Valentin nap – hagyományok anno és most

Valentin nap – hagyományok anno és most

 

Február 14. Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és a keresztény hit hagyománya egyaránt nyomot hagyott benne.

 

A Valentin-nap története kicsit hasonlít a haloweenéhoz. Napjainkban a régi európai Bálint-napi hagyományok helyét egyre inkább átveszi az amerikából elterjedt, kommercializálódott ünnep, melyet a virágüzletek és az édességipar tett általánosan ismertté. Ezen a napon meghatványozódik az eladott virágok és szívecskés ajándéktárgyak száma, sok helyen tereken, parkokban házasságkötő sátrakat állítanak fel, ahol (jelképesen) örök hűséget fogadhatnak egymásnak a szerelmespárok.

 

Nagykereskedelmi méretekben elsőként 1840-ben az amerikai Esther Holland dobott piacra e napra szánt képeslapot, ezért nevezik őt "a valentine-ok anyjának". Az érzelmek kimutatását fölöttébb rosszalló viktoriánus korban a szerelmesek az előre gyártott kártyákkal üzentek, a szokás elterjedését az alacsony postai tarifák is elősegítették. Hamarosan már a gyerekek is küldtek üzeneteket szüleiknek, tanítóiknak, a felnőttek hozzátartozóiknak, barátaiknak.

 

Bár a Bálint-napot ma már a világ szinte minden országában megünneplik, legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van, ahol Bálintot, avagy Valentint a különböző hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének tartják. Ezen a napon Amerikában egymilliárdnál több kártya indul útjára, ez a karácsony utáni második legnagyobb forgalmú időszak a postán. (Érdekesség, hogy az üzenetek többségét a tanárok kapják tanítványaiktól.) Az internet elterjedésével természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit is küldik az emberek szeretteiknek.

 

A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek: Dél-Koreában és Japánban például csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a "Fehér napon" viszonozzák. 2011-ben Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét. Az olaszországi Terni városában hagyomány, hogy a szerelmesek napjának előestéjén egész Itáliából érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino (azaz Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket. Ám ami világszerte hasonló, hogy a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért.

 

 

Hagyományok

 

A magyar néphagyományban is a termékenységgel, párválasztással kapcsolatos szokások és hiedelmek fűződnek ehhez a naphoz. Egyes vidékeken a kotló sikeres ültetésére tartották alkalmasnak február 14-ét, máshol facsemetéket plántáltak e napon, és termésre is jósoltak: hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek. A Tiszántúlon úgy vélték, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vadgalambok, a tavasz közeledtét jelezve.

 

A cserszegtomaji gazdák Bálint-napkor megkerülik a birtokukat napkelte előtt, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől. Több olyan Bálint-napi népszokás is létezett, amelyik fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák életük párját, vagy hogy megtartsák szerelmüket.A lányok, ha a párnák alá babérlevelet helyeztek, álmukban megtudhatták ki lesz a jövendőbelijük.Ha egy szerelmes pár azt szeretné, hogy szerelmük örökké tartson, mindkettejük hajszálát bele kell sütni a tésztába, és közösen elfogyasztani.

 

Manapság persze már máshogy ünnepeljük a Valentin-napot, nem nagyon akad, aki babérlevelet tenne a párnája alá, sokkal inkább virággal, csokival, vacsorával próbál kedveskedni párjának. Erre szokták mondani, hogy a Valentin-nap elüzletiesedett, de nem ugyanez történt a karácsonnyal is? Mégsem tart senki anti-karácsonyt, hanem általában mindenki megünnepli, maximum az ajándék vásárlási versenyből igyekszik kivonni magát. Azért mert a kereskedők igyekeznek minél nagyobb hasznot húzni a Valentin-napból, nem az a megoldás, hogy nem veszünk tudomást a róla. Ne fosszuk meg magunkat az örömtől, a figyelmességnek mindenki örül,  és rengeteg módja van, hogy kifejezzük szeretetünket, nem csak drágán vásárolt ajándékkal.

 

Írta: Bálint Tímea

Forrás: https://mult-kor.hu; http://anyanyelvapolo.hu; https://valentinnap.info

további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásároljon nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethet:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.