Szénanáthát okozó növényi allergének

Szénanáthát okozó növényi allergének

A tavasz kezdetével a természet megújul és hívogat bennünket a szabadba, sokak számára azonban kellemetlen tünetekkel társul a kirándulás, vagy akár a kertészkedés. Összeállításunkban a szénanáthás tüneteket kiváltó növényekkel foglalkozunk.

 

A növények által okozott allergiás időszakot három szezonra oszthatjuk: a fák virágzása indítja tavasszal, majd nyár elején a pázsitfűfélék és gabonák virágporai, s végül nyár végén a gyomok pollenjei vannak a legmagasabb koncentrációban a levegőben.

 

Tavaszi időszak - fák

 

Legkorábban a mogyorófélék virágoznak, virágzásuk már január végén megkezdődik. Az éger - a mogyoróhoz hasonlóan - szintén a nyírfafélékhez tartozik, virágpora igen erős allergén. A nyírfa március elejétől okoz panaszokat, pollenjeire minden negyedik szénanáthás ember érzékeny.  A platán pollenje nehéz, ezért elsősorban a fa környezetében észleljük az allergiás tüneteket. A fűzfa esetében a hazavitt és vázába tett barkák okoznak leggyakrabban veszélyes allergiás tüneteket1.

 

Nyári szezon - pázsitfűfélék

 

A fűféléknek csak Magyarországon több mint 240 alfaja él (pl. perje, csomós ebír, csenkesz, tarack), megjelenésük igen különböző, de általában 10-30 cm magasságúak. A gabonafélék (búza, árpa, zab) is ebben az időszakban virágoznak, így az allergiás tünetekért ők is felelősek. Tünetként nemcsak szénanáthás, hanem bőrtünetek is jelentkezhetnek.

 

Nyár végi, őszi virágzások - a gyomok ideje

 

A leggyakoribb és legerősebb allergén hatással a parlagfű rendelkezik. Egynyári növény, május végétől indul intenzív fejlődésnek, virágzása július-szeptember közötti időszakban van. A pollenszennyezés elleni védekezés részeként a parlagfű jelentősége abban is megmutatkozik, hogy törvényben szabályozott előírás van arról, hogy “a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni” és ezt az állapotot folyamatosan fenntartani.2 A fekete üröm virágpora szintén az egyik legerősebb allergén, a parlagfűvel együtt a legtöbb allergiás megbetegedés okozója.

 

Növényi allergének esetében a cél a gyomok - és ezáltal pollenjeik - mennyiségének minimálisra csökkentése úgy, hogy közben a hasznos növényeinket ne veszélyeztessük. A mezőgazdaságilag művelt területeken mechanikai (kaszálás, kapálás) és vegyszeres megoldásokat is alkalmaznak, míg lakókörzetekben és kertekben a mechanikai védekezés a preferált.3

 

Szénanáthás beteg számára olyan (zöld) környezet kialakítása szerencsés, melyben alacsony pollenkibocsájtású növények élnek. A rovarbeporzású fajokat érdemes választani a szélbeporzású egyedekkel ellentétben. Az sem mindegy, mikor kertészkedünk: a pollenkoncentráció a reggeli órákban a legmagasabb, illetve száraz, szeles napokon szintén magas. Rendszeres fűnyírással a pázsit virágzása elkerülhető, így azok pollenkibocsájtása jelentősen csökkenthető. A kertészkedést kesztyűben célszerű végezni4.

 

A pollenek teljes elkerülése sajnos nem megoldható, ilyenkor szükséges gyógyszeres kezelést alkalmazni a tünetek csökkentése érdekében. Leggyakrabban antihisztaminokat, szemcseppet, orrsprayt, illetve bőrtünetek esetén gyulladáscsökkentő, nyugtató krémeket használhatunk. Súlyosabb esetben orvosi javallatra szteroidok alkalmazása is szükséges lehet.

 

Létezik egy olyan hosszútávú kezelési módszer, az immunterápia, amely során a szervezet kis dózisokban kapja az allergén anyagot, s az immunrendszer megtanulja tolerálni az allergént.

 

Tanácsok pollenallergiásoknak


- pollennaptár és -térkép nyomonkövetése

- pollenben gazdag területek kerülése

- zárt ablakok melletti autózás és alvás

- a ruhák lehetőleg zárt térben való szárítása

- gyakori hajmosás

 

pollennaptár

 

Mivel a szénanáthás megbetegedések száma évről évre nő, figyeljünk oda a környezetünkre magunk és mások érdekében is!

 

Írta: Dr. Szikora Gyöngyvér

szakgyógyszerész

 

Irodalom:

1: http://www.komfortabc.hu/cikkek/novenyek/allergiat_okozo_novenyek.php

2: https://portal.nebih.gov.hu/-/ismerjuk-fel-a-parlagfuvet-

3: http://www.nefmi.gov.hu/letolt/kutat/tep/agrar/tothmohacsi.pdf

4: https://www.allergiakozpont.hu/media_anyagok/201005/harmonet.pdf

 
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.