Testápolási tippek - babáknak

Testápolási tippek - babáknak

 

 

A babák bőre jóval vékonyabb, mint a felnőtteké, emiatt a külső ingerekre gyorsabban és intenzívebben reagál. Hároméves korig fokozott odafigyeléssel fontos megválogatni, hogy mivel és hogyan ápoljuk a baba bőrét, hiszen kisbabánknak a legjobbat szeretnénk.

 

1. Bőrápolás

Használjunk kifejezetten babáknak szánt termékeket – bőrük újszülött és csecsemő korban még érzékeny, kevésbé ellenálló és vékony. Az Unipatika Gyógyszertárakban több típusú fürdető és testápoló, illetve popsikrém közül lehet választani.

 

2. Pelenkázás

A pelenkával fedett terület különleges ápolást igényel, így elkerülhető a bőrgyulladás. Először alaposan, de kíméletesen tisztítsuk meg, és töröljük szárazra a popsit, illetve a nemi szerveket. Ezt követően jöhet a védőkrém, majd a pelenka. A popsikenőcsök védőréteget képeznek a bőr felszínén, taszítva a nedvességet. A védőkrém használatával megelőzhető, hogy a popsi felázzon, kipirosodjon.

 

3. Köldökápolás

A köldökcsonkot minden pelenka cserénél ellenőrizzük, hogy megfelelően tiszta és száraz-e. Tisztítása során az elhalt szövetet óvatosan távolítjuk el, megakadályozva a fertőzést. Miután a köldökcsonk leesett, sefeledkezzünk meg a rendszeres ellenőrzéséről. Ha változást veszünk észre a köldökön (pl. váladék jelenik meg), jelentkezzünk az orvosnál vagy védőnőnél.

 

4. Fürdetés

A gyakori, és hosszan tartó fürdés kiszárítja a baba bőrét, úgyhogy siessünk a fürdetéssel. Fontos a hajlatok, pelenkával fedett terület alapos tisztítása, erre szánjunk több időt.

 

5. Hőmérséklet

Fürdetéskor nemcsak a fürdővíz hőmérséklete, de a szobahőmérséklet is fontos. Hűvös helyen fázik a baba. Az ideális fürdővíz hőmérséklete 37 °C, míg a szobahőmérséklet 24 °C körüli.

 

6. Testápolás

Miután megfürdettük a kicsit, jöhet a kényeztetés ápoló olajjal vagy krémmel. Azon túl, hogy a baba érzékeny bőrének kiszáradását megelőzzük, az érintésekkel, simogatásokkal a baba egészségéért is teszünk. A kisbabák érzik a szeretettel teli gondoskodást, ezáltal kiegyensúlyozottabbak lehetnek.

 

7. Természetes anyagok

Fontos, hogy a bőr védőrétegét megóvjuk, nincs szükség antibakteriális szerekre.

 

8. Fejbőr

Hajmosás idején figyeljük meg a pici fejbőrét, ha koszmóra hajlamos a csecsemő, koszmó elleni samponnal mossuk meg a fejét.

 

9.Fültisztítás

Ha fürdéskor víz kerül a hallójáratokba, textilpelenkával töröljük ki onnan. Egyéb eszközöket, pl. fültisztító pálca – mellőzzük.

 

10. Körömápolás

A körömvágás különösen fontos. Léteznek lekerekített végű babaollók, babakörömcsipeszek erre a célra. A kicsik, különösen első hetekben könnyen megkarmolhatják magukat. Ezt elkerülendő, használjunk a baba kezére kis pamutkesztyűt.

 

+1. Bármilyen készítményt is választunk kisbabánknak, a következő szempontokra különösen figyeljünk: A kisbabák bőre még nagyon érzékeny, nincs meg az alapvető védelmi rétege. Ezért kerülendők az illatanyagok, felesleges kémiai szerek, lúgos hatású szappanok ápolók. Gyógyszertárainkban sokféle készítmény kapható, amik speciálisan megfelelnek ezen kritériumoknak.

 

Írta: Paksiné Dr. Horváth Bettina

gyógyszertárvezető
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.