Nyerskoszt: valóban gyógyító erővel bír?

Nyerskoszt: valóban gyógyító erővel bír?

Újszerű étkezési alternatívák érdekelnek? Szeretnél tenni egészségedért és jobb közérzetedért? Mi sem egyszerűbb ennél, hiszen van egy táplálkozási rendszer, mely minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend. A nyerskoszt már csak a nyers alapanyagokban megtalálható nagymennyiségű vitamin és ásványi anyag kapcsán is számos előnnyel bír. Nem ez azonban az egyetlen előnye, hiszen számos olyan betegség létezik, melyek esetében hatékony gyógyírt találtak benne az érintettek. Nézzük, mit érdemes tudni a nyerskoszt témaköréről és annak alkalmazásáról!

 

XIX. századi gyökerek

 

A nyerskoszt nem a XXI. század népszerű diétáinak egyike, hiszen már a XIX. században is ismert volt. Németországból indult el világhódító útjára, a cél pedig már akkor is egyértelműen az egészség megőrzése volt. Maximilian Oscar Bircher-benner és Ara Waerland nevéhez köthető a módszer, de Max Otto Bruker is említést érdemel a téma kapcsán.

 

A táplálkozási szokást követők elutasítják a főtt ételeket, és kizárólag nyers alapanyagokat fogyasztanak. Az orvostudomány is alátámasztja azt, hogy a nyers alapanyagokban található meg a legtöbb vitamin és ásványi anyag, hiszen a hevítéssel ezek jelentős része elpusztul. Vannak, akik a nyerskosztot tágan értelmezve a vegetáriánus étkezés egy fajtájaként tartják számon, mások a vegán étrenddel azonosítják. Abban mindenki megegyezik, hogy a húsféléket és a halakat a főzéshez hasonlóan elutasítják, de a gabonafélék is tiltólistásak egyesek szerint. De mégis akkor mit lehet enni? S mennyire egészséges, ha ennyire korlátozzuk az elfogyasztott alapanyagok körét?

 

Növényi táplálkozás az egészség szolgálatában

 

Alapvetően a gyümölcsök, a zöldségek, a magvak és a diófélék képezik a nyerskoszt alapját, de mindenki saját magán tapasztalja meg azt, hogy számára milyen alapanyagok férnek még bele. A legtöbben valamilyen betegség miatt döntenek úgy, hogy kipróbálják ezt az étkezési módszert. Ahány ember, annyiféleképp reagál a szervezet a táplálkozásban ütemezett változtatásokra. Az biztos, hogy a növényi alapanyagok frissen fogyasztva rendkívül egészségesek.

 

Nyers ételekkel a súlyfelesleg ellen

 

A civilizációs megbetegedések egyik vezető típusa az elhízás és annak minden egészségügyi kockázata. A nyers alapanyagok rendszerint nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, finomított lisztet, mentesek a tartósítószerektől és mindazoktól a káros anyagoktól, amelyek oly gyakran okoznak mai társadalmunkban egészségügyi problémákat. A plusz kilók egyértelműen jól reagálnak a nyers ételekre, hiszen ezeket csak önmagukban fogyasztjuk, nem adunk hozzájuk semmi olyat, ami plusz kalóriákat jelentene. Már csak azért is ajánlottak a nyers alapanyagok az elhízással küzdőknek, mert éhezni biztosan nem fognak, de a főtt ételek jelentette kalóriák kis hányadát viszik csupán be a szervezetbe.

 

Magas vitamin- és ásványi anyag tartalom

 

A zöldségekről, gyümölcsökről és magvakról elmondhatjuk, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A nyerskosztot követők biztosan nem szenvednek hiányt A-, E-, B1-, B6-, és C-vitaminból, de béta-karotin és folsav is jelentős mennyiségben bejut szervezetükbe. Az antioxidánsok hozzájárulnak ahhoz, hogy a szöveteket károsító szabad gyökök működésbe lépjenek, s ilyen módon az öregedés ellen is hatékonynak bizonyulnak. Idősek esetében szintén bebizonyosodott a nyers alapanyagok eredményessége.

 

A modern ember táplálkozásával összehasonlítva felesleges üres kalóriákat nem tartalmaz a nyerskoszt, és lúgosító hatással rendelkezik. A szervezet elsavasodása sokakat érint napjainkban, mely ellen akár a nyers ételek arányának növelésével is sokat lehet tenni. Az enzimek magas szintje, a magas víztartalom és a sok rost szintén a nyers étkezés mellett szólnak. De mi a helyzet azokkal a makro-és mikrotápanyagokkal, amelyekhez jórészt állati eredetű alapanyagokból juthatunk hozzá?

 

Hiánybetegségek a nyerskoszt talaján

 

Szót érdemelnek azonban azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyekhez a nyers ételekből biztosan nem juthatunk hozzá, vagy nem a szükséges mennyiségben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyerskosztot követők általában D- és B12-vitamin hiánnyal küzdenek. Ez hatással van az immunrendszer működésére. Ezekhez hozzájön a vas és a jód hiánya is. Érdemes tudni, hogy a nyers ételek mellett döntőknél a magnézium ellátottság is problémás lehet. Nem ritka, hogy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a bevitt mikroelemeket, hiszen ahhoz például állati eredetű alapanyagok is szükségesek lennének.

 

Törekedj a vegyes táplálkozásra!

 

Azt biztosan nem állíthatjuk, hogy a nyers alapanyagok fogyasztása egészségtelen vagy elégtelen lenne. Tény viszont, hogy érdemes a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat akár állati eredetű alapanyagokkal, akár főtt ételekkel kombinálni. Ha etikai vagy egészségügyi okok miatt a vegán étrendet választod, akkor is megtalálhatóak azok a főzött finomságok, amelyek optimálisan egészítik ki a nyers ételeket. A leginkább megfelelő talán a vegetáriánus étrend lehet, amely ugyan megengedi az állati eredetű alapanyagokat, de mégsem kizárólag az ilyen fehérjék bevitelén van a hangsúly.

 

A nyers ételek gyógyító erejéhez kétség sem férhet. Érdemes az étrendedbe tehát mindenképpen felvenni azokat. A magvak, a reszelt káposztafélék és a répa, sőt, akár az apróra darabolt karfiol is remek kiegészítői lehetnek egy vegyes salátának, mely mellé egy zöldséges hajdina megadja a főtt étel jelentette erőt is. Ha a húsokról sem mondanál le, akkor természetesen azok is helyet kaphatnak tányérodon, de törekedj arra, hogy túlsúlyban legyenek a friss, nem hőkezelt alapanyagok.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: http://tgy-magazin.hu/egeszseges-eletmod/a-nyerskoszt-ket-arca
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.