Miről szól számodra az ünnep?

Miről szól számodra az ünnep?

Az adventi időszakban gyakran szóba kerül az, hogyan szeretnénk majd ünnepelni a karácsonyt, mikor kit látogatunk meg, s főleg mivel kedveskedünk számukra. A szokásos menetrend idén valószínűleg kicsit másként lesz, ám ez korántsem jelenti, hogy egyfajta negatívumként kellene megélnünk az ünnepeket. Természetes, hogy idős, legyengült szeretteinket féltjük, és nem szeretnénk, ha a járvány idején bármi bajuk lenne. A nagy családi összejövetelek kapcsán is érdemes elgondolkodni azon, mennyire érdemes kockáztatni. Ugyanakkor felmerül az a kérdés is, hogy a szűkebb körben ünnepelt karácsony vajon valóban rosszabb lesz-e számunkra. Te miként éled meg az ünnepi készülődést? Miről szól Számodra az ünnep?

 

Vásárlási láz az utolsó napig?

 

Ha karácsony, akkor vásárlás. Erre akaratlanul is emlékeztetnek a bevásárlóközpontok, ahol már karácsonyfákkal és ajándékcsomagok százaival találkozhatunk. Az adventi hetekben a karácsonyi muzsikák és a kihagyhatatlannak bélyegzett akciók is gyakran szembejönnek majd velünk. A Black Friday tulajdonképpen már több hétre kiterjedő kedvezményes ajánlatok seregével egyezik meg, s rég nem csupán egyetlen pénteki dömpingről szól.

 

Vannak, akik az utolsó percre hagyják a vásárlást, mások igyekeznek korábban megoldani az ajándékok beszerzését. Az aktuálisan korábban záró üzletek még inkább megnehezítik a dolgot, és járvány ide vagy oda, szinte biztos, hogy tömeggel találkozhatunk majd. Ugyan az online vásárlás lehetősége kétségkívül gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb, de a legtöbben még mindig szívesen térnek be az üzletekbe azért, hogy személyesen válasszák ki az ajándékokat.

 

A nyugodt advent fontos eleme az, hogy vásárolj időben. Célszerű minél hamarabb elgondolkodni azon, hogy kit mivel lepnél meg. Ne várj arra, hogy később majd kreatívabb ötleteid támadnának. Találd ki most, és szerezd be mihamarabb. Nem csak felesleges idegeskedést spórolhatsz meg így, hanem az ünnep előtti rohamban uralkodó tömeget is.

 

Vendégvárás vagy rabszolgamunka?

 

Könnyen lehet, hogy az aktuális helyzetben kevesebb vendég érkezik majd az ünnepekkor, de a finom falatok így sem hiányozhatnak az asztalról. Ahhoz azonban, hogy a vendégség minden fogása tökéletesen sikerüljön, nem kevés időt kell a konyhában tölteni. Azok közé tartozol, akik fáradtan esnek be az ünnepi asztalhoz, és tulajdonképpen a készülődés másról sem szólt számukra, csak a konyhai robotról?

 

Mi lenne, ha idén másként történne ez? Az éttermekben remek fogásokat találhatsz, melyeket elvitelre kérheted, vagy akár a kiszállítás kínálta kényelemmel is élhetsz. Sültes tálak, mennyei halászlé és fenséges desszertek is könnyedén az asztalra kerülhetnek így. S hogy nem Te készítetted azokat? Ha igazán szeretetteljes közegben töltöd az ünnepet, akkor kicsit sem ez számít, sokkal inkább a közös program, a nagy beszélgetések és nevetések.

 

Tényleg átadod magad a pihenésnek?

 

Az év végi hajrá után sokaknak elérkezik az akár egy-két hetesre nyúló szabadság. Ilyenkor rendszerint kiadják a cégek a még hátralevő napokat, vagy egyszerűen nincs szükség a két ünnep közötti munkavégzésre. A kérdés csupán az, mennyire vagy képes kikapcsolni a mindennapi mókuskerékből. Ha teljesítményarányos a fizetésed, kreatív munkakörben dolgozol, vagy saját vállalkozásod építed, akkor bizony még nehezebb a helyzet. Az ember ilyenkor hajlamos arra, hogy gondolatban folyton a teendőkön pörögjön. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy a teljesítménykényszerre hajlamos embereknek akár 3-4 napra is szükségük van ahhoz, hogy átadják magukat a pihenésnek.

 

Minden csak felfogás kérdése!

 

Ez az élet minden területére, így az ünnepi időszakra is igaz. Ha csupán a járványhelyzet negatívumait, a korlátozásokat, az üzletekben tolongó tömeget és a számtalan teendőt látod magad előtt, akkor aligha leszel képes megélni az advent igazi lényegét. Az a fajta béke, amiről a karácsony és az arra történő várakozás hetei szólnak, létezik. Ha nem is a külvilágban találhatod azt meg, de saját magadban biztosan. Vannak dolgok, melyeken nem tud az ember változtatni. Ha ilyeneken aggasztod magad nap mint nap, azzal saját mindennapjaid teszed tönkre, sőt, akár immunrendszeredre is negatív hatást fejtesz ki. A stressz egyértelműen csökkenti a szervezet védekezőképességét. Olyan kutatási eredmények is napvilágot láttak, melyek egyértelmű kapcsolatot vélnek felfedezni a pesszimista hozzáállás és az esetleges megbetegedések súlyosabb megélése között.

 

Készülj a karácsonyra, de mindig tudd, mely tényezők fontosak, s melyek szólnak kizárólag a külvilágnak vagy mások véleményének. Az élet túl rövid ahhoz, hogy mások értékítéletét tartsd elsődlegesnek.

 

Kötelesség, vagy szívből szól?

 

Gyakran előfordul, hogy a karácsonyi időszak kizárólag a kötelezően letudandó vendégségekről és rokonlátogatásokról szól. Ezt napjainkban nem csak a járványhelyzet miatt érdemes felülbírálni, hanem saját jó közérzeted és lelki egyensúlyod apropóján is. Gondoltál már arra, hogy mi lenne, ha csak szűk családi körben ünnepelnél idén? Mi értelme a nagy vendégségeknek, ha esetleg olyan emberekkel vagy kénytelen ilyenkor találkozni, akiket egyébként talán nem is kedvelsz? Az ünnep egészen másról szól, s talán éppen itt az ideje, hogy ki merj állni véleményed mellett.

 

Gondolkodj, miért lehetsz hálás!

 

Ez az, amiről gyakran elfeledkezünk a hétköznapokban. Az emberi boldogtalanság részben abból is ered, hogy nem látjuk, mennyire hálásak lehetünk aktuális körülményeinkért. Hiszen mindig van valami, ami pozitívum, amiért jobb életnek örvendhetünk másoknál. Még csak emberi tragédiákat sem szükséges látni ahhoz, hogy felfedezd a hálára érdemes momentumokat. Ha így állsz hozzá az adventi időszakhoz és éled meg a karácsonyt, akkor felértékelődnek majd emberi kapcsolataid, és a külsőségeknek való megfelelés végre kisebb szerepet kap életedben.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://www.ma.hu/kulturport.hu/83667/Errol_szol_a_karacsony_Minel_tobbet_dragabbat_es_lehetoleg_gyorsan
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.