Olasz konyha az egészség és a vonzó külső jegyében

Olasz konyha az egészség és a vonzó külső jegyében

Az olasz konyha kialakulásában kiemelt szerepet játszott a nemzet mentalitása, a társasági események megélése, és az abban rejlő családi érték. Az olasz összejövetelek alkalmával rendszerint az egyszerűen elkészíthető fogásokat is éppen olyan nagy élvezettel fogyasztják, mint a világszerte ismert, a prémium színvonalú éttermek által is kínált olasz finomságokat.

 

Bár az olasz gasztronómiáról a legtöbbeknek a pizza és a spagetti jut eszükbe, mégis állítható, hogy ennél sokkal színesebb, sőt, egészségesebb a mediterrán nép konyhaművészete. Ennek titka elsősorban a sok zöldségfélének és a tenger gyümölcseinek fogyasztásában rejlik. A sokak által csak mediterrán diétaként ismert módszer tulajdonképpen az olasz gasztronómia alapjain nyugszik. Nem csak fenséges ízeket garantálnak ezek, hanem gondoskodnak arról is, hogy az emberi szervezet számára szükséges mikro-és makrotápanyagok helyet kapjanak az étkezésben.

 

Olaszország, a tésztaételek fellegvára

 

Tudtad, hogy az olaszok ezernél is többféle tésztát készítenek? Az izgalmas szószokkal, pizzaként, lasagne-ként felhasznált alapanyagok ugyan sok esetben finomított szénhidrátokat tartalmaznak, de ezeket a minőségi zöldség-és húsfélékkel kombinálják. Tény, hogy ha sok zöldség társul a finomított szénhidrátokhoz, akkor lassítható azok felszívódása, és így máris kisebb az esélye a falási rohamoknak.

 

Mennyiség vagy minőség

 

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miként lehet egészséges és diétás egy olyan étrend, amely nagyrészt tésztákat, pizzákat tartalmaz. Egyrészt ez utóbbiak csak az olasz gasztronómia kis részét képezik, másrészt nem mindegy, milyen alapanyagok kerülnek a tányérra. Az olívaolaj kiemelt szerepet tölt be az étkezések alkalmával. A tésztaféléket frissen főzik, olívaolajjal keverik, és gyakori vendég a paradicsom is. Azonban nem a nálunk ismert, tartósított sűrített paradicsom formájában, hanem friss zöldségként. Ez utánozhatatlan ízt kölcsönöz a legegyszerűbb spagettinek is.

 

A titok tehát nem másban rejlik, mint a minőségben. Egy jól elkészített pizzából biztosan nem kívánunk sokat enni, hiszen a minőségi, tartalmas összetevőknek köszönhetően gyorsan jól lehet lakni, ráadásul értékes tápanyagokkal.

 

Húsfélék a tengerből

 

Bár az olasz konyha szarvasmarhát, szárnyasokat, kecskét, birkát és vadhúsokat is szívesen használ, de az igazi különlegességnek a tenger gyümölcsei számítanak. A frissesség esetükben is kiemelt szereppel bír, ezt a kikötőkben meg is tapasztalhatjuk reggelente, amikor a friss áruval megérkeznek a halászhajók. A halak és a rákfélék rendszerint vezetik az éttermekben keresettek népszerűségi listáját. Kombinálhatóak tésztafélékkel, de a zöldséges megoldások is ajánlottak.

 

Magas rosttartalmú étrend

 

Igen, itt érkeztünk el a zöldségek kapcsán ahhoz a ponthoz, ami a mediterrán étrend egészséges jellegét nagymértékben adja. A zöldségek gyakran kapnak helyet az olasz konyhákban is, és a hagyományos fajtákon túl a kelbimbó, az articsóka, a padlizsán és a gombafélék szép számmal felhasználásra kerülnek. Olaszországban előszeretettel használják a zöldfűszereket nyers formában, ami szintén nagyon egészségesnek bizonyul.

 

Levesek rántás nélkül

 

A hazai háztartásokban gyakran készülnek a levesek rántással. Ez a sűrítési mód az olasz chef-ek számára ismeretlen. A liszttel történő sűrítés elhagyásával már sok plusz kalóriát meg lehet spórolni. Bár az olaszok olvasztott vajat használnak a krémesítés érdekében, de teszik ezt kiváló minőségű alapanyaggal. A legismertebb levesük a minestrone, mely rostokban gazdag, ízletes, friss fogás, s nem utolsó sorban nagyon gyorsan elkészíthető.

 

Óvatosan a desszertekkel!

 

Ha otthon szeretnéd az olasz ízeket az asztalra varázsolni, akkor a tiramisuval vagy a profitterollal biztosan nem lőhetsz mellé. Tény viszont, hogy ezek kalóriában gazdag édességek. Ha fogyni szeretnél, csak időnként dönts mellettük, akkor viszont élvezd ki az utánozhatatlan ízeket. Az olaszok nagyon meg tudják adni a módját a kávézásnak, a sütizésnek és az ízek élvezetének. Ezt érdemes beiktatnod saját életedbe is. Ha az ételre egyfajta értékként tekintesz, és lassan kiélvezed a kulináris élményeket, azzal a táplálkozás új szintjeit ismerheted meg. 

 

Súlycsökkentés életvidám hangulatban

 

Az olasz tésztaételek időnkénti fogyasztása kétségkívül jót tesz a léleknek, de ha fogyni is szeretnél, akkor válaszd inkább nagyrészt a rostokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket és a halféléket, tenger gyümölcseit. A magas rostbevitel előnyei nem csak a növényi alapanyagok alacsonyabb kalóriatartalmával mutatkoznak meg, hanem az emésztőrendszeri problémák megelőzésével is. Az olajok használata a székrekedés ellen remek választásnak bizonyul, ami a bélrendszert érintő daganatos betegségek terén mutatja meg előnyeit. Fogyassz tehát nyers vagy párolt zöldségeket köretként húsokhoz, halakhoz, így a mérleg is egyre kevesebbet mutat majd.

 

Az olasz mentalitás sokban különbözik a magyartól. Nem csak a napsütés, vagy a tengerpart folyamatos közelsége állhat ennek hátterében, hanem valamiféle generációkon átívelő életszemlélet, amely az életigenlést és a család iránti odaadást helyezi középpontba. Nem csoda hát, hogy az olasz csizma lakói akkor is megtalálják a pozitívumokat, amikor egy helyzetben vajmi kevés van. Ez a testi és a pszichés egészséget egyaránt szolgálja, s sokat tanulhatnánk belőle saját mindennapjainkat illetően.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://blog.etterem.hu/a-csizma-ezer-ize-avagy-az-italiai-gasztronomia-rejtelmei/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.