Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes

Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes

Tudtad, hogy az ember körülbelül négyszázezer különféle illatot tud megkülönböztetni? Nem véletlen, hogy az illóolajok olyan nagy népszerűségnek örvendenek. Érdemes azonban tudni, hogy nem csak az orrunk után megyünk, amikor a bennük rejlő lehetőségeket kihasználjuk. Az illóolajok ugyanis bejutnak a tüdőbe és onnan a vérkeringésbe kerülnek, tehát így is kifejtik hatásukat a szervezetre.

 

Az illóolajok szerepe leginkább abban merül ki, hogy segítik a szervezet öngyógyító képességeit. Felszívódhatnak a bőrön keresztül, de a nyálkahártyákon és az emésztőrendszer segítségével is lehetséges ez. Ugyan a szakemberek a belső használatra is javasolják, de nagyon fontos, hogy ezzel óvatosan bánjunk, hiszen vannak olyan illóolajok, amelyeket életveszélyes lenne elfogyasztani. Ha komolyabban szeretnél belemélyedni a témába, akkor érdemes aromaterapeuta segítségét kérni.

 

Illóolajok az egészség védelmében

 

Az általános erősítésen túl az illóolajok hatással vannak hormontermelésünkre, étvágyunkra, anyagcserénkre, gondolkodásunkra, de a nemi vágyak és a stressz kezelés terén is fontos szerep jut nekik. Az illatok befolyásolják hangulatunkat, vágyainkat, kreativitásunkat és megérzésünket, sőt, az önbecsülés és az önértékelés érdekében is tehetünk a megfelelő fajták használatával. Az immunrendszer serkentésén keresztül hozzájárulnak az egészségesebb mindennapok megéléséhez és így az életminőség javításához.

 

Természetesen nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hatással vannak ránk ezek az alapanyagok. A megfelelő típusok bőrápolásra, a test és a haj szebbé tételére is felhasználhatóak. Kapcsolhatjuk az illatokat emlékekhez is, így abba a hangulatba és érzésvilágba repítenek vissza, melyekkel egykor dolgunk volt. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy régi parfümöt megszagolva eszünkbe jut életünk bizonyos szakasza. Nos, így köthetjük az illóolajokat is bizonyos emlékekhez, emberekhez.

 

Hogyan használjuk az illóolajokat?

 

Az illóolajok segítségével végzett kezelésnek többféle módja is van. Ezek között érdemes az alapján választani, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. A leggyakoribb felhasználási mód az illatlámpában történő párologtatás. Ehhez egy megfelelő párologtatóra van szükség, mely legalább másfél dl vízhez elegendő. Ha ennék kisebb a víztartó, akkor gyorsan elpárolog annak tartalma és akár el is repedhet az. Fontos, hogy a víztartó ne legyen túl közel a mécseshez, gyertyához, ugyanis nem szabad forrnia. Célszerű jó minőségű mécsest választani, és persze a tálka rendszeres tisztítása is lényeges, így elkerülhető, hogy a különféle illatok keveredjenek. Legjobb, ha fejmagasság alatt helyezzük el az illatmécsest, így jobban érezhetőek az illatok. Egy óra párologtatás rendszerint elég szokott lenni ahhoz, hogy a helyiség levegője telítődjön az illatmolekulával. Ezen az elven permetezhetjük is a levegőbe, ehhez alkohollal kell keverni az illóolajat és szórófejes flakonba helyezni azt.

 

Amennyiben a testet és a lábat szeretnénk fürdőzés során illóolajokkal kényeztetni, akkor tejszínben vagy mézben célszerű feloldani azokat és úgy önteni a vízhez. Fontos tudni, hogy a fahéj, a menta és a szegfűszeg nem alkalmasak fürdőzéshez. Légúti megbetegedése esetében is csodát tesznek az olajok, ekkor körülbelül 5 cseppet tegyünk 60-70 fokos vízbe és a keletkezett gőzzel inhaláljunk.

 

Sokan kifejezetten szaunázáskor alkalmazzák az illóolajokat, ám azokat soha ne közvetlenül a kőre tegyük, hanem az arra locsolt vízbe. Kifejezetten jó választás lehet e célból a citrom, a narancs, a mandarin és a levendula. A légutakra főként a mirtusz hat.

 

Amennyiben a szépségápolás érdekében vetnénk be az illóolajokat, akkor illatmentes samponhoz adagolhatjuk az illóolajat. 5 milliliterenként 1-2 csepp elegendőnek bizonyul. Hajhullás esetén a gyömbér, korpásodás ellen a teafaolaj használ. Bőrápolás és masszázs során is érdemes az illóolajok után nyúlni, hiszen feszessé varázsolják a bőrt és egyúttal a lélekre is jótékony hatással vannak.

 

Pszichés egyensúly illóolajok segítségével

 

Sokan vannak, akik negatív érzelmi állapottal élik meg mindennapjaikat. Ahogyan ez nem egyik pillanatról a másikra szokott kialakulni, úgy annak visszafordításához is időre van szükség. Úgy gondolhatnánk, hogy manapság ez az, amiből a legkevesebb van. Tény ugyanakkor, hogy ha javítani szeretnénk életminőségünkön, akkor muszáj szabadidőt hagyni, amikor csak saját magunkkal foglalkozunk. Az illóolajok nem csak egy-egy élethelyzetben jelenthetnek mentsvárat, hanem akkor is, ha a pozitív hangulat stabilizálása a cél. A lélek idővel meggyógyítható és így visszatalálhatsz saját magadhoz.

 

Figyelj a részletekre!

 

Végül pedig néhány olyan fontos dologra szeretnénk felhívni a figyelmet, melyeket mindenképpen szem előtt kell tartani az illóolajok alkalmazásánál. Csak természetes eredetű illóolajat érdemes használni, és mindig javasolt valamilyen hordozóolajjal felhígítani. Ez lehet mandulaolaj, mogyoróolaj vagy akár napraforgóolaj is. Magát az olajt hűvös, száraz, napfénytől védett helyen kell tárolni.

 

Amennyiben részletes információkra lenne szükséged, akkor hasznos lehet egy képzett aromaterapeuta segítségét kérni. Ez különösen fontos akkor, ha magas vérnyomással küzdesz, gyermeket vársz, vagy allergiától szenvedsz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy belsőleg nem szabad használni az olajokat, tehát ne nyeld le azokat semmiképpen, vagy ha mégis ilyen irányú felhasználáson gondolkodsz – természetesen a megfelelő olaj segítségével-, akkor fitoterapeuta közreműködésével tedd azt. Az illóolajok minden korábbinál szélesebb választékban elérhetőek a bio boltokban, de a hasonló webáruházak kínálatát is kihasználhatod a beszerzéskor.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.