Valentin nap – hagyományok anno és most

Valentin nap – hagyományok anno és most

 

Február 14. Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és a keresztény hit hagyománya egyaránt nyomot hagyott benne.

 

A Valentin-nap története kicsit hasonlít a haloweenéhoz. Napjainkban a régi európai Bálint-napi hagyományok helyét egyre inkább átveszi az amerikából elterjedt, kommercializálódott ünnep, melyet a virágüzletek és az édességipar tett általánosan ismertté. Ezen a napon meghatványozódik az eladott virágok és szívecskés ajándéktárgyak száma, sok helyen tereken, parkokban házasságkötő sátrakat állítanak fel, ahol (jelképesen) örök hűséget fogadhatnak egymásnak a szerelmespárok.

 

Nagykereskedelmi méretekben elsőként 1840-ben az amerikai Esther Holland dobott piacra e napra szánt képeslapot, ezért nevezik őt "a valentine-ok anyjának". Az érzelmek kimutatását fölöttébb rosszalló viktoriánus korban a szerelmesek az előre gyártott kártyákkal üzentek, a szokás elterjedését az alacsony postai tarifák is elősegítették. Hamarosan már a gyerekek is küldtek üzeneteket szüleiknek, tanítóiknak, a felnőttek hozzátartozóiknak, barátaiknak.

 

Bár a Bálint-napot ma már a világ szinte minden országában megünneplik, legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van, ahol Bálintot, avagy Valentint a különböző hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének tartják. Ezen a napon Amerikában egymilliárdnál több kártya indul útjára, ez a karácsony utáni második legnagyobb forgalmú időszak a postán. (Érdekesség, hogy az üzenetek többségét a tanárok kapják tanítványaiktól.) Az internet elterjedésével természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit is küldik az emberek szeretteiknek.

 

A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek: Dél-Koreában és Japánban például csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a "Fehér napon" viszonozzák. 2011-ben Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét. Az olaszországi Terni városában hagyomány, hogy a szerelmesek napjának előestéjén egész Itáliából érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino (azaz Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket. Ám ami világszerte hasonló, hogy a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért.

 

 

Hagyományok

 

A magyar néphagyományban is a termékenységgel, párválasztással kapcsolatos szokások és hiedelmek fűződnek ehhez a naphoz. Egyes vidékeken a kotló sikeres ültetésére tartották alkalmasnak február 14-ét, máshol facsemetéket plántáltak e napon, és termésre is jósoltak: hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. A Tiszántúlon úgy vélték, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vadgalambok, a tavasz közeledtét jelezve.

 

A cserszegtomaji gazdák Bálint-napkor megkerülik a birtokukat napkelte előtt, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől. Több olyan Bálint-napi népszokás is létezett, amelyik fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák életük párját, vagy hogy megtartsák szerelmüket.A lányok, ha a párnák alá babérlevelet helyeztek, álmukban megtudhatták ki lesz a jövendőbelijük.Ha egy szerelmes pár azt szeretné, hogy szerelmük örökké tartson, mindkettejük hajszálát bele kell sütni a tésztába, és közösen elfogyasztani.

 

Manapság persze már máshogy ünnepeljük a Valentin-napot, nem nagyon akad, aki babérlevelet tenne a párnája alá, sokkal inkább virággal, csokival, vacsorával próbál kedveskedni párjának. Erre szokták mondani, hogy a Valentin-nap elüzletiesedett, de nem ugyanez történt a karácsonnyal is? Mégsem tart senki anti-karácsonyt, hanem általában mindenki megünnepli, maximum az ajándék vásárlási versenyből igyekszik kivonni magát. Azért mert a kereskedők igyekeznek minél nagyobb hasznot húzni a Valentin-napból, nem az a megoldás, hogy nem veszünk tudomást a róla. Ne fosszuk meg magunkat az örömtől, a figyelmességnek mindenki örül,  és rengeteg módja van, hogy kifejezzük szeretetünket, nem csak drágán vásárolt ajándékkal.

 

Írta: Bálint Tímea

Forrás: https://mult-kor.hu; http://anyanyelvapolo.hu; https://valentinnap.info

további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


Webshopunkra jelenleg rengeteg rendelés érkezik és a kollégák nagyon elfoglaltak. Kérjük ne telefonon, hanem email-ben tájékozódj.
telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.