Van kiút az étkezési zavarokból!

Van kiút az étkezési zavarokból!

Az étkezési zavarokról a legtöbben annyit tudnak, hogy a testsúllyal vannak összefüggésben. Míg a túlsúly egyértelműen látható és sokak által elítélt, addig a vékony testalkatot a mai kor embere inkább látja divatosnak és egészségesnek. Holott tény, hogy a mérleg mutatta alacsony érték mögött is állhatnak étkezési problémák. A nyugati társadalmakban ezek a gondok komoly méreteket öltenek, és ebben a közösségi médiának éppen úgy szerepe van, mint a testsúlyhoz kötött sztereotípiáknak. De vajon van-e kiút az érintettek számára mindebből? Hogyan függ össze az önelfogadás és az étkezéshez fűződő egészséges viszony? Cikkünkben ennek járunk utána.

 

A súlyfelesleg a civilizációs megbetegedések egyike

 

A plusz kilókra tekinthetünk betegségként, hiszen számos egészségügyi kockázatot hordoznak magukban. Hazánkban a férfiak körülbelül 65, a nők 50 százaléka küzd súlyfelesleggel, és ez nem csupán 4-5 kilót jelent. Vannak, akiknél kontrollálhatatlan falási rohamok okozzák az egyre szaporodó kilókat, másoknál egyszerűen neveltetésből, a gyermekkorban látottakból, vagy egyéni pszichés problémákból adódóan az evés jelenti a megoldást a problémákra. Az étkezés sokszor pótlék szerepet tölt be, mellyel az egyén a különféle hiányokat igyekszik pótolni. A végeredmény minden esetben ugyanaz: egyre növekvő kilók, csökkenő magabiztosság és további egészségügyi gondok.

 

Az elhízás komoly teher a szervezet számára

 

Sajnos tény, hogy minden egyes plusz kiló hatalmas terhelést jelent az ízületek számára. Megnő a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata, ezeknek pedig első jele a magas vérnyomás. Azt talán felesleges is említeni, hogy ez egyenes út lehet az infarktushoz vagy az agyvérzéshez. A helytelen táplálkozás következtében cukorbetegség alakulhat ki annak minden egészségügyi hátulütőjével. A társadalom és az egyén szintjén is sokkal egyszerűbb tehát a prevencióra helyezni a hangsúlyt, mintsem a már kialakult elhízás jelentette betegségeket kezelni. Mindez azonban sokaknak egészen addig nem jut eszükbe, míg saját bőrükön tapasztalják, hogy bizony velük is megtörténhet a baj.

 

Testképzavarok már fiatal korban

 

A mai tinédzserek között gyakran a két véglettel találkozhatunk. Az elhízott tizenévesek legalább olyan gyakoriak, mint a kifejezetten soványak. Ez utóbbi helyzet hátterében szintén állhat étkezési zavar. A be- és elfogadás, a másik nem érdeklődése gyakran arra sarkallja a fiatalokat, főként a lányokat, hogy minél kevesebbet egyenek, vagy egyenesen éheztessék magukat. Az anorexia és a kényszeres evéssel majd önhánytatással járó bulimia sokszor túlnő a szülők tudományán. Nem ritka, hogy észre sem veszik, valami baj van. Pedig mindkét állapot veszélyes lehet a fiatal számára.

 

Elsősorban az anorexia az, ami szembetűnő lehet, hiszen bármennyire is sovány az érintett személy, mégis kövérnek látja magát, és az önkontroll egyfajta eszközeként tekint arra, milyen eredményeket képes elérni a koplalással. A testképzavarok sokszor szakorvosi beavatkozást igényelnének, de mivel nem igen derül fény a szülők számára a háttérre és a kiváltó tényezőkre, így igyekeznek saját maguk megoldani a helyzetet. A témával kapcsolatban kifejezetten tanulságos és megható film a TotheBone című alkotás.

 

Túlzásba vitt fogyókúra - hosszú távon is károsíthat!

