Kategóriák
Kívánságlista
Kosár
Allergia is kiválthatja az IBS-t

Cikkek

Allergia is kiválthatja az IBS-t

Szakemberek szerint az allergia és az irritábilis bélszindróma kialakulása összefüggésbe hozható egymással. Egyes kutatók szerint pedig éppen azok a gyógyszerek segíthetnek leküzdeni a fájdalmas gyomor- és bélrendszeri kórt, amelyekkel a pollenallergiát is kezelik.

Szakemberek szerint az allergia és az irritábilis bélszindróma kialakulása összefüggésbe hozható egymással. Egyes kutatók szerint pedig éppen azok a gyógyszerek segíthetnek leküzdeni a fájdalmas gyomor- és bélrendszeri kórt, amelyekkel a pollenallergiát is kezelik.

 

Az irritábilis bél szindróma szervi elváltozással nem jár, de az emésztőrendszer funkciózavara jelentkezik, amely olyan krónikus panaszokat produkál, mint hasfájás, hasmenés, székrekedés, puffadás, görcsök, alhasi nyomásérzés, teltségérzet, hányinger, hányás. E panaszok akár egy életen át is fennállhatnak. Pontos kiváltó okai teljesen még nem ismertek, de valószínű, hogy az agy és a bél közötti információcsere zavara a betegség egyik oka. A chicagói Rush University Medical Center-ben zajló kutatások szerint azonban a betegség összefüggésbe hozható az allergiás kórképekkel. Amerikai vizsgálatok arra engednek ugyanis következtetni, hogy az allergénekkel való találkozás is kiválthatja az IBS-t.

 

A chicagói kutatók 125 felnőttet vizsgálva megállapították, hogy allergiás eredetű ekcéma előfordulása esetében 3,9-szer, szénanátha esetén pedig 2,7-szer gyakoribb az IBS előfordulása, mint egészséges egyénekben. Azt is kimutatták, hogy a depresszió két és félszeresére emeli az IBS előfordulásának a valószínűségét. A kutatók úgy vélik tehát, hogy az allergiás bőrgyulladás előfordulása nagymértékben korrelál az IBS jelenlétével. Atópiás megbetegedésekben a dermatitisz gyakran csak az első lépcső. Kisgyermekkorban az ekcéma például gyakran gyomor- és bélrendszeri megbetegedésekkel, ételallergiával társul. Az ekcéma megjelenése előre jelezheti a panaszok kiújulását érzékeny bélrendszerű, vagy IBS-ben szenvedő betegeknél. A szakemberek megfigyelték azt is, hogy a betegek 29 százaléka asztma és IBS együttes előfordulásától szenvedett. A tudósoknak meggyőződésük, hogy az IBS allergiás megbetegedésekkel társult formájára külön kórképként kell tekinteni. Ennek a betegségnek valószínűleg más a patofiziológiai háttere, mint az allergiás tünetek nélkül jelentkező irritábilis bélszindrómának, így a jövőben a kezeléséhez is eltérő módszerekre lehet szükség.

 

Belga kutatók arra is rájöttek, hogy a szénanátha elleni tablettában fellelhető antihisztamin jelentősen csökkenti a hasi görcsöket. Az antihisztamin tartalmú tabletta beszedése szinte teljesen eltünteti a szénanáthával járó kellemetlen szemszárazságot, bőrviszketést és orrfolyást, de a szakemberek úgy vélik, hogy ugyanez a gyógyszer az irritábilis bél szindrómás betegeken is segíthet. Vizsgálataik szerint az ebasztin nevű antihisztamin, amelyet a szénanátha kezelésére használnak, az IBS-szel járó hasi fájdalmat is enyhíti. Az IBS-ben szenvedő betegek bélrendszerében felszabaduló hisztamin bélrendszeri túlérzékenységet vált ki bennük. A belga Leuveni Katolikus Egyetem kutatói szerint a felfedezés új IBS elleni kezelések kifejlesztéséhez vezethet. A kutatók eddig is tudták, hogy az IBS-es betegek bélrendszere nagy mennyiségű hisztamint tartalmaz, de a hisztamin és a túlérzékenység összefüggését eddig nem tudták megmagyarázni.

 

A belga kutatók most kimutatták, hogy a hisztamin hatást gyakorol a TRPV1 fájdalom receptorra. A hisztamin az IBS-szes betegek beleiben szabadul fel, ami túlérzékennyé teszi a TRPV1 receptort. A vizsgálat kimutatta, hogy a hisztamin kölcsönhatásba lép az 1-es hisztamin receptorral, amely a TRPV1-et tartalmazó idegeken helyezkedik el. A szakértőknek azonban az 1-es hisztamin receptor gátlásával sikerült megakadályozniuk a hisztamin fájdalom receptorra gyakorolt szenzitizáló hatását. A kutatók ezt követően elvégeztek egy próbavizsgálatot, hogy kiderítsék, milyen hatást gyakorol egy, az 1-es hisztamin receptort blokkoló anyag az idegekre. A cél az volt, hogy a TRPV1 receptor szenzitivitása ne növekedjen tovább. Erre a célra a gyakori szénanátha elleni gyógyszert, az ebasztint választották. Kiderült, hogy azok a betegek, akiket 12 hétig ebasztinnal kezeltek, jelentősen kevesebb hasi fájdalmat tapasztaltak, mint a kontroll csoport tagjai.

 

Az IBS a gyomor- és bélrendszeri problémákon kívül számos pszichoszomatikus tünettel is jár, úgy, mint levertség és alvászavar. Az IBS kialakulásában nagy szerepe van a stressznek. A szervezet úgy válaszol az egyes stresszhelyzetekre, hogy stresszhormonokat juttat a vérbe és a különböző szervekbe, így a gyomor- és bélrendszerbe is. Ennek hatására a bélnyálkahártya egy része elhal vagy begyullad, és felborul a bélflóraegyensúlya, azaz előtörnek a káros baktériumok. A kezelés elsősorban a panaszok enyhítését célozza. A gyógymód része a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a gyógynövényes és gyógyszereskezelés.

 

Írta: Kármán Nikola

Kategóriák
Kívánságlista
Belépés
Kosár