Összetörték a szíved? Akár megbetegedés is lehet a vége!

Összetörték a szíved? Akár megbetegedés is lehet a vége!

A szerelmi bánatot élete során szinte mindenki megtapasztalja. Vannak, akik rossz választásaik kapcsán többször is, mások talán csak felnőtt fejjel élik át a gyötrelmet. A viszonzatlanság éppen úgy állhat a háttérben, mint a másikban való csalódás. Egy párkapcsolat vége igencsak képes megviselni azt a felet, aki úgy érzi, vétlenként van jelen a történetben. Mielőtt azonban nagyon mélyre süllyednél, érdemes tudnod, hogy akár betegség is lehet a dolog vége.

 

Hormonlöket a szervezetben

 

Az összetört szív szindróma ismert és elfogadott jelenség. Bár elsősorban a szívet érintheti, de a legyengült immunrendszerrel összefüggésben más szervek is problémásak lehetnek. A mellkasi fájdalmak igen ijesztőek lehetnek az érintettek számára, hiszen gyakran infarktusra asszociálnak. Tény pedig, hogy ez krízishelyzetben sokkal inkább a hormonok összjátékának hatása. A szervezetet elöntő, stressz hatására termelődő hormonok mellkasi fájdalmat okozhatnak.

 

A szívbetegség valós kockázat

 

Mint kiderült a megtört szív szindróma esetében a szív egy része meg is nagyobbodhat átmenetileg. Nem csak szerelmi bánat esetén fordulhat elő, hanem lelki vagy fizikai megrázkódtatás következtében is. Mivel azonban a stressz hormonok tartós jelenléte a szívet ténylegesen károsíthatja, így a tudatosság e területen is kiemelt szerepet játszik. Ha mégis orvosi kezelésre lenne szükség, akkor rendszerint vérnyomáscsökkentőkkel és antidepresszánsokkal szokták megoldani a helyzetet. Sajnos tény azonban, hogy amíg a lelki teher jelen van életünkben, addig szívünk sincsen biztonságban.

 

Test és psziché

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy test és lélek komplex egészként működik. Aligha képzelhetjük el egyik egészségét a másik nélkül. Naomi Eisenberg kaliforniai kutató szerint a pszichés megrázkódtatás hatására olyan agyi központok érintettek, mint a melyek a fizikai fájdalom észlelésekor aktivizálódnak. Egyértelmű tehát, hogy a lelki szenvedés tulajdonképpen ténylegesen fizikai fájdalommal jár együtt. Bebizonyosodott az is, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek a lelki fájdalmakkal küzdők kínlódását is enyhítik, némileg közömbössé tesznek. Mielőtt azonban szerelmi bánat kapcsán is a fájdalomcsillapító után nyúlnánk, érdemes tudni, hogy nem ez a megoldás, sőt, ezzel akár árthatunk is szervezetünknek.

 

Objektív szemléletmód

 

De akkor mégis mi a megoldás? Hogyan éljük túl a szenvedést? Milyen módszerek vannak a lelki megrázkódtatásból való kilábalásra? Mindenki másra esküszik. Vannak, akiknél átmenetileg a vásárlás vagy egy új párkapcsolat hozhat gyógyírt, mások a romantikus filmeken történő zokogással adják ki magukból a felgyülemlett stresszt. Nagyon fontos azonban, hogy objektíven igyekezzünk megvizsgálni a kialakult helyzetet és átgondolni, valójában mi volt saját szerepünk az egészben.

 

Tudsz-e változtatni valamin? 

 

Amikor az életben fájdalmas helyzetek adódnak, akkor célszerű megvizsgálni, hogy tulajdonképpen milyen lehetőségeink vannak, mit tehetünk adott szituációban. Van min változtatnod? Tehetsz bármit is annak érdekében, hogy a helyzet másként alakuljon a jövőben az érintett személlyel? Ha úgy érzed, itt a vége a dolognak, és ezt valahogyan el kell fogadnod, akkor annál jobb, minél előbb teszed ezt meg, és lépsz túl a dolgon. Te voltál az, aki hibáztál? Látod saját gyengeségeid a történetben? Ha már nincs visszaút, akkor talán itt az ideje, hogy dolgozz magadon. Az már egy jó pont, ha tudod, min célszerű változtatnod, hiszen így a jövőben elkerülheted a hasonló helyzeteket és hibás lépéseket.

 

Vigyázz a letargiával, mert beteggé tehet!

 

Nem csak a szíved van veszélyben, ha tovább süllyedsz a gödörben. A lelki kiegyensúlyozatlanság gyengíti az immunrendszert, innentől fogva pedig a megbetegedések is könnyebben érkeznek. Ahelyett, hogy elhagynád magad, töltsd ki minden szabadidőd. Ideig-óráig akár az is megoldás lehet, ha a munkával foglalkozol fokozottan. A strucc-politika természetesen nem működőképes, de egy ideig hozzásegíthet ahhoz, hogy ne az önsajnálattal teljenek napjaid, kockáztatva ezzel azt, hogy még mélyebbre kerülsz. Ha már látod, hogy az élet bizony megy tovább, és lelhetsz örömet más dolgokban is, akkor idővel biztosan elérkezik az a pont, amikor tisztába teszed lelked dolgait, és elkezdődik a feldolgozás fázisa.

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.