Minden, amit az izzadásról tudni érdemes

Minden, amit az izzadásról tudni érdemes

Túlzott izzadással küzdesz? Nehezen viseled a nyári időszakot? Az izzadás természetes jelenség, az élet szerves része, melyre alapesetben nem szükséges kóros folyamatként tekinteni. Segítségével végzi testünk a hőszabályozási feladatokat. Ennek érdekében a szervezetünkben megtalálható több mint hárommillió mirigy izzadságot bocsát ki magából. Amint ez a sókból, vízből és fehérjékből álló folyadék elpárolog bőrünk felszínéről, a testhőmérséklet csökkeni.

 

Alapvetően meleg körülmények között kezdünk izzadni, de a testmozgás hatására is megjelenik az izzadás. A stressz, az idegesség egyaránt kiválthatják a jelenséget, de a csípős ételek fogyasztásakor, lázas betegségek során, vagy hormonális változások következtében szintén erősebben jelentkezik az izzadás. Ez utóbbiak közé tartozik a változókor, a pubertás időszaka, a várandósság hónapjai és a menstruáció napjai. Mindezzel kapcsolatban az a gond, hogy az izzadság akár kellemetlen szagú is lehet. Mitől van ez?

 

Izzadás közben a test ekkrin és apokrin mirigyei termelik az izzadságot. Az előzőek steril folyadékot bocsátanak ki, és test-szerte megtalálhatóak. Ellenben az apokrin mirigyek főként a hónalj és az ágyék területén vannak. Az izzadás során a mirigyek által kibocsátott zsírok, lipidek és fehérjék a bőrön élő baktériumok számára kifogástalan táptalajt biztosítanak a szaporodáshoz, s ezzel jár együtt a kellemetlen szag. Persze megoldás létezik, hiszen ma már sokféle izzadásgátló készítmény sorakozik az üzletek polcain.

 

Nem mindenki egyformán izzad. Vannak izzadékony emberek, míg mások a legnagyobb hőségben is száraz bőrnek örvendhetnek. A súlyfelesleggel rendelkezők általában jobban is izzadnak és nehezebben tűrik a meleget. A genetika is fontos szerepet játszik mindebben, így vannak, akik örökölt tényezőknél fogva izzadnak fokozottan még nagyobb fizikai megerőltetés nélkül is. Ha azonban túlzott verejtékezés áll fenn, akkor mindenképpen érdemes a dolog mélyére ásni, és felfedezni, mire vezethető vissza a jelenség.

 

Mi okozhat túlzott izzadást?

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a túlzott izzadás rendszerint a központi idegrendszer működésével hozható összefüggésbe. Ezért fordulhat elő, hogy az érintettek akár a hideg hónapokban is egyik percről a másikra izzadni kezdenek. A legegyszerűbb ok az lehet, ha az érintett több verejtékmiriggyel rendelkezik, vagy a meglévők működnek aktívabban. Ez utóbbi kialakulásában szerepet játszhat a hormonrendszer, az idegek és az agyi működés is. Gyakran pajzsmirigy betegség áll a háttérben, de a mellékvese és az általa termelt hormonok is együtt járhatnak a fokozott izzadással.

 

Gyakran előfordul, hogy a stressz, a félelem, a generalizált szorongás okoz túlzott izzadást. Ezt nagyon nehéz irányítani, hiszen a szervezet alapvetően kapcsol egyfajta vész-üzemmódba bizonyos helyzetekben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen téren érintettek pszichés problémákkal küzdenek, fokozott stressznek vannak kitéve, vagy így élik meg mindennapjaikat.

 

Hasonló izzadással járhat együtt a rendszeres alkoholfogyasztást, vagy az olyan függőséget okozó szenvedélyek, mint a dohányzás és a koffeines italok fogyasztása. A cél ilyenkor nem más, mint a függőség mértékének csökkentése, vagy éppen azonnali elhagyása. Ezzel egyébként a szervezet általános állapotának is jót tehetünk.

 

Izzadásgátlót, de milyet?

 

Mi sem egyszerűbb az izzadás kellemetlenségei ellen, mint valamelyik izzadás gátló márka mellett letenni a voksot. De mégis milyet érdemes választani? Stiftek, dezodorok széles választéka várja a vásárlókat. Érdemes azonban tudni, hogy számos márka termékei tele vannak alumíniummal, ami a verejtékcsatornák beszűkítésével gyulladást, allergiás reakciót válthatnak ki. A választáskor tehát figyeljünk az összetevőkre.

 

Fókuszban a szőrtelenítés

 

Kizárólag ezektől a készítményektől várni a csodát, igen nagy hiba lenne. Fontos, hogy a végére járjunk, mi okozza a fokozott izzadást, miért jár az a szokásosnál kellemetlenebb szaggal. Természetesen a rendszeres tisztálkodás magától értetődőnek számít, de a szőrtelenítésre is kiemelt hangsúlyt érdemes helyezni. A baktériumok és az izzadság jobban megtelepszenek ott, ahol szőr található.

 

A gyantázás hosszú távon megoldja a problémát, de sokan nem bírják a vele járó fájdalmat. A borotva gyors segítség, viszont gyakran érdemes ismételni a műveletet, akár néhány naponta. Ügyelj arra, hogy jó minőségű borotvát használj, ellenkező esetben ugyanis könnyen felsértheted a bőrödet. Az epilátorok mellett ma már villanófejes szőrtelenítő készülékek közül is válogathatunk, de a szalonokban végzett lézeres szőrtelenítés, vagy a botox hónaljba fecskendezése is egyfajta tartós segítséget jelenthet.

 

Cél a normál testsúly

 

A súlyfelesleg minden hátulütőjével és egészségügyi kockázatával együtt sajnos a fokozott izzadáshoz is hozzájárul. Az egymáshoz érő bőrfelületeknél irritáció, gombás fertőzés is kialakulhat, melyek igen sok kellemetlenséggel társulhatnak. Célszerű tehát az alapoknál kezelni a helyzetet, és megszabadulni a súlyfeleslegtől. Ugyan ez igen egyszerűen hangzik így, a kivitelezés azonban már jóval nehezebb lehet, pláne, ha húsz-harminc kilónak szeretnénk búcsút mondani. Rendszeres mozgással, étrendváltoztatással, bőséges folyadékbevitellel és persze kitartással azonban sikerülhet. Ahogyan egyre kevesebbet mutat a mérleg, úgy csökkenhet a kellemetlen izzadás is.

 

Az ember társas lény, ezért természetes, hogy az izzadással járó kellemetlen szagot mindenki szeretné elkerülni. Mások általi megítélésünk és magabiztosságunk is múlhat azon, hogy ilyen téren mennyire érezzük komfortosan magunkat. A megfelelő készítmények alkalmazásával és az esetlegesen háttérben álló betegségek kezelésével az izzadás mértéke csökkenthető, a vele járó szag pedig teljesen megszüntethető.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21649/tulzott-izzadas
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.