Mit jelentenek az álmok?

Mit jelentenek az álmok?

Félelmetesek, irracionálisak vagy éppen földöntúli boldogságot tükröznek. Miről szólnak valójában álmaink? Mi hasznuk van az emberi elme működését illetően? Milyen üzenetet hordoznak azok magukban, és hogyan értelmezzük, fordítsuk előnyünkre álmainkat?

 

Tudtad, hogy az ókorban az álmokra úgy tekintettek, mint az istenek által küldött üzenetekre? A téma a kutatókat, tudósokat, ezoterikus gondolkodású embereket sem hagyta nyugodni a történelem során. Sigmund Freud például az 1899-ben megjelent Álomfejtés című könyvében arról ír, hogy a tudatalatti vágyak kifejeződéseinek számítanak álmaink.

 

Álmok a testi folyamatok tükrében

 

Sokáig úgy hitték a szakemberek, hogy csak az alvás REM szakaszában álmodunk, amelyre a gyors szemmozgás, valamint az izomtónus ideiglenes megszűnése jellemző. Később az alváskutatók rávilágítottak arra a tényre, hogy a lassú hullámú alvásfázisokban is álmodunk. Az éjszaka során többször is álmodhatunk, akár visszatérő jelleggel. Vannak, akik pontosan emlékeznek álmaikra, mások elfelejtik azokat, vagy egyenesen úgy hiszik, soha nem szoktak álmodni.

 

 Cél a pszichés egyensúly megőrzése

 

Egy biztos: az alvás egyes szakaszaiban a hippocampus különösen erősen aktiválódik. Ez az agyi terület a memóriában játszik szerepet. Miről is van szó tehát tulajdonképpen? Az álmodás egyfajta tisztító tevékenységként funkcionál az agy szempontjából. Sok szakember egyetért abban, hogy az átélt élmények, a megélt érzelmek feldolgozása, szabályozása a cél. Így válogat az agy, és igyekszik megőrizni a pszichés egyensúlyt. Ezért fordulhat az is elő, hogy sokszor látszólag egymással össze nem függő dolgokról álmodunk, vagy éppen egy nagyon is világos képként él bennünk az álom még az ébredést követően is.

 

Szorongásaink és álmaink

 

Szoros a kapcsolat e kettő között. Nem ritka, hogy félelmeink akár visszatérő jelleggel megmutatkoznak álmainkban. Ezek rendszerint életünk azon területei, amelyek megoldatlanok, feszültséget jelentenek a hétköznapokban, vagy rendszeresen foglalkoztatnak bennünket. Nem könnyű szabadulni tőlük, a megoldás pedig a való életben rejlik. Meg kell tanulnunk félelmeinket elengedni, és a megélt fájdalmakat valahogyan előnyünkre formálnunk. Kevés ennél nehezebb dolog létezik, pedig az álmok azokra a dolgokra hívják fel a figyelmet, melyeken ténylegesen dolgoznunk kell.

 

Nem ritka, hogy egy nagyobb megmérettetés, vizsga, vagy munkahelyi feladat előtt rémálmok gyötörnek. Egyes vélemények szerint az agy már ilyenkor igyekszik feldolgozni a stresszt, és felkészíteni a pszichét a terhelésre. Előfordulhat, hogy éppen ennek a folyamatnak köszönhetően sikerül majd másnap jobban teljesíteni. Ugyanakkor tény az is, hogy mindez személyiség kérdése is. Vannak, akikre a feszültség bénítóan hat, és ahelyett, hogy növelné a teljesítményt, inkább meggátolja azt.

 

Ismerd fel, mit üzen elméd!

 

Ugyan álomfejtéssel foglalkozó könyvekből és magukat szakembernek nevezőkből Dunát lehetne rekeszteni, a legfontosabb mégis az, hogy saját magad értelmezni tudd álmaidat. Ha ráérzel erre, ki tudod válogatni a sokszor zűrzavaros éjszakai emlékek közül a lényeget, akkor világosabban láthatod majd érzelmi folyamataidat, mint valaha.

 

S hogy miért fontos ez? Nem mindegy, mit álmodsz, ha utána a valóságban úgyis más dolgok történnek? A kérdéseket sokan felteszik maguknak. A pszichés egyensúlyt megcélozva azonban korántsem mindegy, hogy figyelemmel követed-e álmaid. Ha ugyanis nincs meg az oly sokak által vágyott lelki harmónia, és elfojtott problémákkal, feszültségekkel, bűntudattal, vagy az önmegvalósítás hiánya miatti fájdalommal éled mindennapjaid, akkor a kiegyensúlyozottság is elkerül majd. Fontos tehát, hogy ha álmodsz és emlékszel is rá, akkor gondolj utána, mi állhat mindennek a hátterében. Főleg így van ez akkor, ha visszatérő rémálmok gyötörnek, s akár fel is riadsz belőlük rendszeresen.

 

Álmaink akár arra is felhívhatják a figyelmet, ha szakember segítségét érdemes kérned. Ugyan az aktuális helyzetben akkor keresünk fel orvost, ha nagyon szükséges, de mégsem mehetünk a saját magunkra való odafigyelés kérdése mellett. A kineziológiai kezelés, a pszichiáter segítsége mind remek választásnak bizonyul akkor, ha szeretnénk megszabadulni a lelki problémáktól.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.patikamagazin.hu/mire-valok-az-almok/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.