 

Vannak, akik úgy hiszik, az éhezés megfelelő megoldás a plusz kilóktól való megszabaduláshoz. Tény, hogy kalóriadeficit elérésével lehet a leginkább fogyni, de nem mindegy, hogy milyen tápanyagokhoz jut hozzá a szervezet. Az ész nélküli koplalás nem csak még több kiló visszahízásához vezethet, hanem a test általános károsodásához is. A szervezet saját tartalékait kezdi először lebontani, s ha nincs már mihez nyúlnia, akkor a szív, a vesék és a máj is kárt szenvedhetnek. Jellemző az alacsony vérnyomás és a hideg végtagok, sőt, a csonttörések kockázata is megnövekedhet. Nem ritka, hogy nőknél komoly menstruációs problémák alakulnak ki, akár teljesen meg is szűnhet a vérzés. A hormonális rendszer helyreállítása évekig tartó procedúra lehet, feltéve, hogy az egyén maga is belátja, egészségtelen az étkezéshez való hozzáállása.

 

Kapcsolat az étkezéssel

 

Az étkezési zavarok esetében érdemes megvizsgálni, hogy milyen a kapcsolat az étkezéssel. Nem szabad a tányérra kerülő alapanyagokra és azok elfogyasztására bűnként tekinteni. Ugyanakkor tudatosságot követel meg az, hogy valóban a szervezet számára hasznos ételeket fogyasszunk. Ezek kiválasztása napjainkban egyre nehezebb, hiszen az üzletekben szinte mindenben megtalálható a cukor, és a zöldségek között is jelentős különbség adódhat egy bolti polcon és a piaci környezetben. Alapvetően azonban elég információ áll a mai kor embere számára rendelkezésre ahhoz, hogy sikerüljön egészséges szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat választani.

 

Ne félj az új alapanyagoktól! Törekedj az egyszerűségre! Néha a gyorsan elkészíthető ételek a legjobbak, ráadásul ezek esetében biztosan mellőzöd majd a rántást, az olajban sütést vagy a hosszas alapanyag adagolást. Tudsz egyszerűbb és egészségesebb reggelit a zabkásánál? Ha mindig vannak gyümölcsök és magvak otthon, akkor pár perc alatt összedobhatod a napindító finomságot. Igen, ugyanis az egészséges ételek igenis lehetnek ízletesek! Főleg ha arra gondolsz, fogyasztásukkal mennyire jót teszel szervezetednek.

 

Az étkezési zavarokkal küzdők gondolkodásuk és életszemléletük megváltoztatásával már nem egyfajta bűnként tekintenek az ételekre, hanem megtanulhatják értékelni azt, és egészségük szolgálatába állítani. Ne feledd, a környezetnek is van felelőssége abban, milyen állapotba kerül egy-egy étkezési zavarral küzdő személy. Figyeljünk egymásra, és a kellő érzelmi intelligenciával közelítsünk azok felé, akik nyilvánvalóan egészségtelen viszonyban vannak az ételekkel és az étkezés témájával.

 

Írta: Kiss Anita

 

Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/taplalkozasi_zavarok/1022
további 5 cikk


rólunk

rólunk
akciók
újdonságok
aktuális
top 10
magazin
gyógyszerész válaszol
a weboldal használata

ászf
adatkezelési tájékoztató
elállási nyilatkozat
szállítási feltételek
fizetési feltételek
hűségkártya ászf
hűségkártya adatkezelési tájékoztató
hűségkártya regisztráció
vásárolj nálunk

Bejelentkezés
Regisztráció

Év honlapja 2017
ügyfélszolgálat


telefon: +36 20 40 80 000
hétfő - vasárnap 9 - 21:00-ig
e-mail: webshop (kukac) unipatika.hu
kapcsolat

facebook instragram linkedin

feliratkozás hírlevélrewebpatika
Webshopunkon az alábbi bankkártyákkal fizethetsz:
bankkártya
Tájékoztató a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban.
Minden jog fenntartva!
© 2020 Unipharma Gyógyszerkereskedelmi Kft.