Támogassuk bőrünket fényvédelemmel

Támogassuk bőrünket fényvédelemmel

tt a tavasz, a nap sugarai jólesően simogatják bőrünket, azonban nem szabad megfeledkeznünk a fényvédelem fontosságáról!


A nap UV sugarai, amik elérik a Földünket s így bőrünket is, UVA és UVB sugarakból állnak. A bőr felszínét ért UVB sugarak kb. 80%-át a hámréteg, mint természetes védőréteg blokkolja. Az UVB sugárzás fontos életfolyamatokban segít (pl. D-vitamin szintézis), de vannak káros következményei is. A bőrben az azonnali reakciókért felelős, pl. bőrpír, napégés. 

Az UVA sugarak ellen nincs védelmi rendszerünk, az teljes mértékben bejut a bőrbe. Ez a fajta sugárzás felelős a késleltetett reakciókért (bőr fényöregedése, napallergia, bőrrák, melanóma).

 

Kiknek ajánlott fokozott figyelem?

 

Mindenkinek érdemes odafigyelnie a megfelelő fényvédelemre, a mértékkel történő napon tartózkodásra, de kiemelten fontos az alábbi esetekben:


Gyermekek esetében, mivel az ő bőrük védelmi mechanizmusa gyengébb. A fényvédőket tekintve 1 éves kor alatt olyan fizikai fényszűrős, hipoallergén készítmény javasolt, mely az UVA és UVB sugarak ellen is védelmet nyújt.


Várandósoknak a hormonváltozások miatti pigmentfoltosodás, illetve bármilyen sebbel, pattanással rendelkezők, vagy égett bőrfelület, friss műtéti heg esetén a bőr fokozott pigmentfoltosodása miatt szükséges nagyobb védelem.


Azok, akik napallergiások, vagy ahol korábban már előfordult bőrdaganat a családban, szintén magas védelmet biztosító fényvédőt érdemes használniuk.


Bőrgyógyászti hámlasztó kezelések alatt, után is mindenképp oda kell figyelni a fényvédelemre.


Nem utolsó sorban, bizonyos gyógyszerek szedése, használata mellett is szükséges fényvédőt használni, mert egyes hatóanyagok rendelkezhetnek fényérzékenyítő mellékhatással. Ilyenek pl. antibiotikumok (tetraciklin, doxiciklin, ciprofloxacin, levofloxacin, szulfametoxazol), nem szteroid gyulladáscsökkentők (ketoprofen, ketotifen, fenilbutazon), malária-ellenes szerek (kinin, kloroquin), vízhajtók (furosemid, hidrochlorotiazid), keringésre ható szerek (amiodaron, nifedipin, diltiazem), szulfonil-urea típusú cukorgyógyszerek (glimepirid, glibenklamid, gliklazid), retinoidok (izotretinoin, acitrenin), gombaellenes szerek (griseofulvin).

 

Milyen a jó fényvédő készítmény?

 

Ahhoz, hogy bőrünk megfelelő védelmet kapjon, a következő feltételeknek kell megfeleljen egy fényvédő termék: magas tolerancia (hipoallergén), fotostabilitás, megfelelő állag a komfortos használathoz, lehetőleg legyen víz- és izzadásálló, továbbá UVA (PPD érték) és UVB sugarak (SPF érték) elleni védelemmel egyaránt kell rendelkeznie. Szerencsére sokféle állag közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja bőrtípusának megfelelőt. Olaj, vagy krém állag javasolt a szárazabb bőrűeknek; spray, fluid, tej a normál/zsíros bőrűeknek.


A fényvédő hatóanyag lehet fizikai szűrős (visszaveri, vagy megtöri a fényt), illetve kémiai elven működő (elnyeli a fényt). A fizikai szűrős elsősorban kisgyermekek, napallergiások számára javasolt.


Bőrünk napvédő használata nélkül csak meghatározott ideig - bőrtipustól függően 5-30percig - bírja ki leégés nélkül. A fényvédők SPF értéke mutatja, hogy mennyivel több időt tölthetünk a napon anélkül, hogy ez megtörténne. Világosabb bőrűek, illetve fokozott védelem esetén 50+ erősség az ajánlott, sötétebb bőrűeknek legalább 20, és másfél-két óránként így is javasolt újra használni a fényvédőket a megfelelő védelem érdekében. A PPD érték az UVA sugarak elleni védelmet mutatja. A jó minőségű termékekben az SPF/PPD aránya 3 körül van.

 

Miért fontos figyelni bőrünk változásait?

 

Sajnos manapság gyakran előfordulnak a bőr rosszindulatú elváltozásai, a bőrrák (bazalioma, spinalioma) illetve a melanoma. Előbbi általában a napnak kitett területeken, utóbbi bárhol a testen kialakulhat. Kialakulásuk rizikóját csökkenthetjük az alábbiakkal:


-gyermekek szigorú fényvédelme

-napégések elkerülése (ruházat, fényvédők)

-szűrővizsgálatok megfelelő gyakorisággal

-rendszeres önvizsgálat (ABC-elv szerint)


A-                  Asszimetria

B-                   Border (határ): szabálytalan szélek

C-                   Color (szín): eltérő árnyalatok

D-                  Diameter (átmérő): 6mm-nél nagyobb

E-                   Elváltozás: mérte, szín, alak bármilyen változása

 

Legyünk tehát körültekintőek mindig, élvezzük a napfényt, mindezt azonban tegyük megfelelő óvintézkedések mellett és a fényvédők helyes használatával, ezzel csökkenthetjük a napsugárzás által okozott hosszútávú ártalmak (bőröregedés, ráncok, pigmentfoltok, bőrrák) kockázatát!

 

Forrás: www.drsikloskrisztina.hu/hu/utmutato-fenyvedelem-utvesztoiben/; https://medicover.hu/egeszsegmegorzes/napfeny-hatasai-fenyvedelem/; https://phlebomed.hu/hu/fenyvedelem; www.melanoma.hu

 

Írta: Dr.Szikora Gyöngyvértermékajánló:
BIODERMA
Photoderm Spot-Age krém
SPF 50+
(40ml)
részletek
akciós ár: 5.599 Ft
- 20 %
újdonság

további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.