Valóban javul az önértékelés a súlycsökkentéssel?

Valóban javul az önértékelés a súlycsökkentéssel?

A plusz kilók egyre gyakrabban kerülnek szóba, és az elhízást már civilizációs megbetegedésként tartják számon. Vannak, akik hormonális problémák mögé bújnak, mások az akaraterő hiányára hivatkozva hagyják lassan felkúszni a kilókat. Ahogyan azonban észrevétlenül többet mutat a mérleg 5 kilóval, úgy akár 20-30 kiló felesleg is így rakódhat ránk. A probléma ezzel nem csak a súlyfelesleg jelentette egészségügyi kockázat, hanem az is, hogy minél nagyobb mértékű az elhízás, annál nehezebb megszabadulni a plusztól.

 

Mindez nem csak a test állapotára nyomja rá bélyegét, hanem a lélekére is. A kettő egymástól elválaszthatatlanul működik és hatással vannak egymásra, éppen ezért az elhízást a lélek megbetegedéseként is számon tarthatjuk. Pláne, hogy gyakran pszichés okok húzódnak meg mögötte. De vajon egyértelműen várható-e az önértékelés és az önbizalom helyreállása azzal, ha sikerül leadnod a felesleget? Mennyire ég bele az emberi lélekbe mindaz, ami az elhízott évek során éri életében? Hogyan reagál társadalmunk a kövérnek bélyegzett emberekre? Cikkünkben ilyen kérdéseknek is utánajárunk.

 

Mindig kövéren?

 

Aki már megélt életében olyan éveket, amikor a mérleg jelentősen többet mutatott a normálisnál, az pontosan tudja, milyen sérüléseket okozhat mindez a pszichés működésben. Nem ritka, hogy testképzavar alakul ki az érintetteknél, és szinte soványra lefogyva is a nem létező hurkákkal küzdenek. A magabiztosság hiánya megmaradhat a fogyást követően is, de szerencsére többen vannak, akik újra saját magukra találnak, és nagyobb önbizalomra tesznek szert, mint korábban.

 

Nagyobb súlyfelesleg - nagyobb lélekjelenlét

 

Cikkünkben természetesen nem azokról írunk, akik mindössze 4-5 kilótól szeretnének megszabadulni, ez ugyanis akár másfél hónap alatt sikerülhet, méghozzá tartós eredményekkel. A probléma akkor nagyobb, ha már 10-20 kilóról, vagy annál többről van szó. Tévhit lenne azt gondolni, hogy nem ez az átlag, ugyanis tény, hogy a fejlett társadalmakban az elhízás minden korábbinál nagyobb méreteket ölt. Már a tizenévesek körében is sokan súlyos elhízással küzdenek, ebből az állapotból pedig felnőve nem könnyű kijönni. Vannak, akik a várandósság után szednek magukra jelentős súlyfelesleget, de az egészségtelen életmód számlájára is gyakran írható a kialakult helyzet. Ilyenkor hosszú távra kell berendezkedni és az életmódváltást fókuszba helyezni. A gyors megoldást ígérő csodadiétákkal maximum jojo-effektust és még több plusz kilót nyerhetsz. A kitartásodra és tudatosságodra tehát mindenképpen szükséged lesz.

 

Betegség a háttérben?

 

Igen, előfordulhat. Nagyobb súlyfelesleg esetén érdemes kivizsgálást kérni, ugyanis hormonális okokra is visszavezethető a probléma. Ha azonban ilyen téren minden rendben van, akkor csak rajtad múlik, mit hozol ki életedből, testedből. A plusz kilók akár rövid idő alatt is jelentős hatást gyakorolhatnak ízületeidre, így azok fokozott odafigyelést igényelnek a későbbiekben. Gondolunk itt egészen pontosan a választott mozgásformára. Sport nélkül ugyanis kevésbé lesz sikeres a fogyás, főleg akkor, ha több tíz kilónak mondanál búcsút. Ilyenkor ugyanis feltétlenül gondolnod kell bőröd állapotára is. Hiába mondasz búcsút a kilóknak, ha bőröd nem tudja követni a változást. A mozgás a feszesség elérésében segíthet nagyon sokat.

 

Csíkok nélkül?

 

A súlyfelesleggel küzdők szinte mindannyian ismerik azokat az átkozott striákat. A bőr szakadásai arra vezethetőek vissza, hogy az nem tudja követni a hirtelen térfogatváltozást. A striáktól megszabadulni nem lehet. Halványítani azokat viszont igen. Még aktív szakaszban piros, vöröses színűek, inaktívan pedig átlátszóvá válnak. Sokan bosszankodva gondolnak rájuk, pedig ha már leadtad a kilókat, akkor arra emlékeztethetnek, mennyi akaraterő van benned.

 

A csíkok halványítására és az egyenletes bőrfelület elérésére számos olajas készítményt, speciális krémet beszerezhetünk, de a hagyományos argánolaj, a ricinusolaj kókuszolaj, szőlőmag olaj és a shea vaj is remek választásnak bizonyulnak a maguk természetességével.

 

Garantált magabiztosság?

 

A fogyással nő az önbizalom. Ezt kár lenne tagadni. Miközben időről-időre kevesebbet mutat a mérleg, úgy állsz majd nagyobb magabiztossággal mindennapjaidhoz. Ebben a tükörben látott kép is megerősít, hiszen végre úgy állnak rajtad a ruhák, ahogyan mindig is szeretted volna. Az első jelentősebb mérföldkő, például tíz kiló leadása további erőt ad, és láthatod, van értelme az életmódváltásnak. Ez utóbbit pedig, ha jól csinálod, akkor sokat hozzáadhat életedhez az egészség terén is.

 

Egészséges testben egészséges lélek

 

Bár sablonosnak hangzik a mondat, mégis így igaz. A fogyással tested változik, egészségügyi értékeid javulnak. Jobban érzed magad bőrödben, mozgékonyabb leszel, és akár korábban rendszeresen szedett gyógyszereid egy részét is elhagyhatod. A szervezet gyógyítja önmagát, s ahogyan egészséges ételeket fogyasztasz, mozogsz, úgy válnak kiegyensúlyozottabbá mindennapjaid.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elhízás megalapoz olyan súlyos betegségeknek, mint a szív-és érrendszeri problémák, a magas vérnyomás, a cukorbetegség. Minden szempontból azt mondhatjuk tehát, hogy megéri belevágni az életmódváltásba. Ne várj azonnali eredményeket, és ne méregesd magad minden nap. Legalább hetente egyszer azonban állj rá a mérlegre, hiszen a kontroll nagyon fontos ahhoz, hogy tudd, jól csinálod életviteled.

 

Az önbizalom nélkülözhetetlen ahhoz, hogy magabiztosan éld életed, és sikeres lehess abban, amit szeretsz. Igaz ez a munkára, szabadidős elfoglaltságodra, és persze magánéletedre is. A normál testsúly elérésével javulhat önértékelésed, és már nem okoznak problémát olyan helyzetek, melyek korábban komoly frusztrációval jártak. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy csak saját magadért vágj bele az életmódváltásba. Ha másért teszed, és nem kapod meg tőle a kellő önigazolást, akkor pszichéd betegen fogja megélni a változást, és soha nem leszel elégedett külsőddel. Ne feledd, Te vagy a legfontosabb, változz magadért, egészségedért és jobb életminőségedért!

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://mindsetpszichologia.hu/az-egeszseges-onertekeles-hat-alappillere
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.