de olajként is beszerezhetjük bio boltokból, megfizethető áron. A pitypang nem csak sárga színével varázsol el, hanem az egészség szolgálatába is állíthatjuk. Tea formájában vagy cseppekként is elérhető. A növény gyökerének hatóanyaga növeli az epefolyadék mennyiségét, megakadályozza az epekövek kialakulását és a májfunkciókat is segíti. A körömvirágot a benne megtalálható kalendulin hatóanyag miatt alkalmazhatjuk, ami szintén a májfunkciót támogatja.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód, a mértékletes, természetességhez legközelebb álló táplálkozás nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a szervezet és így a máj egészségét is sikerüljön megőrizni. Az alkoholfogyasztás és az életmód elhanyagolása nem marad büntetlenül, így ha úgy érzed, nem teszel meg eleget egészséged érdekében, akkor itt az ideje, hogy nagyobb figyelmet fordíts arra. Ez garantáltan meghálálja magát, és súlyos megbetegedéseket kerülhetsz el ilyen módon. Egészségre fel!

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.