Újévi fogadalmak egy egészségesebb jövőért

Újévi fogadalmak egy egészségesebb jövőért

Újévi fogadalmak egy egészségesebb jövőért

 

Az újévi fogadalmak létjogosultsága még mindig nem ment ki a divatból. A kérdés csupán az, hogy mennyire tarthatóak ezek, képesek vagyunk-e egyik napról a másikra gyökeresen változtatni szokásainkon. Cikkünkben azok a leggyakrabban fókuszba kerülő újévi fogadalmakat vesszük sorra, amelyeket már csak saját egészséged megőrzésének kapcsán is érdemes megtartani. Az egészség és az immunerősítés a 2020-as évben rendkívüli jelentőséget kapott, célszerű tehát a prevenció érdekében is újragondolni saját testi-lelki egészségedhez fűződő viszonyod.

 

Add le végre a felesleget!

 

Alig akad kivétel, aki ne fogadkozna plusz kilóival kapcsolatban. Az elhízás sajnos népbetegségnek bizonyul, és mint kiderült, a világjárvány esetében is kockázati tényezőnek számít a túlsúly. A villámdiétákat jobb, ha félreteszed, s helyettük gondolkodj az életmódváltásban. Az interneten elérhető BMI kalkulátorral kiszámolhatod, mennyi a normális testsúlyod magasságodhoz képest. Készülj fel, lehet, hogy kellemetlen meglepetés ér majd. Ez azonban gyakran szükséges ahhoz, hogy végre megszülessen benned az elhatározás.

 

A koplalással elért eredmények aligha tarthatóak, hiszen a szervezet csak még inkább tartalékoló üzemmódba kapcsol. A heti körülbelül másfél-egy kilogrammos fogyás az, ami reálisnak bizonyul. Ne feledkezz meg arról sem, hogy az étkezés megreformálása és a rendszeres testmozgás együttesen járulnak hozzá céljaid eléréséhez. A zöldségek, gyümölcsök nélkülözhetetlenek étrendedből, de fontos a testsúlyodnak megfelelő edzésforma és az elegendő folyadékbevitel is.

 

Bármilyen mozgás jobb, a semminél!

 

Ez az egészen apró dolgokra is igaz. A súlyfelesleggel küzdők már csak azért is veszik rá magukat nehezebben a mozgásra, mert az a túlsúly miatt jóval nagyobb energiakifejtést igényel tőlük, mint normál testsúlyú társaiktól.

 

Az aktuális helyzetben nem biztos, hogy a kondibérlet a legjobb döntés. Mozogj inkább otthonodban, vagy pattanj bringára, és kerekezz jó néhány kilométert minden nap! A rendszeres tempós séta is csodákra képes, és jelentősen képes állóképességedet növelni. Figyelj arra, milyen gyakran választod a lifted, vagy lépcsőzöl inkább helyette. Ha a közeli üzletek valamelyikét keresed fel, akkor indulj neki gyalog, hiszen minden lépés számít. Az okostelefonok vagy az okosórák lépésszámlálói kitűnő kontrollnak számítanak, és egyre motiválhatnak a napi elért eredmények.

 

Félre a rossz szokásokkal!

 

A súlyfelesleg kialakulása gyakran a folyamatos nassolásra vezethető vissza. Ki ne szeretné az édességeket vagy a sós nasikat? Egyik vagy másik biztosan gyenge pontnak számít Nálad is. Lemondani róluk nem kell, de mennyiségüket érdemes jelentősen csökkenteni, vagy ízletes alternatívákat találni. Ha érzelmi evő vagy, akkor a csokoládé helyett válaszd inkább a répát vagy az almát. A rágcsálás iránti vágyat kielégíti, ugyanakkor sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak ezek, és még a jótékony rostokkal, vitaminokkal is ellátják szervezeted.

 

Sajnos tény, hogy az energiaitalok egyre többek mindennapjainak képezik részét. Magas koffeintartalmuk mellett a bennük megtalálható cukor igen káros a szervezet számára. Fogyassz inkább naponta egyszer kávét, de ennek kiváltására is többféle alternatívát találhatsz. Kóstoltad már moringa port? Az ízétől nem leszel elragadtatva, de hatását gyorsan megérzed. Hasonló természetes energiaforrás a virágpor, a maca por, vagy például a búzafű por. Ezek a zöld teákkal megegyezősen felpörgetik szervezeted, de mindezt természetes módon teszik.

 

Alkohol, dohányzás? Egyáltalán nem trendi!

 

Talán fiatalon még menőnek számított a haverok között a dohányzás, de ma már ez korántsem így van. Bár az elektromos cigaretták minden korábbinál szélesebb választékban elérhetőek, és elméletileg egészségesebb alternatívát kínálnak, de meggondolandó, hogy az általuk alkalmazott anyagokat vajon meginnád-e. Ha nem, akkor miért mérgezed velük tüdődet?

 

Hasonló a helyzet az alkohollal. Annak egészségre gyakorolt káros hatásaihoz kétség sem férhet. Bár alkalmanként belefér egy-egy pohár bor, de a teljes alkoholmentesség is egyre inkább trendnek számít. Ugyan sajnos ez nem a fiatalok körében van így, de ha céltudatosan állsz mindennapjaidhoz, kiegyensúlyozott lelki életet élsz, akkor aligha vágysz majd arra, hogy a hétvégéket alkoholmámorban töltsd. Tény az is, hogy ha a családban van alkoholbeteg, akkor jelentősen megnő a kockázata annak, hogy a mértékletesség betartása nálad is problémát okozhat.

 

Egészségügyi kontroll rendszeresen

 

Az egészségedre való odafigyelés alapnak kellene, hogy számítson. Az időnkénti laborvizsgálatok mellett a fogászati ellenőrzés, vagy a már kialakult betegségeidhez fűződő kontrollvizsgálatok is nélkülözhetetlenek. Figyelj arra, hogy a prevenció fókuszba kerüljön életedbe, s ha nem is mindig orvosi segítséggel ügyelsz erre, akkor mindennapi szokásaiddal, az elfogyasztott alapanyagokkal és persze a testmozgással is gondoskodhatsz saját magadról ilyen téren.

 

A 2020-as év sokak számára arról szólt, hogy megküzdöttek a járványtól való félelemmel, esetleg elvesztették szeretteiket, vagy maguk is átestek a betegségen. Az egészség ekkora jelentőséggel talán még soha nem bírt, mind manapság. Hosszasan lehetne arról vitatkozni, hogy milyen módon vívta ki maga ellen az ember a természet haragját. Az viszont tény, hogy most semmi sem fontosabb, mint kihozni szervezetedből a maximumot. Fokozottan ügyelj immunrendszeredre és közérzetedre, s ennek érdekében a megfelelő étrend-kiegészítőkkel, superfoodokkal is érdemes tenned. Ne feledd, az erre fordított összeg sokszorosan megtérülhet, ha egészségben maradsz, és sikerül szeretteidet is megvédened ilyen módon.

 

Ha csak egyetlen dolgot kívánsz megfogadni a 2021-es évre, akkor legyen az egészséged fókuszba helyezése, és annak mindenáron történő megőrzése!

 

Írta: Kiss Anita
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
 SimplePay vásárlói tájékoztató
Minden jog fenntartva!
© 2021 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.