Őszi fertőzéses megbetegedések - Van mód az elkerülésükre?

Őszi fertőzéses megbetegedések - Van mód az elkerülésükre?

Köhögés, torokfájás, láz, gyengeség- ezek a tünetek rendszerint előtérbe kerülnek az őszi-téli hónapokban. Ugyan az aktuális helyzetben különös figyelmet érdemel minden hasonló panasz, de a tapasztalatok szerint sokan a hagyományos meghűlés vagy az influenza kellemetlenségeit élik meg. A legtöbb kórokozónak ugyanis a párás, hűvös időjárás kedvez, s ilyenkor tudnak igazán terjedni, fertőzni. Jó hír azonban, hogy tenni lehet ellenük. Cikkünkben annak járunk utána, hogy az élet mely területeire ügyeljünk fokozottan a megfázásos, vírusfertőzéses hónapokban.

 

Sokan úgy vannak vele, hogy a meghűlés, a felfázás, a nátha benne vannak a pakliban, és ezek rendszerint levernek a lábunkról az őszi-téli hónapokban néhányszor. Ez azonban nem törvényszerű, hiszen elővigyázatossággal, szervezetünkre való odafigyeléssel és hétköznapi szokásainkkal sokat tehetünk a megelőzés ellen. Lássuk, melyek ezek a területek!

 

Friss levegő minden nap

 

Bár legtöbben a nap nagy részét- már csak a munkából kifolyólag is- zárt terekben töltjük, de a friss levegő nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez. Ha elmarad a napi többszöri szellőztetés, azzal esélyt teremtünk arra, hogy egy vírusokkal és baktériumokkal teli közegben maradjunk. Amint tehát tehetjük, munkahelyen, iskolában, otthon is törekedjünk a kereszthuzattal történő gyakori szellőztetésre. Ezzel a belső mikroklíma egészségességének érdekében is sokat tehetünk, hiszen a páralecsapódást is megelőzhetjük, s ezzel együtt a penészesedést, valamint az általa okozott allergiás megbetegedéseket.

 

A szabadidős elfoglaltságok között a friss levegőn végzett mozgás kifejezetten ajánlott. Ne gondolj azonnal a sportpálya körül rótt kilométerekre. Helyette válassz olyan elfoglaltságot, mely örömet okoz, és egyúttal át is mozgat egy kicsit. A kirándulás, az erdei séták, vagy hazánk arborétumainak felkeresése remek választásnak bizonyul. A napsütésben szervezeted D-vitamin raktárait is feltöltheted, mely kiemelt jelentőséggel bír a betegségek megelőzésében.

 

Elég a C-vitamin?

 

S ha már a D-vitaminról esett szó, akkor nem mehetünk el a mikrotápanyagok kérdése mellett. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, de igazán akkor alkalmazható hatékonyan, ha cink egyidejű jelenléte társul hozzá. 1000 mg C-vitamin mellé 10 mg cink javasolt az optimális hasznosulás érdekében. Ez a kombináció egyébként akkor is remek választásnak bizonyul, ha már levert a lábunkról a megbetegedés, de szeretnénk mihamarabb felépülni.

 

Meleg gyógyteák a szervezet erősítéséért

 

Ha ősz, akkor előkerülnek a teák is a szekrényből. Míg nyáron inkább a víz vagy a frissen facsart zöldség-és gyümölcslevek bizonyultak leginkább egészségesnek, addig a hideg hónapok előcsalogatják belőlünk a tearajongót. A zöld tea kifejezetten ajánlott, de érdemes a matcha teával is tenni egy próbát. Ez utóbbi sokszoros hatékonysággal alkalmazható, mint a zöld tea, ráadásul az egész napos szellemi frissességet is fenntartja. A gyömbértea betegségek megelőzésére és a már kialakult állapot javítására is ideális választás, de a bodza, a hársfa és a fekete tea is hasznos, ha helyet kap az otthoni házi patikában. Nem csak teázáshoz javasolt a méz fogyasztása, hanem egyébként is javasoltak a méhészeti termékek. A virágpor, a méhpempő az egész szervezetre jótékony hatással bírnak, és elképesztő mennyiségű mikrotápanyagot tartalmaznak.

 

Nem mindegy, hogyan mosol kezet!

 

A fertőzéses megbetegedések megelőzésében kiemelt szerepet tölt be a kézmosás. Nem mindegy azonban, hogy miként teszed ezt. Nem elég csak a víz alá tartani pár másodpercre a kezeid. Fontos, hogy meleg vízzel, szappannal történjen a kéztisztítás, ügyelve arra, hogy minden ujjadat, az ujjközöket, a kézfejet, a tenyeret és a csuklót is megtisztítsd. Ezekre megvannak a begyakorolható mozdulatok, melyekkel a jelenlegi vírushelyzetben igen gyakran találkozunk. Ha nincs lehetőséget vízzel kezet mosni, akkor mindenképpen használj kézfertőtlenítő készítményt. Amennyiben az igen borsos áron kicsit spórolni szeretnél, akkor vegyél nagyobb kiszerelést, melyből többször utántöltheted a táskádban elférő kis műanyag flakont.

 

Ne tapogasd az arcod!

 

Tudtad, hogy az ember óránként legalább 16-szor nyúl az arcához? Gondolj bele, mennyi kórokozót juttathatunk így be szervezetünkbe! A baktériumok és vírusok elsősorban a szemen, a szájon és az orron keresztül jutnak be, így az arc tapogatásával jelentősen növelhetjük a fertőzésveszélyt a megfázásos, influenzás hónapokban. A cseppfertőzéssel terjedő megbetegedések ellen a maszkhasználat jó választás lehet, viszont a felületeken jelen levő kórokozóktól igen nehéz megvédeni magunkat. Gondolj csak arra, hogy aki előtted használta a bevásárlókocsit, talán rengeteg influenza vírust hordozott a kezén. Fontos tehát, hogy a kézfertőtlenítésre is ügyelj a hétköznapokban, minden közösségi tér használatát követően.

 

Az arc tapogatásáról pedig a legkönnyebben tudatossággal szokhatsz le. Akár egy új karkötő viselése is felhívhatja a figyelmed arra, hogy mi a célod. Bár sokszor tudattalanul történik az arc piszkálása, de ha kondicionálod magad, másként tartod kezeid egy-egy előadás, megbeszélés során, akkor nem fogsz lépten-nyomon az arcodhoz nyúlni- ki tudja mennyi kórokozóval a kezeden.

 

Fertőtleníts!

 

Miként a kézmosás fontosságára sem lehet elégszer felhívni a figyelmet, legalább annyira fontos a higiénikus környezet biztosítása. Ezért legtöbbet otthonodban tehetsz. Az okostelefon, a tablet tisztításához speciálisan erre a célra alkalmas fertőtlenítő, tisztító oldatot használhatsz. A telefon mellett a billentyűzet számít a leginkább kórokozóktól hemzsegő felületnek. Takarítsd meg ezt is akár napi rendszerességgel, főleg akkor, ha más is használja azt munkahelyen, vagy akár otthonodban.

 

Bár garancia nincsen arra, hogy biztosan nem kapod el a különféle fertőző megbetegedéseket, de immunrendszered erősítésével hozzájárulhatsz a mihamarabbi gyógyuláshoz. Ne feledkezz meg a megelőzés fontosságáról sem, hiszen a cél mindenekelőtt az lenne, hogy le se döntsön lábáról a meghűlés vagy például az influenza.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://oroscafe.hu/2016/11/22/osz-a-betegsegek-idoszaka-mit-tehetunk-a-megelozes-erdekeben/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.