Óvd bőröd a hideg ellen - és vészeld át a telet

Óvd bőröd a hideg ellen - és vészeld át a telet

Bőrünk, a testünk őre


Testünk és környezetünk, valamint önmagunk és a többi ember közötti védőpajzsként a bőr megóvja szervezetünket, és segít az érintés megtapasztalásában. A bőr nem pusztán egy burok, hanem teljes értékű szerv, hírvivő, amely közvetlen kapcsolatban áll az aggyal. Kölcsönhatások és interakciók színhelyéül is szolgál, ezáltal pedig kulcsfontosságú szerepet játszik ellenálló-képességünkben, és számos biológiai, kémiai és pszichológiai funkciót lát el.

 

Ha bőre száraz, irritált vagy atópiás, ne vakarja!

 

Könnyű mondani! Azonban a krónikus gyulladással és viszketéssel járó, nagyon száraz és irritált bőrt a bőrgyógyászok „atópiás bőrnek”, vagy ekcémának nevezik. A betegség általában 3 hónapos és 5 éves kor között jelenik meg. Az atópiás bőr különösen érzékeny a hidegre. Megoldás: melegen tartani, puha ruhába bújni, nyugtató termékeket használni a bőrre. https://unipatika.hu/ks/atoderm


Mi történik a bőr belsejében?

 

Az atópia bizonyos allergénekkel szembeni túlzott reakció, érintheti a bőrt, a hörgőket és az emésztőrendszert. Az atópiás bőr áteresztőképessége gyengül: a lipidek hiánya miatt többé nem képez megfelelő védőréteget. Az allergének és a baktériumok könnyebben behatolnak, és gyulladásos reakciót idéznek elő. A főleg az arcon és a „gyűrődő” területeken (könyék-, térdhajlat) megjelenő, viszketéssel járó piros foltok állandósulnak. A vakarózás súlyosbítja a gyulladást, ami a betegség újabb és újabb fellángolását eredményezi: az ekcémás fellángolásokat nyugalmi időszakok váltják. 

 

Az atópiás dermatitisz egy gyulladásos, visszatérő bőrbetegség, amelynek során a viszketés és a nagyon száraz bőr mellett hámló és piros foltok jelennek meg a testen.

 

Jó indulatú, nem fertőző krónikus betegségről van szó, amely az ekcémából fejlődik ki és az esetek többségében a gyermekkor alatt teljesen elmúlik.


Kialakulásának oka:

 

A rendkívül száraz bőr barrier funkciójának sérülése okán már nem tudja betölteni addigi szerepét, hogy megvédje a bőrt a külső hatásoktól és allergénektől. Önmagában a száraz bőr nem válik atópiássá; közre játszik a genetikai háttér is.

 

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ha az egyik szülőnek atópiás bőre van, 30% a valószínűsége annak, hogy a gyermeke is hasonló jellegű bőrrel rendelkezik. Ha mindkét szülő érintett, a valószínűség 70%-ra nő.

 

A barrier funkcióját vesztett bőr áteresztőképessége nő, ennek következtében átengedi az allergéneket (poratka, állati szőr, pollen, stb.), és bizonyos baktériumokat is (Staphylococcus aureus) amik gyulladásos reakciókat okozhatnak. Néhány élelmiszerallergén, úgy, mint a tehéntej vagy a tojás is kiválthat reakciókat az emésztőrendszerben, ami ekcémát okozhat. Azonban az esetek túlnyomó többségében az atópiás gyermeknél nem jellemző az ételallergia.

 

Egyéb tényezők, mint például a túlzott vízhasználat a bőrön, nem megfelelő szellőzés a lakásokban, túl jó szigetelés, cigarettafüst és városi légszennyezés, vegyi anyagok alkalmazása a bőrön, a meleg vagy az izzadtság is vezethetnek irritációhoz és egyben ekcémához is.

 

Az „atópiás menetelés” fázisai:

 

1. fázis : Az atópiás dermatitisz általában a babák 2-3 hónapos korában piros foltokkal kezdődik, amik először az arcon, a kezeken majd később a könyök és a térd környékén jelentkeznek. A betegség 1 vagy 2 év alatt fejlődik ki. Ez idő alatt többször eltűnnek jelei, de újra jelentkeznek.  A bőr tartósan száraz marad, amely viszketést, álmatlanságot okoz és rontja az életminőséget.

 

2. fázis: A bőr gyulladásos állapota krónikussá válik és más testrészekre is átterjed. Ezen kívül fokozott válasz lép fel az immunrendszer részéről.

 

3. fázis: Néhány év elteltével, egyes gyermekeknél kialakulhat az atópia egy másik formában, úgymint nátha és/vagy allergiás asztma. Ez a betegség utolsó fázisa.

 

Annak érdekében, hogy megelőzzük az atópiás dermatitisz előfordulását és súlyosbodását, fontos, hogy felismerjük és kezeljük időben a megjelenő tüneteket már a születéstől fogva.

 

Bioderma

Forrás: Bioderma Magyarország
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.