Jó, ha tudod! - Szemünket is óvni kell az erős UV-sugaraktól!

Jó, ha tudod!
Szemünket is óvni kell az erős UV-sugaraktól!

Köztudott, hogy az erős UV-sugárzás káros a bőrünknek, azt azonban már kevésbé vesszük figyelembe, hogy a szemünkre nézve is veszélyes lehet. Rövid távon okozhat akár retinagyulladást, kötő- és szaruhártyagyulladást. A hosszabb távú hatások lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek. Rosszindulatú elváltozás, szürkehályog és kúszóhályog alakulhat ki, illetve szerepe lehet az időskori makuladegenerációs folyamatokban is.


Nagyobb a rizikó a nyári hónapokban, különösen 10 és 15 óra között, illetve a fényvisszaverő felszínek közelében, mint például a vízparton, homokos részeken vagy hóban, illetve magashegységekben. A kúszóhályog különösen gyakori a vízparton vagy magas hegységekben dolgozóknál. Az elváltozás egy kötőhártya vastagodás, ami a szemfelszínen nő és azért veszélyes, mert rá tud kúszni a szaruhártyára, gyakori gyulladást és fénytörési hibát okozva ezzel a szemfelszínen. A szürkehályog esetében a szemlencse rugalmassága és átlátszósága romlik, a pupilla területe egyre szürkébbé válik, mely elmosódott, vízfüggönyszerű látásromlást okoz.


A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az UV-B sugárzás károsabb, mivel nagyobb az energiája, azonban nagy részét a szaruhártya és a szemlencse elnyeli. Az UV-A sugárzás kisebb energiájú, de kevésbé nyelődik el a szem elülső részében, így több károsodást tud okozni a szem belsejében. Mindkét típusú UV-sugárzás káros a szemre, de a megfelelő napszemüveg mindkettőt blokkolja.


A szemünket megfelelően védő napszemüveg mind az UVA mind az UVB sugarakat kiszűri. Vásárláskor az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket keressük, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolja a szűrő. Fontos tudni, hogyha a lencsék csak sötétítenek, akkor a pupilla kitágul, ezáltal még több káros sugárzás érheti a szemet UV-védelem nélkül. A napba nézni még UV-szűrős napszemüvegben is tilos! Ilyenkor a direkt napfény fókuszálódik a retinának arra a pontjára, ahol az éleslátás van, gyakorlatilag megégetve azt, ami maradandó károsodást okoz.


Mit tehetünk még?


A napszemüveg viselése mellett a szemvitaminok alkalmasak lehetnek arra, hogy támogassuk szemünk védelmét. A készítmények lutein tartalma (a retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga) és a hozzájuk adott antioxidánsok hozzájárulnak a fénysugárzás okozta oxidatív szemkárosodás csökkentéséhez.

 

Írta: Dr. Szikora Gyöngyvér

szakgyógyszerész

Forrás: www.semmelweiskft.hu; www.meteoklinika.hu
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.