Mit használjunk a baba bőrére és hogyan?

Mit használjunk a baba bőrére és hogyan?

A legtöbb anya tudja, hogy a babák bőre speciális gondoskodást igényelnek. De vajon mi az, amit a bababőr ápolása során tényleg nyugodt szívvel használhatunk? Íme néhány fontos tudnivaló.

 

Az újszülött bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezt már ugye tudjuk és sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, ezt is tudjuk. Ezért minden könnyebben felszívódik a baba bőrén keresztül, így ez is indokolttá teszi a különleges bánásmódot.

 

Meg kell óvnunk a babák bőrét egyrészt az időjárás viszontagságaitól, mint napsütés, szél, hideg vagy meleg, miközben ügyelnünk kell arra is, hogy a baba érzékeny bőrének megfelelő készítményeket használjunk, amelyek nem okoznak irritációt, nem szárítanak.

 

Igyekezzünk olyan készítményeket választani, amelyek ph semlegesekbőrgyógyászatilag tesztelve vannak, az érzékeny bőr igényeihez lettek kifejlesztve, nem tartalmaznak parabént. Samponnál, fürdetőnél természetesen a könnymentes verzió a legjobb. Illetve a legjobb választás a természetes, natúr készítmények lennének, amik biztosan nem tartalmaznak semmiféle illatanyagot, színezőanyagot, ami általában elsődlegesen vált ki irritációt a baba bőrén, hiszen még nem tud azonosulni vele.

 

Ha koszmó lerakódást tapasztalunk a fejbőrön, fürdetés előtt legalább 1 órával babaolajjal kenjük be, hogy felpuhulhasson a lerakódás, majd puha kefével keféljük át ezt a területet fürdetés közben. Seborrhoeás dermatitis esetén vannak speciális készítmények, amik ideálisak lehetnek és gyors segítséget nyújtanak.

 

Fontos, hogy a fürdés rövid legyen és gyors, pár percnél ne tartson tovább. Kifejezetten babáknak szánt, érzékeny bőrre kifejlesztett tisztálkodó szereket válasszunk. Itt is ügyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon semmilyen hozzáadott anyagot, mint illat-, vagy színezőanyag. Próbáljunk meg bio- vagy natúr készítményeket választani.

 

A bőrápolás a helyes törlési technikával kezdődik. Lényeges, hogy ne törölgessük, hanem egy puha, jó nedvszívó anyagú törölközővel gyengéden itassuk fel a kicsi bőréről a vizet.

 

Mivel az újszülöttek bőre könnyen veszít nedvességtartalmából, így a bőrápolás legsarkalatosabb része a pici bőrének zsírosító kezelése, ami az elveszett víz- és lipidtartalmat pótolja. Ha erre ügyelünk, akkor kisebb valószínűséggel alakul ki fertőzéses bőrgyulladás.

 

pelenka alatti terület különösen érzékeny és irritációra hajlamos. Manapság a popsitörlők megkönnyítik ezt a procedúrát is, ugyanakkor nagy körültekintéssel kell ezeket is kiválasztani. Kerüljük az alkoholos törlőkendőket, mert ezek bőrpírt, gyulladást sőt akár égési sérüléseket is okozhatnak a bőrön. Érdemes kerülni azokat a popsitörlőket is, amelyek összetevő listáján a propyl- isopropyl-, butyl- és isobutyl parabén kifejezéseket látjuk.

 

Az erős illatanyagokat tartalmazó popsitörlők és kendők szintén bánthatják, irritálhatják az érzékeny bőrűeket. Szerencsére kaphatók illatmentes és szenzitív törlőkendők is, amelyeket az újszülötteknél is nyugodt szívvel használhatunk. De megtalálhatóak már ezen termékek is bio és natúr változatban egyaránt.


A baba bőrét megfelelő popsikrémmel védjük, amely lehetőleg ne tartalmazzon bórsavat. A krém vékony réteget képez a popsi bőrén, így azt a széklet és vizelet nem fogja kimarni. Ha a pici bőre gyulladt, szellőztessük minél gyakrabban a popsiját.

 

Mivel a fülnek van egy természetes öntisztító mechanizmusa, ezért nem szabad fültisztító pálcával piszkálni, mert ezzel csak visszatoljuk a fülzsírt, és még sérülést is okozhatunk a picinek.

 

Megváltozott a köldökcsonk kezelésével kapcsolatos ajánlás is. Míg korábban alkohollal, majd speciális köldökhintőporral kellett ezt a területet kezelni, az új ajánlás szerint ezek már elavult módszernek számítanak. A WHO kutatásai szerint, bármivel is kezelték a köldökcsonkot, leghatékonyabbnak az bizonyult, ha egyszerűen csak szárazon tartották.

 

Arra kell ügyelni, hogy ne érje nedvesség a csonkot, és a pelenka ne irritálhassa ezt a területet. Ehhez a pelenkát a csonk alatt kell rögzíteni. Itt is érvényes szabály, ami a babaápolás minden területén érvényes: csak kézmosás után szabad a picihez nyúlni!

 

És még néhány extra, ha esetleg nem tudtad volna!

 

Milia:

Az újszülöttek felére jellemző, hogy apró, fehér duzzanatok, úgynevezett milia jelenik meg a bőrükön, elsősorban az arcukon és az orruk környékén. Körülbelül 2-4 hét alatt magától megszűnik ez a bőrprobléma, nem kell vele csinálnod semmit.

 

Sárgaság:

2-3 nappal a születése után besárgulhat a csecsemők bőre, koraszülött kisbabáknál gyakrabban előfordul. A túl sok bilirubin (a vörösvértestek bomlásterméke) váltja ki a sárgaságot, gyakoribb etetéssel, súlyosabb esetben pedig kékfény-terápiával kezelhető. Ha sárgának látod a kisbabád bőrét, haladéktalanul értesítsd a gyermekorvosodat.

 

Melegkiütés:

Az izzadás melegkiütést válthat ki a kisbabákból, az apró, piros kiütések a nyakon, a hónaljban, az egyéb bőrhajlatokban és a pelenka által fedett területen alakulnak ki. Ügyelj arra, hogy soha ne öltöztesd túl a kisbabát nagy hidegben sem, inkább adj rá több réteget, hogy ha szükséges, egyet le tudj venni róla.

 

Gombás fertőzések:

Általában valamilyen antibiotikum-kúra vált ki a kisbabáknál gombás fertőzést. Különböző helyeken fedezheted fel a tüneteket: a szájpenész a nyelven és a száj nyálkahártyáján található, de gombás fertőzésre utalnak a kisbabád popsiján látható piros, pattanásos kiütések is. Mindkét esetben kérd ki a gyerekorvos véleményét, ő tudni fogja, milyen készítményekre lesz szükségetek.

 

Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket! Ha igen, látogass el facebook oldalunkra https://www.facebook.com/unipatika és lájkolj minket! Továbbá megtalálod a témához kapcsolódó termékeket is itt: https://unipatika.hu/webshop/babamamahet 

 

Írta: Bálint Tímea

 

Forrás: https://www.babaszoba.hu/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.