Mit tehetünk a hólyaghurut megelőzése érdekében?

Mit tehetünk a hólyaghurut megelőzése érdekében?

A húgyúti fertőzések kellemetlenségeit egyetlen nőnek sem kell bemutatni. A kínzó vizelési inger, a komoly fájdalmak és a mindezzel járó levertség csak a kezdeti tüneteknek számítanak. A betegséget kezelés nélkül hagyva, vagy nem a megfelelő gyógymódot választva akár hónapokig is elhúzódhatnak a panaszok és vissza-visszatérő jelleggel nehezíthetik meg a mindennapokat. Nem ritka az sem, hogy teljesen ellehetetlenítik a hétköznapokban való helytállást, hiszen a folyamatos toaletthez kötöttség és a görcsös fájdalmak kizáró oknak számítanak, legyen szó bármilyen napi elfoglaltságról is. Nagyon fontos tehát, hogy minél többet sikerüljön megtudni a hólyaghurutról, annak megelőzéséről, és szükség esetén hatékony, gyors kezeléséről.

 

Baktériumok a felelősek

 

Ahhoz, hogy megértsük, miként lehetséges leginkább a hólyaghurut és a felfázásos panaszok megelőzése, fontos tudnunk, hogy baktériumok okozzák azokat. Sokszor az emberi bélcsatornában egyébként is megtalálható Esherichia coli baktérium a felelős, amely a helytelen toalettpapír használati szokások apropóján kerülhet a húgycsőbe, majd onnan a húgyhólyagba. Mivel a nők esetében a húgycső rövid és a végbélnyíláshoz is viszonylag közel van, ezért egyértelmű, hogy esetükben sokkal gyakrabban előfordulnak ilyen jellegű megbetegedések, mint a férfiaknál. Nem elhanyagolható kockázat azonban az erősebbik nem esetében megtapasztalható probléma sem, ugyanis akár a megtermékenyítő képesség is kárát láthatja neki. A hölgyek számára javasolt a nemi együttlét után felkeresni a mellékhelyiséget, így az esetlegesen húgycsőbe kerülő baktériumokat a vizeléssel el lehet távolítani, megelőzve ezzel a komolyabb gondokat.

 

Fókuszban a folyadékbevitel

 

Tudta, hogy testünknek legalább 70 százalékát víz alkotja? Kortól és életmódbeli szokásoktól függően ez kevesebb vagy több is lehet. Az azonban tény, hogy az általános egészségi állapotot illetően kiemelt jelentőséggel bír a napi folyadékbevitel mennyisége. A szakemberek azt szokták javasolni, hogy legalább minden húsz testsúly-kilogramm után egy liter folyadékot fogyasszunk el, mely lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, frissen facsart zöldség-és gyümölcslé, vagy gyógytea legyen. Ennek hiányában akár a gyakori felfázásos tüneteket is kockáztathatjuk, melyek krónikussá is válhatnak. Ha nem iszunk eleget, és szervezetünk dehidratált állapotban van, annak egyik biztos jele az, ha vizeletünk sötét színű. Ez nem csak közérzetünk apropóján érdemel figyelmet, hanem a pangó vizelet miatt is. Ha nem iszunk, akkor a toalettet is ritkábban keressük fel, ergo a húgyhólyagban a baktériumok elszaporodhatnak, ami megbetegedést is okozhat idővel. S ha már vizeletürítésről van szó, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne halogassuk a WC felkeresését, ez ugyanis legalább olyan káros lehet, mint az, ha nem adjuk meg szervezetünknek a megfelelő mennyiségű folyadékot annak működéséhez.

 

Intim mosdószer, ami nem hiányozhat a fürdőszobából

 

Ugyan ma már nap mint nap szembejönnek velük azok a reklámok, melyek az intim mosdószerek fontosságára hívják fel figyelmünket, mégis sokan vannak, akik nem ezeket használják az érintett területen. Nem csak a higiénia apropóján lenne érdemes erre figyelni, hanem a hólyaghurut megelőzése kapcsán is. A hagyományos szappanok nem alkalmasak e terület tisztítására, ugyanis a nőgyógyászati panaszok mellett a húgycsőnyílás flóráját is károsíthatják. A bőrbarát tisztálkodó szerek hiányában elszaporodnak a baktériumok az érintett területen, ami a hólyaghurut kellemetlenségeit hozhatja maga után.

 

Óvakodjunk a felfázástól!

 

A köznyelv nem véletlen nevezi a betegséget felfázásnak is, ugyanis kétségkívül van kapcsolat a tulajdonképpen évszaktól függetlenül előforduló megfázások és a hólyaghurut, valamint a vesemedence-gyulladás között. Mindkét nemnek célszerű figyelni az öltözködésre a hideg időszakban, és persze nem ajánlott hideg padra, kőre leülni, vagy az őszi hónapoktól kezdődően harisnya nélkül, szoknyában kimenni a szabadba. Nem csak nyáron, de a téli hónapokban is élhetünk a fürdőzés lehetőségével fedett élménymedencéinkben, uszodáinkban. Ilyenkor vigyázzunk a vizes fürdőruhával, vagy a nedves törölközőkkel. Az ilyen aprónak tűnő, de annál lényegesebb dolgokkal elejét vehetjük a felfázás jelentette kínzó panaszoknak.

 

Gyógyteák és vízhajtó gyógynövények

 

A napi folyadékbevitel mennyiségére való odafigyelés mellett az életmódbeli tényezők is kiemelt jelentőséggel bírnak. Minden nap célszerű gyógyteákat fogyasztani, melyek között a gyulladáscsökkentő, vagy például a vízhajtó jellemzőkkel rendelkezők különösen ajánlottak. A természetes anyagok, mellékhatások nélkül járulnak hozzá a megelőzéshez és segítik elő szükség esetén a gyógyulást is. A gyógyteákból nehezen ihatunk túl sokat akkor, ha már jelentkeztek a felfázásos tünetek. Ha folyamatosan, literszámra visszük be a folyadékot, akkor nem fog pangani a vizelet a húgyhólyagban és a baktériumokat folyamatosan kiüríthetjük, ami a gyógyulás szempontjából nem elhanyagolható szempont. A csalántea, a kamillatea, vagy például a cickafark is remek választásnak bizonyulnak. Arra azonban figyeljünk, hogy mivel a teák szárító hatással bírhatnak egy idő után, így melléjük igyunk elegendő vizet is.

 

A hólyaghurutnál fájdalmasabb betegség nehezen képzelhető el a hétköznapokban. Az állandó toaletthez kötöttség görcsökkel jár, és gyakran lázas állapot is kíséri a helyzetet. Nagyon fontos, hogy a tünetek észlelésekor azonnal kezdjük meg a kezelést. Az orvos rendszerint antibiotikumot ír fel. Ezzel kapcsolatban, tisztában kell lenni azzal, hogy a javulás első jeleire se hagyjuk abba a gyógyszerszedést, ekkor ugyanis hamar visszatérhet a probléma. Ha mégsem sikerült volna tehát a megelőzés, akkor érdemes beiktatni néhány nap teázással, ágyban töltött napot, amikor nem csak a folyadékfogyasztásra, de az immunrendszer erősítésére is figyelmet fordítunk.
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.