Reggeli fáradtság? Ezek az okok állnak leggyakrabban a háttérben!

Reggeli fáradtság? Ezek az okok állnak leggyakrabban a háttérben!

Alig tudsz magadhoz térni az ébresztő ellenére? Sokszoros nekifutásra sikerül csak kikelni az ágyból? Nem vagy a koránkelés művésze, és ha tehetnéd, délig lustálkodnál? Pedig hasznos, ha egy idő után azt érzed, szinte már kivet magából az ágy. Arról árulkodik ez, hogy szervezeted feltöltődött az éjszaka során, és új energiákkal vágsz bele napodba. Mégis sokan vannak, akik fáradtan ébrednek reggelente, és az alvással töltött idő ellenére is nehezen indulnak számukra a reggelek. Mi állhat ennek hátterében? Vajon összefügg mindez betegséggel, a szervezet legyengülésével? Hogyan hat az évszakváltás a reggeli energiahiányra? Tarts velünk, és találjuk meg együtt, min érdemes változtatnod!

 

A kék fény nagyobb gond, mint hinnéd

 

Azok közé tartozol, akik a telefonjukkal ébrednek és fekszenek? Még este is a laptopon keresgélsz, közösségi portálokon vagy jelen? A számítógépek, okostelefonok és laptopok mindennapjaink szerves részét képezik. Aligha képzelhető el ma már olyan munkahely, ahol ne lenne szükség alkalmazásukra. Míg azonban nappal az éberség fenntartásában segíthetnek ezek, addig este, elalvás előtt kifejezetten megnehezíthetik a nyugalmi fázisra való áttérést.

 

Egyébként sem javasolt az indokoltnál többet használni ezeket a készülékeket, hiszen gyakran együtt járnak a mozgáshiányos életmóddal és a súlyfelesleg kialakulásával. A fejfájás és a látás romlása is számlájukra írható, így a kék fény életünkben való jelenlétét mindenképpen javasolt korlátozni.

 

Tudtad, hogy a kék fény elnyomja a melatonin termelését? Ez az a hormon, ami elősegíti az elalvást. Ha nem termelődik elegendő a szervezetben, akkor nehezebben alszol el, kevésbé lesz minőségi a pihenés, és reggel is fáradtan ébredhetsz majd. Fontos tehát, hogy elalvás előtt néhány órával már mellőzd a laptop, a tablet, vagy az okostelefon használatát. Érdemes napközben is elegendő időt tölteni természetes fényben, ez egyébként az általános egészségi állapotra is jótékony hatással van. Hasznos, ha digitális eszközeidhez olyan alkalmazást használsz, amely éjszakai használat esetén nincs rossz hatással a szemre.

 

Nem mindegy, milyen a hálószobai környezet!

 

Az alvás minőségét sokan összefüggésbe hozzák a hozzá kialakított környezettel. A kifeküdt matrac alapvetően nyomja rá bélyegét az éjszakai nyugalomra, és reggeli derékfájással társulhat. Érdemes körülbelül 10 évente cserélni a matracot, már csak azért is, mert rengeteg poratka megtelepedhet benne, még a takarításra való maximális odafigyelés mellett is.

 

Figyelj oda arra is, hogy milyen hőmérséklet uralkodik a hálószobában. A szélsőséges értékek mindenképpen kerülendőek. A meleg helyett a kissé hűvösebb számít ideálisnak. Ha nehezen alszol el, akkor próbáld ki a zokniban alvást. Ennek köszönhetően a vérerek tágulnak, és így a szervezet hőháztartását jobban támogatják. Legjobb, ha nem haladja meg a hálószoba hőmérséklete a húsz fokot, de ugyanakkor javasolt mindig az időjárásnak megfelelő hálóruhát viselni.

 

Elalvás televízióval? Valóban nem egészséges?

 

Sokan vannak, akik kifejezetten televíziót nézve tudnak elaludni. Bár ezt a szakemberek nem tartják egészségesnek, de mai korunkban az egész napos hajtás és stressz mellett könnyen lehet, hogy éppen egy efféle rituálé szükséges a kikapcsoláshoz és az ellazuláshoz. Ha azonban nem szeretnél minden hangosabb reklámra felébredni, akkor válaszd inkább az online filmeket, melyek egyenletes háttérzajként segíthetnek elaludni. A pihentető alvás megteremtésében ez a legkevésbé egészségtelen szokás, ha a háttérzaj a kikapcsolást szolgálja.

 

Vacsora lefekvés előtt? Mutatjuk, milyen szokások kerülendőek!

 

Az éjszakai pihenés minőségére nagymértékben hatással van az, hogy a nap folyamán mit eszünk és iszunk. Kezdjük is azonnal a koffeintartalmú italokkal, melyek sokak napjaiban kapnak helyet. Az energiaitalok kifejezetten károsak lehetnek az egészségre, viszont egy-két kávé elfogyasztása nem csak szertartás-jelleggel bírhat, hanem az energikusságot is segíthet fenntartani. Mint sok más esetben, itt is javasolt az „arany középutat” megtartani. Ha a kávét elalvás előtt 4-6 órával iszod, az igencsak megnehezítheti az alvást. Hasonlóképp kerülendő az alkohol is. Bár szedatív hatásánál fogva segítheti az elalvást, de a pihenés minősége garantáltan nem lesz kielégítő. Egyébként is kerülendő az alkoholfogyasztás akkor, ha szeretnél egészségtudatosan élni.

 

A koffeint és alkoholt tartalmazó italok vízhajtó tulajdonsággal bírnak. A gyakori toalett-látogatás azonban akkor is előfordulhat, ha sok folyadékot iszol estefelé. A napi vízbevitelt inkább oszd el a nap folyamán, és este már kevesebbet igyál. Fontos tudnod, hogy ha éjszaka gyakran felkelsz a vizelési inger miatt, az akár betegségnek is lehet a jele, melynek feltérképezéséhez érdemes felkeresni háziorvosod.

 

Háttérben a hiánybetegségek

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szervezetben jelen levő ásványi anyagok és vitaminok mekkora jelentőséggel bírnak. Hatással vannak az alvás minőségére is, így ha bármilyen hiánybetegséggel küzdesz, akkor előfordulhat, bár eleget aludtál, mégis fáradtan ébredsz. S hogy milyen mikroelemek érdemelnek fokozott figyelmet?

 

A vashiány gyakoribb, mint hinnénk, s ha ez a probléma áll fenn, akkor sokszor előfordul gyengeség, álmosság, állandósult fáradtság. Nem más az oka ennek, mint az, hogy így nem jutnak a sejtek elegendő oxigénhez. Megéri a magnéziumra, a káliumra, a B12-vitaminra és a D-vitaminra is figyelni, ugyanis ezek hiánya is fáradtságot eredményezhet.

 

Amennyiben a felsorolt területeken beiktatott változtatások sem hozzák meg a kívánt hatást, úgy érdemes lehet orvoshoz fordulni egy alapos kivizsgálás céljából. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a felsorolt területekre való figyelés már önmagában is megoldhatja a problémát.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/faradtan-ebredsz-reggel-itt-az-5-leggyakoribb-ok-es-a-megoldasok/
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.